Njegova smrt je Makedonijo ovila v črnino. Foto: Reuters
Njegova smrt je Makedonijo ovila v črnino. Foto: Reuters
Alenka Gotar
Slovenske barve bo zastopala Alenka Gotar. Foto: RTV SLO

Na mestnem stadionu v središču makedonske prestolnice se je odvil veličastni humanitarni koncert, ki so ga organizatorji poimenovali "Vsi te imamo radi, Toše", v spomin na njegove besede "Vse vas imam rad", s katerimi je vedno na svojih koncertih pozdravljal zbrano množico.

Od Slovencev Alenka Gotar
Med nastopajočimi je bilo okoli 20 izvajalcev z območja nekdanje Jugoslavije, med drugimi Kaliopi, Aki Rahimovski, Ivan Plavšić, Toni Cetinski, Nina Badrić, Goca Tržan, Bilja Krstić, Leontina, Željko Samardžić, Bojan Marović, Sandi Cenov, ...

Posebna gostja je bila Ukrajinka Ruslana, nekdanja evrovizijska zmagovalka, ki je zapela pesem Life, s katero je Toše svojo državo na Evrosongu zastopal leta 2004, slovenske barve pa je zastopal "cvet z juga", operna pevka Alenka Gotar.

Kot je dejala Tošejeva menedžerka Ljiljana Petrović, ki je bila ob tragični nesreči 16. oktobra ob Tošeju v avtomobilu, je dejala, da je bila njegova velika želja do zadnega kotička napolniti največji makedonski stadion. To se je tudi zgodilo, saj je prišlo več kot 45.000 ljudi, ki pevca še vedno nosijo v srcu.

Ne le odličen pevec, tudi dober človek
Toše Proeski, nedvomno najuspešnejši makedonski glasbeni proizvod, je glasbeno kariero začel pri 15 letih, prvi album je izšel tri leta pozneje. Poleg "angelskega" glasu, s katerim je osvajal poslušalce nekdanje Jugoslavije, pesem "Moja" pa je posnel tudi v slovenščini, je bil znan tudi po velikem srcu in svojem humanitarnem delu, s čimer si je zaslužil tudi naziv Unicefovega ambasadorja. Na koncertu je Tošetu organizacija Veliko srce posmrtno podelila tudi zlati kip.

Usodna pot na snemanje v Zagreb
Proeski je umrl v avtomobilski nesreči 16. oktobra lani. Nesreča se je zgodila na avtocesti Zagreb-Lipovac v bližini Nove Gradiške. Avtomobil VW touareg z makedonsko registracijo, v katerem so bili trije ljudje, je trčil v levi zadnji del tovornjaka z italijansko registrsko tablico. Pevec je ob trku spal, obstaja pa sum, da je voznik vozil prehitro ob premajhni varnostni razdalji in da je tudi on zaspal.

A. P.