Danes 42-letni Tricky v svoji glasbi prepleta rock in hiphop in briše meje med visoko umetnostjo in popularno kulturo. Foto: EPA
Danes 42-letni Tricky v svoji glasbi prepleta rock in hiphop in briše meje med visoko umetnostjo in popularno kulturo. Foto: EPA

Kino Šiška & IntoSomeThinG napovedujeta "trip hop koncert leta", ki bo 11. novembra v Katedrali Kina Šiška. Tricky v Ljubljano prihaja v okviru evropske turneje ob izidu novega albuma Mixed Race, ki je pred kratkim izšel pri založbi Domino Records (med njihove "varovance" spadajo tudi Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Animal Collective ...).

Na klube se požvižga, pa vseeno ...
Posebej za to priložnost Tricky občinstvu namenja besede: "Mixed Race je gangstrski album. Gangsta rapa ne obvladam. To nisem jaz. Ne morem govoriti o tem, da sem slab fant, ker nisem. A sem bil v stiku s tem. S tem se lahko še najbolj približam gangsta albumu. Zelo 'gully' je, kot temu rečejo Jamajčani ... zelo temačen. Napet, pouličen in urban. Skoraj kot film je. To je tudi najbolj živahen album, kar sem jih ustvaril. Želel sem nekaj, kar bi lahko predvajali v klubih ... mogoče! Kar je zame nenavadno. Ker me za klube prav malo briga."

Hkrati letos mineva 15 let od izida njegovega legendarnega prvenca Maxinquaye (naslov je dobil po umetnikovi materi Maxine Quaye, ki je storila samomor, ko je bil sin star le štiri leta). Prebil se je na 3. mesto britanske lestvice, bil nominiran za prestižno nagrado mercury in izglasovan za album leta pri reviji NME. Na albumu Maxinquaye se je glasbenemu svetu prvič predstavila takratna Trickyjeva spremljevalka, danes pa samostojna izvajalka Martina Topley-Bird. Kot se spodobi za eno ključnih glasbenih stvaritev 90. let, bo program koncerta repertoarju s tega albuma dal ustrezen poudarek.