The Ting Tings sestavljata Jules De Martino in Katie White. Foto: Organizator
The Ting Tings sestavljata Jules De Martino in Katie White. Foto: Organizator
Crystal Castles slovita po izjemnih nastopih v živo, ki nikogar ne pustijo hladnega. Foto: Organizator
Willy Moon, eden izmed novincev leta 2012. Foto: Organizator
N'toko si je pridobil malodane kultni status. Foto: Oddaja Izštekani
New Wave Syria te dni snemata nov material. Foto: New Wave Syria

UF! se bo dogajal 12. junija v ljubljanskih Križankah, in medtem ko sta oba tuja nosilca znana že nekaj tednov, je organizator Kino Šiška nedavno razkril še postavo v celoti.
Kot "posebni gost z lune" je tako napovedan novinec Willy Moon, domače sile bodo zastopali N’Toko, New Wave Syria in Barely Modern, za didžejevsko podporo bosta poskrbela Nati Katchi in Šušu iz Urbanega plemena, vizualna podpora pa je na strani Marmelade 2/Bienale neodvisnih.

Morda še nekaj besed o nastopajočih.

The Ting Tings, ki prihajata iz britanske glasbene meke, Manchestra, sta leta 2008 prodala dva milijona izvodov prvenca We Started Nothing in bila nominirana za grammyja za najboljšega novinca leta. Njuni največji uspešnici That’s Not My Name in Shut Up And Let Me Go sta se vrteli v vrsti priljubljenih mladinskih serij, pa v filmu Revni milijonar in v reklami za iPod. Njun novi album Sounds From Nowheresville je izšel februarja.

Crystal Castles, antisocialni, darkerski elektroduo v postavi genialnega producenta Ethana Katha in punkovske, ekscesne pevke Alice Glass sta nase opozorila že s surovim prvencem. Neodvisno izdani album Crystal Castles se je zavihtel v vrhove dancelestvic in pristal na 39. mestu NME-jeve lestvice albumov desetletja. Leta 2010 je sledil drugi samonaslovljeni album, ki je samo še utrdil kultni status in razširil zveste vrste oboževalcev. Še Robert Smith iz The Cure se ni mogel upreti anarhističnemu čaru Crystal Castles in skupaj so posneli veliko uspešnico Not in Love. Njun tretji album naj bi izšel še letos.

Willy Moon je eden od tistih izvajalcev, na katere v teh dneh potiho opozarjajo vsi. Novozelandec je izdal dva singla in tri videospote, na snemanje prvenca pa se šele pripravlja. Willy se resnično zdi malce "z lune", saj mu je uspelo zmešati rokenrolo iz 50. let s hiphopom in dubstep beati. Revija Q in časnik Guardian Willyju Moonu napovedujeta bliskovito zavzetje svetovnega prizorišča.

Novomeščan Miha Blažič alias N'Toko, ki velja za najbolj inovativnega in vsestranskega slovenskega raperja, se bo tik pred vnovičnim odhodom na Japonsko v Križankah poslovil z nastopom, ki bo prerez pestrega glasbenega ustvarjanja v zadnjih dveh letih kot tudi vpogled v stvari, ki se obetajo v prihodnosti. N'Toko, ki je kariero začel pri kolektivu Moveknowledgement, si je s prvencem Cesarjeva nova podoba med alternativnim občinstvom pridobil kultni status, ki ga je nadgradil na albumih Dobrodelni koncert ob koncu sveta in Parada ljubezni.

Urša Golob in Rok Pezdirc pod imenom New Wave Syria delujeta od leta 2007. Zase pravita, da sta bližje rokenrolu kot pa tipični elektronski produkciji, pri ustvarjanju glasbe uporabljata raznovrstne sintetizatorje, ritem mašine in druge naprave, glasbo pa izvajata v živo. Leta 2009 sta posnela prvi album z naslovom Hello, Yes, ki so ga mediji razglasili za najboljši domači album leta. Širši javnosti sta postala znana, ko sta lani posnela glasbo za nagrajeni film Izlet.

Barely Modern, garažni rokenroltrio iz Logatca/Ljubljane, je nastal leta 2008, dve leti pozneje pa se je trojica fantov preselila v London, da bi se predstavila na tamkajšnih prizoriščih. V enem letu so odigrali več kot 20 koncertov, njihova pesem You Look At Me, I Look At You pa se je uvrstila na 6. mesto lestvice neuveljavljenih bandov na tourdates.com. V Slovenijo so se vrnili lani, trenutno pa snemajo prvenec.

Utečena dvojica Šušu in Nati Katchi bosta na festivalu poskrbela za mešanico italo disco, electro, indie, nu funk in house ritmov.

Cena vstopnice je 25 evrov (omejeni kontingent) oziroma 29 evrov. Na dan festivala 35 evrov. Zanimanje za festival je veliko, o njem so tako poročali tudi Hrvatje.