Kadar se le da, za svoje izdelke izbereta slovenski les. Tudi sama tehnologija LED je razvita s pomočjo slovenskih proizvajalcev. Menita, da je s procesom izdelave pomembno ostati na lokalni ravni, in prisegata na 100-odstotno slovenske izdelke. Foto: Nikolaj Kovačič
Kadar se le da, za svoje izdelke izbereta slovenski les. Tudi sama tehnologija LED je razvita s pomočjo slovenskih proizvajalcev. Menita, da je s procesom izdelave pomembno ostati na lokalni ravni, in prisegata na 100-odstotno slovenske izdelke. Foto: Nikolaj Kovačič
Maruša in Jan pri svojem delu uspešno združujeta ženski in moški princip. Foto: Primož Korošec za Zavod BIG
'Čudna' trikotna oblika deluje nekoliko vesoljsko, obenem moderno in tradicionalno, tanke žice dajejo občutek lebdenja, z lesom pa v prostor vnašamo toplino, in kar je napomembneje - oddaja prijetno svetlobo,' opišeta svojega 'paradnega konja', set svetil Li. Foto: Nikolaj Kovačič
V prihodnosti načrtujeta razvoj svetil za širšo prodajo in osebno razpoznavnost. Foto: Nikolaj Kovačič

"Od svetil in barve svetlobe sta odvisna naše počutje in možganska aktivnost, zato je zelo pomembna kakovost svetlobe. Primerno osvetljen prostor zahteva najboljšo tehnologijo v ozadju. Brez poznavanja svetlobe in različnih učinkov pa dobrega projekta za razsvetljavo ne bomo izvedli. Verjameva v LED-tehnologijo in neomejene možnosti njene uporabe," o poglavitni vlogi svetil in osvetlitve v prostoru razmišljata Maruša Jenko in Jan Foraus, ki ustvarjata pod znamko Kumomi Design in se predstavljava tudi kot "kreativni par".

(Skupna) ustvarjalna pot velikih ljubiteljev estetike, funkcionalnosti, minimalizma in elegance se je začela na Fakulteti za dizajn, kjer sta se spoznala in takoj začela skupne projekte - najprej na faksu, pozneje še sama. Njuno vodilo je iskanje čiste elegance, združene z uporabnostjo. Med izvedbo projektov vedno razmišljata o uporabniku, ki bo predmet umestil v prostor. Izdelek mora torej služiti namenu in obenem biti videti lepo. Zavedata pa se, da je lepota "zelooo širok pojem".

"Vesoljček" Li kot ključ do prepoznavnosti
Posebno mesto v srcih oblikovalskega dvojca ima set luči Li, glavni "krivec" za to je sam proces oblikovanja, ker sta se med njim ogromno naučila tudi od zunanjih sodelavcev. Odlikujejo ga mizarske spretnosti ročno izdelanih lesenih profilov in tehnološka dovršenost LED-tiskovin. "Set svetil je oblikovan in izdelan lokalno," poudarjata.

Prav Li je naletel tudi na odličen odziv javnosti in jima zagotovil prepoznavnost. "'Čudna' trikotna oblika deluje nekoliko vesoljsko, obenem moderno in tradicionalno, tanke žice dajejo občutek lebdenja, z lesom pa v prostor vnašamo toplino, in kar je najpomembneje - oddaja prijetno svetlobo," ugibata o razlogih, zakaj je bil Li tako odmeven.

Na vprašanje, kaj je tisto, kar njune izdelke ločuje od drugih na slovenskem trgu in širše, odgovarjata: "Prav gotovo slog najinega oblikovanja. Kot par se zelo dobro dopolnjujeva - ženska kreativnost in moška tehnična plat, kar pripelje do zanimivih rešitev!"

S čim kupca prepričati, da namesto kake Ikeine luči raje izberejo Kumomi svetilo? "Ker so produkt slovenskega oblikovanja, so tehnološko dovršene in predstavljajo dobro oblikovalsko rešitev. Že dolgo uporabljava tudi LED-tehnologijo, ki porabi manj elektrike in je prijaznejša za uporabo, tako v delovnem kot domačem okolju. "

Dobro osvetljena prihodnost
Vzporedno s projekti pod svojo znamko sodelujeta s salonom pohištva NOX Interier, kjer je njuno delo usmerjeno v projektiranje interjerjev. Obenem pa načrtujeta razvoj svetil za širšo prodajo in osebno razpoznavnost, kar jima vzame precej časa.

Manj bližnja prihodnost po njunih željah pa vpleta projektiranje interjerjev, oblikovanje posameznih kosov pohištva in svetil. Sproti iščeta nove sodelavce in morebitne investitorje za razvoj izdelkov. "Bližnja prihodnost je torej podlaga za bolj oddaljeno prihodnost!" skleneta.