Alex Turner - po Jarvisu Cockerju najboljše, kar nam je dal sivi Sheffield. Foto: Vedran Metelko
Alex Turner - po Jarvisu Cockerju najboljše, kar nam je dal sivi Sheffield. Foto: Vedran Metelko
Kitaro je prvič zares držal leta 2001, čez slabih pet let pa je izšel prelomni album Whatever People Say I Am, That's What I'm Not. Foto: EPA
Leta 2007, še bolj 'fluorescentni adolescent' kot Elvis Cash. Foto: EPA

To je bilo dobrega pol leta po izidu prvenca Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, spletnega fenomena, ki je pod okriljem založbe Domino postal najhitreje prodajana britanska plošča vseh časov. Alex Turner je bil takrat star 20 let.

WPSIATWIN, nekakšna kronika sheffieldskega nočnega življenja z zdaj že ponarodelo uspešnico I Bet You Look Good On The Dancefloor, na katero se po plesiščih od Sheffielda do hrvaških obal še danes "razmetavajo" (britanski) najstniki in tisti, ki to več nis(m)o, je bila prvi dokaz Turnerjevega besedilopisnega genija.

Obstaja še kakšna rockovska plesna himna z referenco na Montege in Kapulete? Hja, če se z bendom ne bi izšlo, je imel Alex v načrtu študij angleškega jezika in književnosti ...

Na Favourite Worst Nightmare je šel "čudežni deček britanskega rocka" (in tokrat je bila pompozna oznaka, s kakršnimi otoški glasbeni tisk ne skopari, najbrž upravičena) malce globlje, prek domiselnih besednih iger in popkulturnih referenc je poleg nadaljevanja vinjet iz mesta, ki nam je dalo Jarvisa Cockerja (!) in Jadrana Krta, razmišljal tudi o minevanju časa.

Da, Alex je odraščal, v tistem času je postal polovica tabloidno obleganega dvojca Alex-Alexa, ki sta ga sestavljala z lepotico, tv-voditeljico, modno ikono, skratka "it" dekletom Alexo Chung. Živela sta med Londonom in Brooklynom, kjer je ona gradila kariero, in morda se je že takrat začela rojevati ameriška zgodba "Arcticov".

Preden se je s kolegi podal v kalifornijsko puščavo, kjer so z Joshem Hommeom posneli svoj najtemačnejši izdelek Humbug (na zagrebškem koncertu v torek je Turner album označil kot "glasbo za polno luno") - je z vrstnikom Milesom Kaneom (The Rascals) in producentom Jamesom Fordom (Simian Mobile Disco) pod "krinko" Last Shadow Puppets posnel izjemno ploščo The Age of the Understatement , ki se posluša kot veličasten soundtrack kake bondiade.

Slovensko-londonski publicist Tadej Zupančič je večino glasbeno obarvanih prispevkov iz svoje knjige Nekje drugje, v katero je zajel dve desetletji svojega življenja v Londonu, namenil prav Alexu Turnerju. V nekem prispevku ga je primerjal celo s Strnišo in Makarovičevo. Takrat mi je na vprašanje, kaj je na tem fantu tako posebnega, odgovoril:

"Gre za senzibilnost, ki mi očitno paše. Pri Turnerju je zanimivo še to, da se je resnično razvil v izjemnega tekstopisca, mogoče že celo pravega pesnika. Sicer krasne vinjete o najstniškem življenju, ki so napolnile prvi dve plošči, je na tretji, torej na Humbug, začela dopolnjevati čudovita, krepka melanholija, ampak takšna z ostjo, ki reže. Je pa res, da tega verjetno ne bi bilo, če se ne bi lotil tudi The Last Shadow Puppets. Ta projekt je bila zanj – in tudi za nas – zelo pomembna in zanimiva postaja. V bistvu je vse skupaj zelo vznemirljivo in me res zanima, kakšen bo novi album Arctic Monkeys."

No, ob bolj retropopovskemu nasledniku Humbuga Suck It And See so se mnogi, ki so pogrešali neobrušenost prvenca, od AM za vedno poslovili. V domovini jim očitajo, da so se "prodali, postali preveč ameriški". Je Turner prav zato, da bi jim kljuboval, zdaj na odru nekakšna inkarnacija Elvisa Presleyja, ki se spogleduje z Jamesom Deanom (Johnnyjem Cashem)? Morda gre simboliko iskati tudi v dejstvu, da po koncu zveze z britanskim "it" dekletom zdaj s svojim ameriškim "it" dekletom živi v Kaliforniji.

V Zagrebu smo na brezhibnem nastopu Arctic Monkeys, ki jim že nekaj časa pripadajo najprestižnejši festivalski termini - tudi na INmusic* so prišli v vlogi headlinerjev - poleg lanske novosti R U Mine? slišali še najnovejši singel Do I Wanna Know? in Mad Sounds. Najboljše pa je prišlo v dodatku: verjetno njihovi poleg Do Me A Favour najlepši Cornerstone in 505.

Alex Turner je star 27 let. 9. septembra izide peti studijski album njegove zasedbe, naslovljen preprosto AM. Prihodnost še ni napisana ...

*Seznam pesmi, ki so jih Arctic Monkeys odigrali na festivalu INmusic v Zagrebu v torek, 25. junija:
Do I Wanna Know?
Brianstorm
Dancing Shoes
Don't Sit Down 'Cause I've Moved Your Chair
Teddy Picker
Crying Lightning
Brick by Brick
Fake Tales of San Francisco
She's Thunderstorms
Old Yellow Bricks
Pretty Visitors
I Bet You Look Good on the Dancefloor
Do Me a Favour
R U Mine?
Mad Sounds
Fluorescent Adolescent
A Certain Romance
Cornerstone
Mardy Bum
When the Sun Goes Down
505