Cveto Polak je k sodelovanju na svojem prvencu povabil veliko glasbenikov, saj kot avtor, aranžer in producent želi poslušalcem predstaviti nekaj razgibanega in nemonotonega. Foto: Osebni arhiv
Cveto Polak je k sodelovanju na svojem prvencu povabil veliko glasbenikov, saj kot avtor, aranžer in producent želi poslušalcem predstaviti nekaj razgibanega in nemonotonega. Foto: Osebni arhiv
Rock Otočec 2010
Cveto je marsikoga presenetil, saj je k sodelovanju povabil tudi kolege basiste. Pri tem projektu so namreč sodelovali tudi Jani Hace, Nikola Sekulović in Anže Langus - Dagi. Foto: MMC RTV SLO
Šank rock
Cveto je skupino zapustil sočasno s pevcem Matjažem Jelenom. Foto: Marko Ocepek
Rock Otočec 2010
Zadnji nastop Šank Rocka je bil predviden 1. januarja na Prešernovem trgu, ampak je bil zaradi bolezni kitarista Rokija Petkoviča odpovedan. Foto: MMC RTV SLO
Šank Rock
Tako Cveto kot Matjaž se zdaj posvečata novim projektom. Foto: Marko Ocepek/Hangar

Zasvojila sta ga basista legendarnih Black Sabbath in Iron Maiden. "Začel sem v lokalni velenjski skupini kot kitarist in pevec. Skozi čas je takrat ena najboljših šolskih skupin naredila avdicijo za basista in na prigovarjanje prijateljev sem se prijavil in tudi zmagal," se svojih začetkov spominja nekdanji basist skupine Šank Rock, ki se lahko pohvali s prvo rockbasovsko instrumentalno ploščo v Sloveniji. Proces od ideje do realizacije, ki sliši na ime Bass Line, je trajala dobri dve leti, je povedal basist. Več pa si lahko preberete v spodnjem pogovoru.


Basist Black Sabbathov Geezer Butler je nekoč izjavil, da ni nikoli "pograbil" baskitare pred igranjem Sabbathov. Kako pa se je začela vaša zgodba?
Začel sem v lokalni velenjski skupini kot kitarist in pevec. Skozi čas je takrat ena najboljših šolskih skupin naredila avdicijo za basista in na prigovarjanje prijateljev sem se prijavil in tudi zmagal. To je bila skupina Fenix, ki se je čez osem mesecev z nekaj kadrovskimi spremembami preimenovala v Šank Rock.

Kdo vas je navdušil za igranje baskitare?
Do tega je prišlo zelo spontano. Kot kitarist v prvi svoji skupini sem basistu vedno kazal, kako naj igra. To so bili moji prvi stiki z baskitaro, ob tem pa sem globoko v sebi začutil, kako me vleče ta ritmični instrument. Malo pred avdicijo s skupino Fenix sem si jo tudi (malo na 'blef') kupil in začela se je zgodba (1982).

Kdo so bili vaši vzorniki?
Prve skupine, ki so me zasvojile, so bili prav Black Sabbath in Iron Maiden. Ta dva basista sta za tiste čase prav izstopala iz povprečja in od njiju sem začel črpati prve basovske linije.

Koliko je k vašem basovskemu udejstvovanju pripomogla ali pa "zakrivila" skupina Šank Rock?
Šank rock mi je v bistvu dal vse, kar danes imam. Skozi to skupino sem se vsega naučil. To je dejstvo. Seveda pa je potrebno veliko individualnega dela, ki sem ga imel možnost potem preizkusiti v živo, ker smo na srečo veliko igrali. Nič ti ne pomaga, da deluješ v skupini, ki ne igra oziroma da sam nič ne vadiš.

Kako težka oziroma lahka je bila pri vas odločitev, da zapustite Šank Rock?
Vsega je enkrat konec. Po 28 letih sem prav čutil, da moram nekaj spremeniti, zamenjati okolje. Dobil sem občutek, da me vse skupaj zavira pri mojem nadaljevanju v glasbenem življenju.

Se vidite še kdaj skupaj na odru s Matjažem Jelenom in z drugimi šankrockovci?
Seveda. Verjetno se bomo še kdaj zbrali za kakšen jubilejni koncert. Več kot to pa me ne zanima. Kar pa se tiče Matjaža, pa sodelujeva dalje - pod imenom JELEN BAND.

Butler je ob neki priložnosti še dejal, da je bil Black Sabbath napisan na basu: "Samo prišel sem v studio, naredil bah, bah, bah in vsi drugi so se mi pridružili ob tem in tako smo naredili." Je bilo podobno pri vas?
No, vse te zgodbe so potem čez 30 let malo polepšane in zvenijo, kakor so povedane. Pri vseh velikih skupinah na svetu ali pri nas nič ne pride samo od sebe. Za vse se je treba zelo potruditi in veliko delati. Rezultati pa so vidni šele čez pet, deset ali več let. Verjemite mi, vse velike skupine, ki delujejo več kot 20 let, se morajo zelo truditi. Da ostanejo oziroma so v takšnih skupinah, se mora zelo veliko delati. Krasno je videti velik band na velikem odru v soju luči, ampak zelo redko si lahko kdo predstavlja, koliko vloženega truda se skriva za vsem tem.

Kakšna je skupina brez basista? Kaj pomeni bas za celoto?
Kot kruh brez soli ali hiša brez enega vogala oziroma stebra. Pri več kot 50 odstotkih pesmi bas določi v podpori bobna obraz in identiteto skladbe.

Ali je lahko vsak glasbenik basist? Kaj potrebuje dober basist, kakšne lastnosti?
Mislim, da ne, ker tudi vsak ne more biti dober zdravnik, kuhar ali pravnik. V bistvu mora dober basist vsebovati v sebi veliko mero ritmike, dinamike, melodike ...

Sami ste se zdaj odločili postaviti bas v ospredje. Izdali ste album Bass Line. Kaj vas je spodbudilo k temu projektu?
To željo imam že več kot 18 let, ko sem na takrat glasbenih sejmih predstavljal razne znamke bas kitar in sem za to moral pripraviti glasbene matrice. Resno pa so se stvari začele odvijati leta 2007, ko sem postal uradni predstavnik (endorser) baskitar znamke Ibanez za Slovenijo in celotno območje nekdanje Jugoslavije. Ob tem sem moral zopet začeti delati promocije. Napravil sem prve skladbe in stvari so se tako odvijale naprej, da sem potem kar nadaljeval z ustvarjanjem celega albuma.

Kako je prišlo do vseh sodelovanj na njem?
Že na začetku sem imel idejo, da bi imel bobne posnete v živo in več drugih glasbenikov. Glasbenike sem izbiral po občutku. Ko sem ustvarjal skladbo, sem si že predstavljal, kdo bi igral kitaro ali kakšen drug instrument. Za basiste pa mi je prvo idejo dal moj prijatelj Nikola Sekulovič. Ideja se mi je zdela zelo dobra in sem jo tudi realiziral.

Koliko baskitar ste zamenjali v vaši karieri? In koliko baskitar je v vaši zbirki zdaj?
Nikoli nisem štel, koliko baskitar sem zamenja. Bilo jih je kar nekaj, po mojem mnenju preko 20, da sem ugotovil, kaj mi ustreza. To pomeni, da sem se z leti naučil, kateri les je za moj slog glasbe in za mojo tehniko igranja najprimernejši, kateri magneti, katera debelina strun, kakšen vrat kitare itd. Trenutno imam v zbirki štiri base.