10. junija bodo na račun prišli oboževalci (še številnejše so bojda oboževalke) Jareda Leta in zasedbe 30 Seconds to Mars. Foto: EPA
10. junija bodo na račun prišli oboževalci (še številnejše so bojda oboževalke) Jareda Leta in zasedbe 30 Seconds to Mars. Foto: EPA
Težavna britanska souldiva Amy Winehouse prvič prihaja na območje nekdanje Jugoslavije. Nastopila bo na Kalemegdanu. Foto: EPA

Pred dnevi je v medije prišla tudi vest, da se 10. avgusta na Hrvaško po kratkem premoru (v zagrebškem Boćarskem domu so navdušili novembra) vračajo The National, ki bodo nastopili v Šibeniku v okviru "poletnega ekoglasbenega festivala" Terraneo poleg zasedb Mogwai, The Thermals in Oneida. Kaj pa se je zgodilo z govoricami, da The National prihajajo tudi v Ljubljano?

30 Seconds to Mars, zasedba, ki jo vodi nekdanji (?) hollywoodski zvezdnik Jared Leto (dopolnjujeta pa jo njegov brat Shannon Leto in Hrvat Tomo Miličević), bo v Zagrebu nastopila 10. junija na za zdaj še neznani lokaciji.

Numetalci Korn bodo malo dvorano Doma sportova zatresli 27. junija, le nekaj dni po nastopu kanadskih indierockerjev Arcade Fire, ki so napovedani že nekaj časa, in ravnokar potrjenih britanskih funkerjev Jamiroquai na festivalu INMusic, kjer bodo na odru stali tudi TV On The Radio in Grinderman.

Pravkar pa je britanska souldiva Amy Winehouse potrdila, da bo 18. junija nastopila na beograjski trdnjavi Kalemegdan, kar bo odlično ogrevanje za julijski Exit v Novem Sadu, kjer se bo tudi letos oder kar šibil pod težo velikih imen. Naj omenimo le Pulp, Grinderman, Arcade Fire, Portishead, Underworld ...

V nekdanji reški tovarni papirja Hartera bo že tradicionalno potekal istoimenski glasbeni festival, paška plaža Zrće pa bo gostila elektronsko poslastico Hideout, katerega največje ime bo (kot kaže za zdaj) Sven Väth.

Že 19. marca v zagrebški Dom sportova prihajajo Faithless, 4. aprila pa bo na oder v tamkajšnji mali dvorani stopil špansko-francoski kitarist, glasbenik, popotnik in aktivist Manu Chao s svojo novo zasedbo La Ventura, ki bo dva dni prej nastopila tudi v ljubljanski Hali Tivoli.

Med večjimi glasbenimi dogodki na naših tleh naj omenimo le tri bolj plesno obarvane: za uvod v razgibano slovensko glasbeno pomlad in poletje bo že 29. aprila v Ambasadi Gavioli poskrbel britanski didžej Fatboy Slim, v okviru festivala Mars pa bo 26. maja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani nastopil newyorški glasbenik Moby. 3. junija v Stožice prihajata guruja elektronike The Chemical Brothers.

Barve komercialno (še) uspešnejših zasedb bosta v hrvaški prestolnici zastopala (vsaj) dva izvajalca: 10. maja v zagrebško Areno prihaja kolumbijska popzvezdnica Shakira, 8. junija pa bo stadion Maksimir gostil rockzvezdnike Bon Jovi.

Gotovo smo pozabili omeniti še kak koncert, ki se obeta v "soseščini", vabimo vas, da seznam dopolnite v komentarjih pod novico.