Manca je ples postavila pred študij. Foto: MMC RTV SLO
Manca je ples postavila pred študij. Foto: MMC RTV SLO
Manca Pavli je zaplesala
Osnovni gibi trebušnega plesa

Najuspešnejša slovenska trebušna plesalka se je s plesom prvič srečala na tečaju pred petimi leti. Kot edina Slovenka do zdaj pa se je letos pridružila profesionalni plesni skupini Bellydance Superstars na evropski turneji.

Manca je razložila, da je za osvojitev osnovnih gibov trebušnega plesa v povprečju treba vaditi vsaj dve leti, sicer pa se plesa lahko nauči vsak, tudi tisti brez kakršnega koli predznanja.

Med Slovenkami je ta vrsta rekreacije izjemno priljubljena in veliko je tudi uspešnih tekmovalk, pravi Manca. Najpogosteje lahko plesalke vidimo na organiziranih predstavah, dekleta pa velikokrat popestrijo tudi razne zabave.

Ples za lažji porod
Trebušni ples naj bi nastal že pred islamom in krščanstvom, ko je bila čaščena boginja Mati. Plesan in izražen je bil od ženske za žensko. Manca pa meni, da se je v današnjo podobo razvil skupaj z vzponom Hollywooda in pojavom stereotipov ter fantazij o ženskah iz Orienta.

Intervju z uspešno plesalko si lahko ogledate spodaj, osnovne gibe trebušnega plesa pa v videu na desni.

Včasih je bil orientalski ples predstavljen kot oblika pomoči pri rojevanju. V času poroda so se zbrale sestre porodnice in z zvijajem pomagale in spodbujale porodnico k porodu. Raziskave na vzhodu pa so pokazale, da ženske, ki plešejo trebušni ples, rodijo hitreje in z manjšim številom popadkov. Ponekod v vzhodnih deželah je trebušni ples še vedno prepovedan. V Egiptu je vlada v petdesetih po uporu ljudi in plesalk preklicala prepoved pod pogojem, da je trebuh plesalk zakrit.

Manca Pavli je zaplesala
Osnovni gibi trebušnega plesa