"Naj" plesni par v kategoriji članov (v sekciji standarnih in latinskoameriških plesih) sta postala Miha Vodičar in Nadyja Bychkova. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Miro Cerar
Na plesnem prazniku so z ovacijami pozdravili olimpijsko legendo Mira Cerarja. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Andrej Škufca in Melinda Törökgyörgy
Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije je za "naj" plesni par imenovalo Andreja Škufco in Melindo Törökgyörgyjevo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ples
Podelitev so obogatili plesni nastopi najboljših plesalcev in plesalk. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Na slavnostni prireditvi v ljubljanski Festivalni dvorani so podelili priznanja tistim posameznikom, plesnim parom in plesnim skupinam vseh tekmovalnih zvrsti, ki so v letu 2012 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu. In kdo so zmagovalci?

"Naj" plesni par v kategoriji članov (v sekciji standarnih in latinskoameriških plesih) sta postala Miha Vodičar in Nadyja Bychkova iz PK Pingi Maribor, ki sta v preteklem letu nastopila na kar 35 mednarodnih tekmovanjih, na katerih sta se kar 19-krat uvrstila v finale. Postala sta državna podprvaka v standardnih in lastinskoameriških plesih in državna prvaka v kombinaciji standardnih in lastinskoameriških plesih. Njuna paradna disciplina je zagotovo kombinacija 10 plesov, v kateri sta postala tudi svetovna podprvaka.

Plesni par leta 2012 v kategoriji profesionalnih plesalcev WDSF PD (v sekciji standardnih in latinskoameriških plesih) sta postala Zoran Plohl in Tatiana Lahvinovich iz PK Urška Ljubljana. Plesalca, ki sta v letu 2012 ponovno zastopala slovenske barve sta bila nepremagljiva v svoji kategoriji v latinskoameriških plesih. Nastopila sta na osmih mednarodnih tekmovanjih in na vseh sta prepričljivo zmagala, osvojila pa sta tudi naslov evropskih in svetovnih prvakov v latinskoameriških plesih v profesionalni diviziji WDSF.

Zmagovalci v modernih tekmovalnih plesih
V sekciji modernih tekmovalnih plesov so slavili naslednji plesalci: Urška Rubin (PK Zapleši si; lastna koreografija) je bila imenovana za "naj" solistko leta, za "naj" solista pa je bil imenovan Jure Gostinčar (Plesno društvo BPS Radovljica; lastna koreografija), za "naj" dvojico leta 2012 sta bila imenovana Klara Lainšček in Jan Ravnik (Društvo Kazina Ljubljana; koreografija Mitja Popovski). Formacija leta 2012 je postala Street Dance Show formacija Plesnega društva BPS Radovljica s koreografijo Love Crime koreografinje Monike Veselčić, "naj" mala skupina leta je postala Sreet Dance Show mala skupina Plesnega društva BPS Radovljica s koreografijo Dr Martin's Asylum koreografinje Monike Veselčić.

Stroka podelila
Poleg priznanj PZS-ja je Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije podelilo priznanja tistim profesionalnim plesalcem, svojim članom, ki tekmujejo in uspešno zastopajo Slovenijo v samostojni mednarodni plesni organizaciji WDC. Naziv plesni par leta 2012 je omenjeno združenje tako podelilo Andreju Škufci in Melindi Törökgyörgy, ki sta na WDC evropskem prvenstvu osvojila tretje mesto, na WDC svetovnem prvenstvu pa peto mesto, na UK Championships sta se povzpela na četrto mesto, na International Championship na peto mesto, na tekmi Biritsh Open v Blackpoolu sta bila v vseh plesih na petem mestu, na azijski turneji sta si na štirih tekmah priplesala 2. do 3. mesto, na WDC Kremlin Cup sta bila tretja, na Shenzen Open Championship in Disney Resort 2012 pa sta zasedla drugo mesto.

Kip plesnemu mojstru
PZS je na prireditvi podelil tudi znake (zlate, srebrne in bronaste) najboljšim posameznikom, posebno priznanje PZS za promocijo plesne dejavnosti pa je prejelo Združenje plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev Slovenije. Ta je bila v letu 2012 še posebej poudarjena s postavitvijo doprsnega kipa plesnemu mojstru Adolfu Jenku v Ljubljani.

Med podelitvami priznanj so se z nastopi izbranih posameznikov, parov in skupin sprehodili skozi celotno paleto tekmovalnih plesnih disciplin, v katere je v Plesni zvezi Slovenije vključenih preko 3.200 registriranih tekmovalcev.

Fotoutrinke s plesnega praznika si lahko ogledate spodaj.