Strokovnjaki menijo, da bi lahko ob trenutni tehnologiji in znanju zgradili tudi dva kilometra visoko stavbo. Foto: Youtube
Strokovnjaki menijo, da bi lahko ob trenutni tehnologiji in znanju zgradili tudi dva kilometra visoko stavbo. Foto: Youtube
Jeddah Tower
V stavbi bodo pisarne, hotel, stanovanja, seveda pa ne bo šlo niti brez razgledne ploščadi. Foto: Youtube

Savdska vlada je v nedeljo sporočila, da sta podjetji Jeddah Economic Company in Alinma Investment podpisali finančni dogovor, vreden 2,2 milijardi dolarjev za gradnjo kompleksa Jeddah City v istoimenskem mestu Džeda, ki bo vključeval tudi najvišjo stavbo na svetu, visoko neverjetnih 1.000 metrov.

Stolpnica, ki se je prvotno imenovala Kingdom Tower, zdaj pa so jo preimenovali v Jeddah Tower, je trenutno zgrajena do 26. nadstropja, če bo šlo vse po načrtih, pa bi morala biti dokončana leta 2020. Za primerjavo, trenutno najvišja stavba na svetu je Burdž Kalifa v Dubaju, ki meri 827 metrov in velja za eno glavnih znamenitosti tega emirata.

"S tem dogovorom smo dosegli nove, neslutene višave v razvoju nepremičnin. Želimo zgraditi sodobno središče svetovnega kova, ki bo ponujalo storitve za urbani življenjski slog. Jeddah Tower bo postal nova svetovna ikona, ki bo privabljala različne družbene sloje," so sporočile savdske oblasti.

Temelji globoki 60 metrov
Kilometer visoka stavba bo imela kar 200 nadstropij in bo ponujala čudovit pogled na Rdeče morje. Za gradnjo nebotičnika bodo porabili 80.000 ton železa, strokovnjaki pa opozarjajo, da bo gradnja tako visoke stavbe, posebej ob obali, kjer bi jo slana morska voda lahko uničila, precejšen zalogaj. Temelji, ki bodo globoki 60 metrov, bodo morali biti zgrajeni tako, da jim voda ne bo prišla do živega, zato bodo preizkusili različne vrste betona. Drug pomemben dejavnik pri stavbah te višine je tudi veter, zato je arhitekturni načrt narejen tako, da bo stolpnica vsakih nekaj nadstropij spremenila obliko.

Velik izziv bo tudi vprašanje, kako spraviti beton v najvišja nadstropja. Kot piše CNN, bi lahko inženirji uporabili podobno tehniko kot pri gradnji Burdž Kalife, kjer so skoraj 170.000 kubičnih metrov betona potisnili v višave z eno samo črpalko, večinoma ponoči, ko so bile temperature nižje.

Kljub temu so vsi vpleteni prepričani, da bo gradnja novega arhitekturnega mejnika mogoča in da bo potekala po načrtu. "V tem trenutku lahko zgradimo stolp, ki je visok en kilometer, morda tudi dva kilometra. Če pa bi želeli iti še višje, bi morali opraviti kar nekaj 'domače naloge'," je dejal Sang Dae Kim, direktor sveta za visoke stavbe.

Kako naj bi bila leta 2020 videti stolpnica Jeddah Tower, si oglejte spodaj.