Obiskovalci se bodo lahko osvežili v Soči. Foto: BoBo
Obiskovalci se bodo lahko osvežili v Soči. Foto: BoBo

Srečna nagrajenca, ki sta prejela dve dvodnevni vstopnici (pet-sob) sta Iva Crljenak in Grega Gorjan.

Na glavnem odru bodo nastopili tudi staroste reggaeglasbe Inner Circle. Foto: Organizator
Lansko leto je bil velika zvezda festivala Jah Mason. Foto: arhiv OVERJAM REGGAE FESTIVAL

Ne gre za Soča reggae Riversplash festival, ki je pred leti prenehal delovati, ampak za nov festival, ki ga skupaj prirejajo Slovenci, Italijani in Avstrijci. Overjam international reggae festival je lani prvič potekal v Vrtojbi pri Novi Gorici, letos pa se seli na znano festivalsko lokacijo v Tolmin. "Lokacija lani je bila začasna, to je organizacijska ekipa vedela že od samega začetka. Izbrana je bila le zaradi bližine italijanske meje, ker je lanskoletni festival potekal v organizaciji italijanske ekipe," so sporočili iz glasbene agencije Kurz Rock Vibe.

Organizatorji so na festival, ki bo potekal od 14. do 17. avgusta, uspešno privabili številna znana imena reggaeglasbe, odzvale pa so se celo staroste reggaeglasbe Inner Circle, ki so s svojimi uspešnicami Sweat (A La La Long), Bad Boys in Games People Play osvojili tudi tiste, ki sicer niso privrženci te zvrsti glasbe.

Katere bodo druge zvezde festivala?
Priljubljeni Američani Groundation, Jamajčani Anthony B, Protoje, Skarra Mucci, angleški Channel One soundsystem, Benny Page in mnogo drugih, ki jih bodo obiskovalci lahko slišali na kar štirih prizoriščih. "Nastopajoči glasbeniki odražajo mednarodni duh tega festivala, ki bo občinstvu predstavil vse različne zvrsti reggaeglasbe. Letošnji festival gosti tudi številne slovenske izvajalce, med njimi BRO, Roots in Session, Raggalution, Freedom Fighters, Sell out ter druge. Tako močnega festivala reggaeja na naših tleh še nismo imeli," so sporočili organizatorji.

Številne športne in kulturne dejavnosti
Poleg koncertnega dogajanja pa bo poskrbljeno tudi za številne druge dejavnosti. "Letos že sama lokacija festivala ponuja obilico obfestivalskih dejavnosti," so veseli organizatorji. Nudili bodo cirkuške delavnice, kjer se bodo obiskovalci lahko naučili žonglirati, hoditi po vrvi, potekale bodo plesne delavnice dancehall, glasbene delavnice, delavnice joge ter masaže. Organizirane bodo tudi dejavnosti na reki Soči, mogoč bo ogled ostankov Soške fronte, na voljo bodo tudi stojnice z nakitom, oblačili in drugimi dodatki.

"Ker reggae ni le glasba, pač pa način življenja, Overjam skrbi tudi za kulturne dejavnosti. Letošnji moto Think green (Mislim zeleno) razkriva teme trajnostnega razvoja, sonaravnega gospodarstva ter pokriva različno tematiko, ki se tiče vseh nas, ne glede na državo, v kateri živimo," je še dodala organizacijska ekipa. Tako bodo na programu konference s predavanji strokovnjakov, dnevne delavnice ročnih spretnosti ter ozaveščanja o skrbi za naravo, živali in soljudi.

Ne pozabite na kopalke in pulover
Ker bo ob samem koncertnem prizorišču na voljo tudi brezplačno kampiranje, smo organizatorje vprašali za nasvet, česa naj obiskovalci festivala ne pozabijo doma. "Vsekakor naj poskrbijo za primerno opremo za kampiranje, svetilka in kuhalnik nista odveč, čeprav bodo stojnice s hrano in pijačo na festivalskem prizorišču odprte 24 ur na dan. Naj ne pozabijo na kopalke za osvežitev v reki in nekaj toplega zvečer, saj se zna ponoči ohladiti. Psom vstop na festivalsko prizorišče ni dovoljen, zato naj za svojega ljubljenca poskrbijo pred samim prihodom na festival, da ne bo sameval v šotoru, medtem ko bo lastnik preplesal večer na koncertih. Vsakdo pa naj s seboj prinese predvsem dobro voljo ter pozitivno energijo in pomaga ustvariti tako sebi kot drugim nepozabne festivalske počitnice."

Dobra volja, ki so jo obiskovalci na festival prinesli lani, je pri marsikom hitro pošla zaradi nevšečnosti s kriminalisti, ki so ves čas nadzirali prostor za kampiranje in koncertno prizorišče. Glede tega pa so organizatorji dejali: "Verjetno se vsi zavedamo, kakšni so zakoni v Republiki Sloveniji in kakšne pristojnosti imajo varuhi reda in miru, na vsakem posamezniku je, da poskrbi, da ne bo po nepotrebnem deležen preiskav. Vsekakor pa lahko zagotovimo, da bo vzdušje v Tolminu primerno festivalu, ki ga promoviramo. Strpnost, ljubezen, mir in v tesnem sobivanju s prelepo naravo, ki ponuja tako obilico sonca kot obilico sence, ohladitev v reki ter sprostitev."

Srečna nagrajenca, ki sta prejela dve dvodnevni vstopnici (pet-sob) sta Iva Crljenak in Grega Gorjan.