Strokovna žirija je ocenjevala okus, videz, sestavo in inovativnost potic. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže
Strokovna žirija je ocenjevala okus, videz, sestavo in inovativnost potic. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže

Potica že od nekdaj velja za eno najbolj priljubljenih tradicionalnih prazničnih dobrot, poleg tega pa je tudi pomemben del slovenske dediščine. Za potico je med drugim značilno, da imajo vsaka regija, kraj in družina svoje posebnosti, ko gre za sestavine, način priprave, obliko in okus potice. A kljub temu mojstrov in mojstric za pripravo potice v državi ne manjka, kar se je znova potrdilo na sobotnem izboru Mojster potice – Fala kraljice, ko so se v peki pomerili številni ljubiteljski peki.

Sorodna novica "Prava potica je tista, ki v nas prebudi spomin na otroštvo"

Strokovna žirija, ki so jo sestavljale Mateja Tominec, vodja razvoja pri Mlinotestu, ki skrbi za vse programe/skupine izdelkov, ki jih proizvaja Mlinotest, Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, Janja Štrumbelj, lastnica blagovne znamke LePotica in prva certificirana proizvajalka slovenske potice, ter Mirjam Kavčič, upokojena direktorica podjetja Lesaffre in strastna ljubiteljica peke kvašenega peciva, tako ni imela najlažjega dela.

Na koncu so za najboljšo potico razglasile makovo potico Karmen Šlibar Vuzem, so sporočili organizatorji. Kot je dejala zmagovalka, je bila v igri najprej orehova potica, potem pa je dobila preblisk in se zadnji dan prijavila z receptom makove potice. Potice peče že več kot 30 let, z okusi zelo rada eksperimentira, a kot pravi, za pripravo in peko nima nobenega skritega recepta: "Glavno vodilo je samo veselje do peke potic. In to je to."

Dobitnica glavne nagrade oz. avtorica najboljše klasične potice. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže
Dobitnica glavne nagrade oz. avtorica najboljše klasične potice. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže

Med inovativnimi poticami je po oceni žirije najboljšo tudi letos spekla lanska zmagovalka Marija Špitaler, ki je predstavila pehtranovo potico z domačo kandirano pomarančo. Na tem natečaju sodeluje že od samega začetka, vsako leto pa se predstavi z drugo potico. "To leto sem se spraševala, kaj naj pripravim. Vedela sem, da bo orehovih veliko. Na koncu sem se odločila za pehtranovo, ki jo najbolje poznam, moram pa priznati, da sem doktorirala iz kandirane pomaranče," je razkrila ob razglasitvi.

Marija Špitaler je znova slavila v kategoriji inovativnih potic. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže
Marija Špitaler je znova slavila v kategoriji inovativnih potic. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže

Svojo najljubšo potico pa so izmed sodelujočih izbirali tudi obiskovalci dogodka. Na koncu je največ glasov dobila drobnjakova potica z lanom in mandlji, ki je nastala pod prsti Judite Peterlin. "Res ne vem, zakaj je občinstvo izbralo ravno mojo. Vem le, da sem naredila takšno, da je bila meni všeč. Me je pa presenetilo, da so izbrali slano in ne sladko," je dejala.

Obiskovalcem se je najbolj prikupila drobnjakova potica z lanom in mandlji. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže
Obiskovalcem se je najbolj prikupila drobnjakova potica z lanom in mandlji. Foto: Organizator/Mediaspeed/Anže Krže

Organizatorji so sicer dogodek tudi dobrodelno obarvali in potice podarili Karitasu.