Slovenija je ubranila naslov evropskih prvakov v hiphop formacijah. Foto: Dare Čekeliš
Slovenija je ubranila naslov evropskih prvakov v hiphop formacijah. Foto: Dare Čekeliš
Prvo mesto med electric boogie pari je za las ušlo predstavnikoma naših barv. Premagala sta ju soseda iz Italije. Foto: Dare Čekeliš
Članica zmagovalne hiphop formacije
Članska prvaka v electric boogiju

Vseh 24 članov zmagovalne formacije je bilo tako zagretih, da so na trening hodili tudi po trikrat na dan. Morali so trdo delati, da so uskladili vse gibe in jih izpilili do popolnosti, kar se jim je na koncu tudi obrestovalo.

Dobro sta se odrezali tudi ekipi Bad Man in Body language, ki sta Sloveniji priplesali tretje in četrto mesto v hiphop formacijah. In kaj plesalcem pravzaprav predstavlja ta zvrst plesa: "Hiphop je način življenja, gre za glasbo, za ples, za izražanje samega sebe. To, kar čutiš, daš iz sebe, ne gre za nekaj naučenega," je povedala Ana.

Poleg hiphoparjev so tretji dan evropskega prvenstva med Slovenci slavili tudi plesalci electric boogija. Andraž Mrak in Dejan Djurovič nad dobro uvrstitvijo nista bila presenečena, saj se že šesto leto zapored uvrščata med najboljše tri electric boogie pare v Evropi. "Najprej je cilj finale, med prve tri. Zmeraj je pričakovanje, da bo prvo, potem pa ni," je povedal Dejan, Andraž pa je dodal: "Vsak pravi športnik vedno cilja na prvo mesto, vendar sva vesela drugega mesta."

Andraž in Dejan veljata za redka trenerja poppinga pri nas: "Trudiva se, da bi to obstalo, da ne bi zamrlo," je povedal Mrak. "Poppinga ni toliko po televiziji, niti v videospotih. Če sam ne bi videl posnetka na YouTubu, se ne bi za to odločil," pa je dejal Djurovič.

V tujini, predvsem v Franciji, Nemčiji, Aziji in Ameriki, je ta zvrst plesa precej bolj razvita in primerljiva z bolj priljubljenim hiphopom, kar pomeni, da fanta na svetovnem prvenstvu čaka večja konkurenca. "Nikogar se ne bojiva," pravita in napovedujeta naskok na prvo mesto.

Na EP-ju so se dobro uvrstili tudi njuni varovanci, Žiga Colarič in Niko Komac sta osvojila prvo mesto med otroki, Anja Štefančič in Janez Štrukelj pa drugo mesto med mladinci. Zadnja sta postala že svetovna prvaka, k čemur naj bi pripomogel tudi njun posluh. Zaupala sta nam, da oba obiskujeta glasbeno šolo, Anja igra prečno flavto, Janez trobento, kar jima pomaga pri usklajevanju gibov in premikanju po ritmu.

Velik spopad break dancerjev
"Gre za idealno tekmovanje, kjer je vse narejeno za publiko. Pri pravem tekmovanju je drugače. Tukaj je kot v cirkusu, veliko je trikov in malo plesa, ampak je tudi to dobro. Vendar pa se ne počutimo dobro, nismo zadovoljni z drugim mestom. S svojim delom pa smo zadovoljni, saj smo dali vse od sebe," je povedal Chadzikorro iz poljske ekipe C. T. Group, ki velja za eno najboljših na svetu, tokrat pa je osvojila za njih "le" drugo mesto.

"Mislim, da je bila bitka zelo zabavna in da smo si zmago zaslužili," pa je povedal Daniel Barthelmes iz zmagovalne nemške ekipe Dancefloor Destruction Crew. Čeprav je bilo med tekmovanjem videti, kot da gre nekaj narobe in da si bodo člani ekip skočili v lase, je Daniel razložil: "To je normalno, takšna je bitka. Break dancerji smo ena velika družina, ampak v bitki se moramo spopasti in zato včasih izbruhnejo prepiri. Po tekmi pa je znova vse dobro."

Zmago bodo pošteno proslavili, je obljubil Barthelmes: "Šli bomo ven in se zabavali, plesali bomo na ulici. Nikoli si nisem predstavljal, da je Slovenija tako lepa dežela, ima plaže in tako zelo vroče je tukaj."

Slovenski ekipi break dancerjev sta se spopadli za drugo (The Chosen Ones) in tretje mesto (Gorica k'te zlom). Kakšne trike so predstavili fantje obeh ekip, si lahko ogledate v priloženem videu.

Članica zmagovalne hiphop formacije
Članska prvaka v electric boogiju