Letos se bo festival razširil na tri odre in dva otoka. Foto: Samir Cerić Kovačević
Letos se bo festival razširil na tri odre in dva otoka. Foto: Samir Cerić Kovačević
Lani so bili glavne zvezde festivala britanski rockerji Arctic Monkeys. Foto: Vedran Metelko
Letošnja zasedba je dovolj mikavna, da na festivalu pričakujejo rekordno udeležbo. Foto: Organizator
Idilična lokacija na jezeru Jarun. Foto: Vedran Metelko

bodo stroški letos v celoti povrnili s prodanimi vstopnicami.
Pri tem velja poudariti, da vstopnice prodajajo po prijazni ceni 40 evrov, s čimer si letos "kupite" nabor, v katerem najdemo The Black Keys, Pixies, MGMT, Foals, Bombay Bicycle Club, Flogging Molly, Digitalism, Crystal Fighters in Wolfmother.

Proračun? Približno milijon evrov (primerljivi evropski festivali imajo proračun 30 milijonov, a tudi karte prodajajo po 100 evrov in več). Pa letošnja izvedba festivala ni najdražja, po propadu šibeniškega Terranea pa festival ostaja eden redkih tovrstnih glasbenih festivalov na Hrvaškem.
Hrvati imajo malo morje festivalov, ki so v zadnjih letih vzniknili kot gobe po dežju predvsem po zaslugi Britancev, ki so na hrvaško riviero dobesedno uvozili tako svoj model (poceni DJ in boat partyji) kot tudi občinstvo. A na "britanskih" festivalih je poudarek na povsem drugih zadevah, pri InMusicu pa vztrajajo pri festivalu, pri katerem je še vedno najpomembnejša glasba.
Kako jim uspe? Na roke jim gresta zgodnji datum in dejstvo, da se, drugače od večine drugih festivalov, InMusic odvija sredi tedna, močno se zanašajo na slovenske obiskovalce (letos jih pričakujejo rekordno število), prvi pogoj pa je, seveda, privlačen nabor nastopajočih.

In letos so Hrvati še posebej ponosni, da jim je uspelo dobiti ameriške rockerje The Black Keys, ki se na aktualni turneji predstavljajo z osmim albumom Turn Blue. Ker je njihova tokratna turneja kratka, je bila potrditev nastopa v Zagrebu za organizatorje toliko večje priznanje.

Vabilo slovenskim glasbenikom
Letošnja novost na festivalu, ki se sam rad pohvali, da je njegova lokacija zaradi odrov na dveh otokih in obdajajočega jezera Jarun, v katerem "lahko dejansko plavaš", boljša od opevanega Szigeta, je dodatno odpiranje možnosti za mlade, vzhajajoče skupine - tako domače kot tiste iz bližnje okolice.
Tu nastopi Kino Šiška, ki so jo zagrebški kolegi izbrali za partnerja pri iskanju nadobudnih slovenskih glasbenikov.

Tako je nastala promocijska platforma MENT, ki razpisuje natečaj za domače glasbene ustvarjalce, ki bi želeli nastopiti ob boku precej večjih ameriških in britanskih kolegov, ki se pri ceni svojih nastopov "ne pogovarjajo o manj kot šestmestnih številkah". Od Slovencev bodo na tretjem, "skritem" odru nastopili trije izvajalci - prvega so izbrali organizatorji InMusica neposredno, to je N'toko, ki ima zagotovljen še nastop na slovitem Glastonburyju, druga dva bodo izbrali slovenski kolegi.

MENT bo prijave za vse zainteresirane zbiral do 22. aprila, nato bo komisija v sestavi Luka Zagoričnik, Petra Tihole, Roberto Bulešič izbrala pet izvajalcev, ki bodo 6. maja nastopili v Kinu Šiška. Od teh petih bo prvega nastopajočega na InMusicu izbrala omenjena komisija, drugega pa občinstvo na koncertu.