Kaj bo s koncerti, ki bi jih morali prirediti v Tvornici, se še ne ve. Foto: MMC RTV SLO
Kaj bo s koncerti, ki bi jih morali prirediti v Tvornici, se še ne ve. Foto: MMC RTV SLO
Gibonni
Zaprtju kluba nasprotuje tudi Gibonni. Foto: MMC RTV SLO

Resnični problem ni hrup, temveč ljudje, ki niso dojeli, da se življenje v središču mesta spreminja.

Mate Škugor

Zaradi hrupa so se večkrat pritoževali stanovalci blokov ob klubu, v katerem je bilo lani okoli 140 koncertov. Zaprtju kluba nasprotujejo številni hrvaški glasbeniki.

Tvornico so pred kratkim prenovili in je zaradi bogatega glasbeno-scenskega programa obveljala za enega najbolj živahnih klubskih prostorov na Hrvaškem. Za hrvaško glasbeno sceno je klub primerljivega pomena kot ljubljanski Kino Šiška.

Sicer pa Tvornica obratuje brez finančnih subvencij mesta ali ministrstev, v prenovo kluba pa so vložili več kot pol milijona evrov zasebnega denarja. Imajo 24 zaposlenih in trdijo, da redno plačujejo obveznosti do države.

Prepovedati bi morali tudi nastope filharmonikov
Sanitarna inšpekcija pojasnjuje, da z lansko prenovo v klubu niso zadostili predpisom o protihrupni zaščiti, ki kot zgornjo dopustno mejo hrupa določajo 90 decibelov. Omenjena meja hrupa je enaka zvoku prometne gneče ali obratovanju strojev v tovarnah. Raven hrupa na rockovskih koncertih pa presega 100 decibelov.

V Tvornici so poudarili, da z namestitvijo nove opreme niso zvišali ravni hrupa in da so med prenovo zvočno izolacijo prostorov celo ojačali. Od sosedov zahtevajo, naj inšpekciji dovolijo izmero hrupa v njihovih stanovanjih, kar stanovalci zavračajo.

Direktor Tvornice Mate Škugor meni, da so klub morali zapreti brez pravne podlage. Dodaja, da resnični problem ni hrup, temveč ljudje, ki niso dojeli, da se življenje v središču mesta spreminja. Kot je še opozoril v današnjem Jutarnjem listu, je zakon pomanjkljiv, saj bi zaradi meje hrupa na 90 decibelov torej morali zapreti večino barov in gostiln v Zagrebu ter prepovedati nastope zagrebških filharmonikov, na katerih hrup doseže 120 decibelov.

Na uradni spletni strani Tvornice kulture so zapisali, da so sami opravili meritve, ki so jih pripravljeni tudi ponoviti. Meritve so pokazale, da je vse skladno z zakoni, tako da pričakujejo pozitiven razplet zgodbe in ponovno odprtje kluba.

Podporo Tvornici so izrazili številni hrvaški glasbeniki, od veteranov Arsena Dedića, Ibrice Jusića in skupin Parni valjak ter Zabranjeno pušenje do Damirja Urbana, Zlatana Stipišića - Gibonnija in skupin Hladno pivo, Gustafi ter Elemental.

V Tvornici so nastopili številni znani glasbeniki iz 17 držav, zaradi zapleta s sanitarno inšpekcijo pa so vprašljivi napovedani koncerti Johnnyja Winterja in skupin Deus, Goribor, Kyus, The Jim Jones Revue in Hladno pivo.

Resnični problem ni hrup, temveč ljudje, ki niso dojeli, da se življenje v središču mesta spreminja.

Mate Škugor