V Sloveniji je vsako leto večje število vinskih festivalov in degustacij. Foto: EPA
V Sloveniji je vsako leto večje število vinskih festivalov in degustacij. Foto: EPA
Krožnik restavracije hotela Vander, ene izmed sodelujočih v Tednu restavracij. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Za Teden restavracij imajo najboljši mize že davno razprodane. Foto: MMC RTV SLO

Za zadnjim znova stoji Hiša Stare trte, ki je v zadnjih tednih naredila ogromen korak v štajerski prestolnici na tem področju. Nocoj se od 19. ure dalje na "1. pomladnem vinsko-kulinaričnem večeru" tam predstavljata dva odlična podravska vinarja - Gregor Mikuž z M - enostavno dobrimi vini in Bogomir Valdhuber, vsak z najboljšimi svežimi vini aktualnega izvrstnega letnika 2015 in nagrajenci prejšnjih let.

Za pomladno obarvane spremljevalne krožnike bo poskrbela Diana Valdhuber, jedi pa bodo temeljile na poru, čebuli in čemažu. Pri vsakem izmed štirih hodov bodo postregli po dve različni vini.


Drugi dogodki:
- 11.-13. marec: Ob dnevu žena
(Restavracija Majerija, Slap pri Vipavi)

- 11. marec ob 20.00: Malvazija & rebula degustacija z Wine & Beer (Restavracija Devetak, Vrh sv. Mihaela, Gorica, Italija)

- 11. marec ob 19.30: Vinski večer z Marjanom Simčičem (Vinoteka Solum, Nova Gorica)

- 11. marec ob 17.30: Dan π z vini Paraschos (La Subida, Krmin, Italija)

- 11. marec ob 20.00: Primusove vinske zgodbe z vini Gjerkeš (GH Primus, Ptuj)

- 11. marec ob 18.00: Degustacija vin (Viezz-Neobistrot, Trst, Italija)
Vir: Revija Vino

O novi izdaji Tedna restavracij smo na naših straneh že pisali, od takrat so številni ponudniki že razprodali vsa razpoložljiva mesta, še vseeno pa lahko zamudniki na spletni strani zdaj že tradicionalnega dogodka, za katerim stojita Uroš in Violeta Mencinger, najdete še kaj zanimivega. Menije za 16 evrov ponujajo vsi najboljši iz Mencingerjevih recenzij, manjka jih le peščica. V desetih dneh bo svoje krožnike predstavilo kar 85 restavracij, od JB-ja do Pavusa, od Strelca do Rajha.

V Portorožu več kot sto malvazij
Do nedelje pa lahko v restavraciji Smrekarjev hram ljubljanskega Grand hotela Union ujamete Teden madžarske kuhinje, ki ga hotel organizira v sodelovanju z madžarskim veleposlaništvom. Za menijem, zgrajenem na konceptu "Madžarska - več kot golaž, več kot tokaj", stoji priznani madžarski chef Krisztián Bérci, ki se je med drugim kalil tudi v budimpeški michelinki Costes, od lani pa dela v na novo odprtem hotelu Aria Hotel Budapest F&B, kjer tradicionalne madžarske jedi nadgrajuje s prijemi sodobne kulinarike. Vse krožnike bodo pospremila vrhunska madžarska vina, ki so se že močno uveljavila na svetovnih vinskih kartah.

In še skok na Obalo, kjer bo v nedeljo in ponedeljek v Kongresnem centru Portus v Portorožu potekal festival "Malvazija, žlahtni okus Mediterana". Na festivalu se bo predstavilo več kot 50 vinarjev, ki bodo obiskovalcem ponujali več kot sto domačih in tujih malvazij. Festival se bo s slavnostnim odprtjem začel v nedeljo ob 15.00, ko bo predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič podelila priznanja vinarjem, ki bodo na ocenjevanju sommelier Slovenije 2016 osvojili največ točk.

V okviru festivala bodo potekale tudi brezplačne delavnice, v ponedeljek pa bo potekala strokovna okrogla miza. Ob festivalu že od 3. marca po izbranih primorskih restavracijah poteka tudi niz kulinaričnih dogodkov Malvazija Tour, kjer gostinci gostom v praksi prikažejo spajanje različnih malvazij z jedačo.