DMP-jevci so zdaj zaposleni predvsem s promocijo aktualnega albuma Vojna in mir in petega singla z albuma, Sveče. Foto: Borut Peterlin
DMP-jevci so zdaj zaposleni predvsem s promocijo aktualnega albuma Vojna in mir in petega singla z albuma, Sveče. Foto: Borut Peterlin

Sveče se na svoj način lotevajo hrepenenja sodobnega moškega ali ženske po 'romantični ljubezni'. Romantična ljubezen je pojem, značilen za naš čas - traja namreč samo, dokler je dovolj razburljiva. Na drugi strani pa je prava ljubezen, ki je odločitev za drugega in vztrajanje v dobrem in slabem.

Tomaž za MMC o singlu Sveče.
DMP
Album Vojna in mir za DMP-jevce pomeni preskok na neko drugo, bolj celostno raven dojemanja in ustvarjanja glasbe. Foto: Borut Peterlin

Novo mesto je ravno prav majhno, da se, če greš zvečer ven, enostavno srečaš z glasbeniki in podobno mislečimi ljudmi.

Tomaž o dogajanju v Novem mestu.
DMP
Tomaž pravi, da je na koncertih najlepše, ko so razpoloženjsko vsi na isti frekvenci. Foto: Borut Peterlin

Novomeška skupina Društvo mrtvih pesnikov (DMP) ne počiva. Marko, Alan in Tomaž so za jesen izdali peti singel z aktualnega albuma Vojna in mir, za Sveče in skladbo Bojna črta pa so posneli tudi že videospota.

Kot smo obljublili pred dnevi, zdaj objavljamo pogovor z basistom Tomažem Koncilijo, ki nam je razkril "zgodbo" Sveč, več pa nam je povedal tudi o novomeški rocksceni, njihovih koncertih in še čem. Vabljeni k branju!


Zdaj je aktualen singel Sveče. Kakšna je zgodba Sveč?
Sveče se na svoj način lotevajo hrepenenja sodobnega moškega ali ženske po "romantični ljubezni". Romantična ljubezen (tako pravijo psihologi) je pojem, značilen za naš čas - traja namreč samo, dokler je dovolj razburljiva. Primerjamo jo lahko z dramsko igro. Uživamo v napetosti, prepletu strasti in čustev, a drugo osebo žal prepogosto vidimo le kot vlogo v tej predstavi, ki je namenjena predvsem nam samim. "Prava ljubezen" pa vidi drugo osebo kot resničnega posameznika in ga (jo) sprejema in ljubi v vsem njegovem (njenem) obstajanju. Sveče so le na prvi pogled še en ljubezenski komad, saj pod površino odpirajo omenjeno problematiko. Si ljudje še želimo "prave" ljubezni, ki ni zgolj seštevek različnih stereotipov o princih na belih konjih in teatralnem pokleku ob izročitvi zaročnega prstana? Prava ljubezen je odločitev za drugega in vztrajanje v dobrem in slabem.

Pri snemanju ste sodelovali tudi s Tokcem iz skupine Dan D. Kako se sicer razumete z Dan D-jevci? Oboji ste neke vrste dolenjski lokalpatrioti ...
Rockovska glasbena scena v Novem mestu je zadnjih 30 let v slovenskem merilu tradicionalno močna tako v avtorskem kot poustvarjalnem pogledu. Vse se je začelo s skupino Rudolfovo že sredi 70. let in nadaljevalo z močnimi skupinami, kot so bile Drevored, Bacili, Pandan ... V zadnjih letih (in desetletjih) smo tu Dan D, DMP, Moveknowledgement in kopica mlajših talentiranih bendov, na sceno se vrača Drevored ... Novo mesto je ravno prav
majhno, da se, če greš zvečer "ven", npr. v lokal Patriot ali Slona, enostavno srečaš z glasbeniki in podobno mislečimi ljudmi. Nasploh med glasbeniki vlada neka domačnost - med seboj se spoštujemo in si pomagamo, kakor pač moremo. Tokac je kot spremljevalni vokalist sodeloval že na dveh naših prejšnjih albumih in dodal svojo presežno noto. Podobno dobro se razumemo tudi z drugimi člani skupine Dan D. Dejstvo, da so v zadnjih letih v samem vrhu slovenske glasbene scene, ni v nobenem pogledu spremenilo odnosov med nami.

DMP je na slovenski glasbeni sceni v preteklosti pustil precej velik pečat z uspešnicami Ko te ni, Ko prižgeš nov dan, Ti si vse ... Po predzadnjem albumu 20:00 iz leta 2000 do aktualnega Vojna in mir pa ste nekako "poniknili". Kaj se je dogajalo z vami?
Če smo v tistih letih medijsko poniknili, je to pomenilo le eno: svoje vode smo napeljali v naše zaklonišče, kjer vadimo, in svojo energijo vložili v nastajanje novega albuma Vojna in mir. Ustvarjalni proces je eno izmed najlepših obdobij v življenju glasbenika, a zahteva svoj čas. In ravno glede časa se v zadnjih letih počutimo najbolj svobodne. Če dobro pomislim, je Vojna in mir naša prva plošča, pri kateri nas niso preganjali nobeni datumi. Preprosto smo želeli iztisniti iz sebe maksimum v danem trenutku in novi album je nastal ravno takrat, ko je dozorel v nas.

Vaše stare uspešnice se še vedno vrtijo na radiu in so del marsikatere študentske zabave. Vas kdaj zmoti dejstvo, da ste še vedno znani po starih uspešnicah?
Večina poslušalcev nas res pozna po zgoraj omenjenih uspešnicah, kar je čisto v redu. No, tudi za novo ploščo imamo zelo dober občutek - skladbe so na koncertih odlično sprejete. Osebno pa se mi zdi, da je "spregledanih" mnogo naših starejših skladb (konec koncev smo izdali 5 albumov, se pravi več kot 50 skladb). Tudi zato vse bolj cenim tiste, ki poznajo obe strani naših albumov, "A in B". Morda nam je v preteklih letih preveč energije jemala ravno ta dvojnost: želja ugajati in hkrati potreba po neprilagojenosti ter utiranju novih poti. Konec koncev je del tega občutja ujet tudi v naslovu aktualnega albuma Vojna in mir, ki za nas vsekakor pomeni preskok na neko drugo, recimo bolj celostno raven dojemanja in ustvarjanja glasbe.

Zdaj je aktualen peti studijski album Vojna in mir. Kakšni so odzivi in kaj pripravljate?
Razmišljamo tudi že vnaprej. Pri izbiri naslednjih singlov so v veliki meri sodelovali naši oboževalci z glasovanjem prek interneta, tako da za naslednje leto nimamo skrbi, katera bo skladba, ki jo bomo medijsko predstavljali za Svečami. A naj njen naslov za zdaj še ostane skrivnost, saj ne želimo prehitevati dogodkov. Trenutno smo maksimalno skoncentrirani na promocijo naših Sveč. Sicer nas v novembru in decembru čaka nekaj koncertov (po nekaj letih premora nas znova zastopa agencija Uran, ki skrbi za organizacijo naših nastopov), obenem pa se bomo že lotili aranžiranja novih pesmi.

Kako se pripravljate na koncerte, ki si pred vami?
V pripravi na turnejo Vojna in mir smo največ časa posvetili glasbenemu delu nastopa in uigranosti benda. Zdaj, ko imamo vse komade zares "v prstih", se trudimo več posvečati tudi komunikaciji z občinstvom. Običajno so naši najboljši koncerti tisti, pred katerimi si vzamemo čas le za glasbo, ko nismo obremenjeni z drugimi stvarmi in ko ne hitimo na prizorišče. V glasbi ne gre nič na silo: vse potrebuje svoj čas, najpomembnejša pa je kemija med nami, ki se nato prelije tudi na poslušalce. Najlepše je, ko smo razpoloženjsko vsi na isti frekvenci.


Sveče se na svoj način lotevajo hrepenenja sodobnega moškega ali ženske po 'romantični ljubezni'. Romantična ljubezen je pojem, značilen za naš čas - traja namreč samo, dokler je dovolj razburljiva. Na drugi strani pa je prava ljubezen, ki je odločitev za drugega in vztrajanje v dobrem in slabem.

Tomaž za MMC o singlu Sveče.

Novo mesto je ravno prav majhno, da se, če greš zvečer ven, enostavno srečaš z glasbeniki in podobno mislečimi ljudmi.

Tomaž o dogajanju v Novem mestu.