Elton John s svojim dolgoletnim sodelavcem Berniejem Taupinom, ki je napisal večino Johnovih besedil. Foto: Reuters
Elton John s svojim dolgoletnim sodelavcem Berniejem Taupinom, ki je napisal večino Johnovih besedil. Foto: Reuters
Elton John je bil tesen prijatelj "kraljice ljudskih src" in je na njenem pogrebu nepozabno odpel Candle in the Wind. Foto: Reuters
Taupin z besedili Candle in the Wind. Foto: Reuters

Razlog? Johnov dolgoletni sodelavec, tekstopisec Bernie Taupin, ki stoji za več kot 40 uspešnicami britanskega glasbenega veterana, se je odločil za veliko čistko svojih arhivov.

Taupin bo na dražbi prihodnji mesec prodajal zbirko svojih izvirnih besedil, pa tudi slikovito ilustrirane različice pesmi, kot sta Bennie and the Jets in Yellow Brick Road, so sporočili iz newyorške dražbene hiše Julien's.

Prihaja biografski film o Eltonu Johnu
Prihodnje leto v kinematografe prihaja biografski film o Eltonu Johnu v režiji Dexterja Fletcherja in po scenariju Leeja Halla. V vlogo priljubljenega glasbenika je stopil igralec Taron Egerton, v drami pa igrajo še Jamie Bell, Richard Madden in Bryce Dallas Howard. Film bo zajel Johnove začetke od nadarjenega začetnika na londonski Kraljevi glasbeni akademiji in prikazoval karierno pot do svetovno znanega zvezdnika, ki je skupaj ustvarjal in sodeloval z Berniejem Taupinom.
Napovednik za film v povezavi spodaj.


Na prodaj tudi pogrebna pesem

Za Taupinovo natipkano in z opombami pospremljeno različico pesmi Candle in The Wind, ki jo je John zapel na pogrebu svoje dobre prijateljice princese Diane leta 1997, naj bi iztržili 10.000–15.000 dolarjev.

Pesem je bila sicer v izvirniku napisana leta 1973 kot poklon Marilyn Monroe, a različica iz leta 1997, posvečena valižanski princesi, je drugi najbolj prodajani singel vseh časov.

Taupin daje na dražbo tudi izvirnik programa Dianinega pogreba, vključno z ročno napisanimi in z ilustracijami pospremljenimi besedili pesem, kot sta Daniel in Don't Let the Sun Go Down On Me.

Del izkupička v dobrodelne namene
68-letni Taupin, ki se je z Johnom povezal leta 1967 prek oglasa v britanskem časopisu, pravi, da si želi deliti svoje delo z drugimi. "Upam, da bodo ti predmeti, ki so oblikovali moje delo in podžigali moje strasti, navdihovali in prinašali toliko veselja drugim, kot so ga meni," je dejal Taupin.

Del izkupička dražbe bo namenil skladu Eltona Johna za boj proti aidsu in projektu Wounded Warrior (Ranjeni bojevnik).

Taupinova odločitev za prodajo sovpada z bojda zadnjo turnejo Eltona Johna, na katero se je pevec in ipanist podal septembra. S turnejo Farewell Yellow Brick Road bo 71-letni glasbenik koncertiral po svetovnih odrih tri leta.