Podobno kot lani tudi letos prvi nosilci festivala prihajajo z Otoka. Schengenfest bo gostil Skunk Anansie. Foto: EPA
Podobno kot lani tudi letos prvi nosilci festivala prihajajo z Otoka. Schengenfest bo gostil Skunk Anansie. Foto: EPA
Triggerfinger
Triggerfinger so svoj nastop odpovedali zaradi "objektivnih razlogov", so pojasnili organizatorji. Foto: EPA
Gentleman
Med slovensko občinstvo pa se zanesljivo vrača Gentleman. Foto: EPA
Za mešalno mizo se vrača David Morales. Foto: Klemen Kopitar
Na Schengenfestu se bodo prvič predstavili Plavi Orkestar. Foto: Aljoša Rebolj
Dubioza Kolektiv
Po dveh letih se vrača Dubioza Kolektiv. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
High on Hells
V festivalskem okolju se bodo predstavile tudi stare znanke slovenskih klubov - High on Hells. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Med njimi ne bo belgijske zasedbe Triggerfinger, ki je lani obnorela radijske poslušalce s svojo priredbo skladbe I Follow Rivers, ki jo je v izvirniku predstavila Lykke Li. "Skupina je odpovedala vse svoje javne obveznosti med 29. julijem in 7. avgustom 2013. Nastalo situacijo obžalujejo in upajo, da bodo prišli naslednje leto na Schengenfest. Za nastalo situacijo se iskreno opravičujemo," so prek svoje strani na Facebooku sporočili organizatorji festivala.

A za vse druge napovedane izvajalce ni bojazni, da jih ne bi videli na glavnem in elektronskem odru prihajajoči vroči konec tedna. Vremenoslovci namreč napovedujejo za prihodnje dni nov vročinski val, za katerega pa organizatorji obljubljajo, da ga bo mogoče premagati s skoki v reko Kolpo.

Dogajanje na glavnem odru bo pestro že prvi večer, ko prihaja nemški ambasador reggaeglasbe Gentleman s svojo zasedbo The Evolution. Otto Tillman alias Gentelman je star znanec slovenskega občinstva. Pred njim je nazadnje nastopil julija 2011 v Kinu Šiška, ko je promoviral svoj album Diversity. Neposredno ob slovensko-hrvaško mejo pri Vinici prihaja z novim studijskim izdelkom New Day Dawn. Trenutno najbolj popularen evropski predstavnik raggaeja je s svojim zadnjim izdelkom še izpopolnil stil, v katerem ima moderni roots (kakor svojo glasbo označuje sam) privlačnost komercialno bolj prijaznejšega dancehalla.

Značilna oblika so tudi ozaveščena besedila, kritična do globalizacijskih težav našega časa, zagovarjajo pa ideale napredka, pravičnosti, strpnosti, spoštovanja različnosti, miru, prijateljstva in iskanje višjega smisla, odpeta večinoma v angleščini in patoisu. Sicer pa si je inovativen, sodoben izraz ustvaril že z albumi Journey to Jah (2002), Confidence (2004), Another Intensity (2007) in Diversity (2010).

V petek mu bodo na odru Schengenfesta družbo delali še Niet, Mi2, Gušti, Happy Ol'Mc Weasle in Firefly ter hrvaška zasedba Hladno pivo.

Morales znova v Slovenij, prvič ob Kolpi
Na drugi strani glavnega odra pa se med slovenske oboževalce vrača stari znanec housezabav David Morales. Viden predstavnik zlate generacije housedidžejev, zadnje čase pod okriljem založbe Ultra slovi z izdajami, kot so Golden Era (ft. Roisin Murphy), You Just Don't Love Me (ft. Jonathan Mendelsohn), 7 Days, Stay, Holiday in Planet Called Love (ft. Ultra Nate). Počasi pa si spet utrjuje tudi sloves uspešnega producenta, ki si ga je v 90. letih zgradil kot član kolektiva Def Mix. Družbo na elektronskem odru mu bodo delali ATFC feat. Lisa Millet, Magic Jay in Grant Richards.

Sobota - čas za obujanje spominov
Drugi dan festivala bo na glavnem odru čas za obujanje nostalgije, za kar bodo poskrbeli člani zasedb Plavi orkestar, Partibrejkers ter Denis & Denis.

Vabljeni k branju:

- intervjuja s Sašo Lošićem: Plavi orkestar je bila verjetno prva hipsterska skupina v celi Evropi

- reportaže in intervjuja ob vrnitvi Denis & Denis na slovenske odre: Program Denis & Denis 2.0 - ponovni zagon sistema

Poleg njih pa bodo nastopili še Imset, Manouche, Uroš Perič & The Bluenote Quartet & Pearlettes ter Pero Lovšin s Španskimi borci.

Med sobotnimi imeni na festivalu izstopa dvojec, ki deluje pod imenom Pendulum DJ Set & Verse, iz nekoč slovite drum'n'bass ekipe Pendulum. Uspeh, ki ga je trojček iz avstralskega Pertha doživljal od leta 2003 naprej, ko jim je uspel preboj v nekaj tednih, je pri glasbenih poznavalcih spodbudil argumente za dolgoročni optimizem.
"Jungle" uspešnica Tarantula iz albuma Hold Your Colours je bila le napoved sestavljene celote na zvočnem nosilcu, ki je vsebovala močen, svež in predvsem poslušljiv d'n'b. Poleg tega pa jim je takrat uspel še izlet v breakbeat (Out Here in Fasten Your Seatbelt z zasedbo Freestylers). V letih delovanja je ustvarila samosvoj značilen zvok. A nikoli se ni dokončno znebila primerjav s The Prodigy.

Novo poglavje v karieri Pendulum
Kolektiv, ki je svetovno slavo sprva dosegel znotraj elektronike in se razvil v živo zasedbo, si je s tretjim albumom Immersion že začrtal svojo novo usodo. Od žive nadgradnje sta namreč ime Pendulum predstavljala dva pojma: en za DJ-set izpod prstov El Horneta, drugi za šestčlansko zasedbo, ki je nastopala pod imenom Pendulum Live. Za obe pa je bil značilen energičen slog glasbe. Konec leta 2011 so si privoščili zaslužen počitek, med drugimi pa sta didžeja El Hornet in MC Verse nadaljevala širjenje zavesti o zasedbi po vsem svetu z nastopi v okviru Pendulum DJ-setov.

Z njimi bodo na elektronskem odru isti večer še domači Hex ter gostje iz tujine TheeJay in High on Heels.

Zadnji dan rezerviran za Skunk Anansie
Nedelja pa bo čas za prvo ime glavnega odra letošnjega Schengenfesta - Skunk Anansie, ki v Slovenijo skupaj s karizmatično pevko Skin prihajajo drugič po letu 2010.

Sicer pa bo nedelja tudi priložnost za vse tiste ljubitelje festivalov, ki jim letos še ni uspelo ujeti na poletnih odrih Dubioze Kolektiv ali S.A.R.S. Z vtisi igranja na Exitu (ki so si ga prislužili februarja z nastopom na Slovenskem tednu glasbe) prihajajo na oder - tik pred Skunk Anansie - domači Kill Kenny. Predstavili pa se bodo še Bottomline, Los Explozivos in Sausages.

Francosko presenečenje na elektronskem odru
Tudi tretji dan se obeta pestro dogajanje na elektronskem odru, saj nanj prvič prihaja francoski didžej Joachim Garraud. Poznavalci elektronskih uspešnic Davida Guette zagotovo še predobro poznajo njegovo ime, saj se je podpisal pod nekatere ključne uspešnice in albume, s katerimi je Guetta začel svoj vzpon (gre za obdobje od skladbe Love Don't Let Me Go do When Love Takes Over, v času katerega je osvojil Ibizo).

Prvič pa se bo predstavil tudi Škot Chris Lake, ki je znan po svojem sodelovanju z domačim didžejem Beltekom, poleg tega pa - kar se glasbe tiče - predvsem po crossover uspešnicah, kot so Changes, La Tromba, Only One, Sundown in If You Knew. Večer oz. festival pa proti koncu pripeljali tudi Vanillaz in Balearic Elegance.