Martin Ladika v Prvi vrsti na kavč festivalu (Studio 13), foto: Tone in Natan Jurca, Radio Prvi
Martin Ladika v Prvi vrsti na kavč festivalu (Studio 13), foto: Tone in Natan Jurca, Radio Prvi

V sedmih festivalskih dneh se na več kot stopetdesetih nekonvencionalnih prizoriščih, kot so dnevne sobe, kuhinje, knjižnice, knjigarne, galerije, skednji, tudi radijski studii, odvija mnogo zanimivih koncertov in predstav. Ob Skritih dogodkih, Halo muski, Klubskem Kavču, v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija in Radiem Koper, v sklopu glasbene oddaje Prva vrsta poteka tudi Kavč Live. V okviru tega dela so bili na različnih lokacijah že štirje koncerti.

Matija Solce, foto: Tone in Natan Jurca, Radio Prvi
Matija Solce, foto: Tone in Natan Jurca, Radio Prvi

V Hiši sanjajočih knjig na Trubarjevi v Ljubljani je 19. marca nastopila mednarodna etnozasedba Fekete Seretlek. Z violončelom, harmoniko, trobento, kontrabasom, violino, bobni in s petimi glasovi so člani zasedbe harmonično prepletli različne glasbene motive z vsega sveta. Zasedbo, ki letos praznuje že 20-letnico ustvarjanja, sestavljajo glasbenik iz Češke, Slovaške, Rusije in Slovenije: Jiří N. Jelínek, Ivo Sedláček, Pavol Smolárik, Anička Bubníková, Jan Meduna in Matija Solce. Vsi so diplomanti praške gledališke akademije.

Fekete Seretlek (Kavč festival 2024)

Drugi od štirih koncertov je bil v Studiu 13 Radia Slovenija; 20. marca je nastopil hrvaški kantavtor Martin Ladika. Pesnik, glasbenik, igralec, lutkar in performer s svojimi pronicljivimi besedili in prepričljivim glasbenim izrazom poziva k enotnosti ljudi in vrnitvi k naravi; poudarja lepoto narave, da je treba spoštovati Zemljo in nujno živeti trajnostno.

Martin Ladika (Kavč festival 2024)

21. marca sta v Hiši sanjajočih knjig nastopila argentinska glasbenika: Sabrina Destefanis (vokal, bas) in Walter Ratto (vokal, kitara), ki delujeta pod umetniškim imenom El Revire duo. S svežim ustvarjalnim pristopom glasbenika stapljata elemente tradicijske glasbe s sodobno glasbeno prakso. Pripravila sta dinamičen, a hkrati intimen ter čustven program, črpan iz bogate zakladnice argentinske glasbene folklore.

El Revire duo

Zadnji od štirih koncertov, ki sta ga prenašala Prvi programu Radia Slovenija in Radio Koper, pa je bil v Studiu Hendrix Radia Koper. Nastopila sta estonska folkglasbenica Regina Mänd in Ciprčan Andreas Krambias. Glasbenika v svoji glasbi iščeta stičišče dveh glasbenih tradicij; estonske in ciprske. Na kulturo obeh držav je namreč vplivalo več tradicij, kar odzvanja tako v ljudski glasbi kot tudi v plesih, zgodbah in pesmih, ki jih Regina in Andreas pripovedujeta.

Kavč festival – Studio Hendrix