Diplomati so že 29. tekmovali v teku na smučeh

Zdrav duh v zdravem telesu in sproščeno druženje sta glavni namen nadstrankarskega športnega tekmovanja. "To je neko posebno srečanje v Sloveniji, mislim, da je edino tovrstno, ki je preživelo," je poudaril politik in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle. Direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štravs Podlogar pa je pojasnila, da je že 15 let aktivna udeleženka dogodka in da se imajo vedno lepo.

Prav vsi sodelujoči so v veselem razpoloženju premagali petkilometrsko progo, eni počasi, drugi zelo hitro. Tako kot na položajih in funkcijah so številni tudi na tek prihajali in odhajali. Nekateri pa so stalnica, med njimi tudi Peterle: "Mislim, da sem manjkal samo enkrat. Sem pa zelo vesel, da je ta prireditev ohranila nadstrankarski značaj, sem pridejo levi in desni."

"Veliko gospodarstvenikov in pa seveda diplomatov," ga je dopolnil Klemen Grašič iz Športnega društva Strelica. "Čeprav smo po tihem pričakovali kakšnega ministra ali poslanca ... ampak žal jih ni," je še dodal.

Na startu je bilo dobrih 50 tekmovalcev iz 15 držav, med njimi tudi francoska veleposlanica Florence Ferrari: "Prvič sem tukaj. Morala sem priti, saj je to moje zadnje leto v Sloveniji," je pojasnila in dodala, da se je dogodka zelo veselila, čeprav je v tem športu začetnica.

Že nekaj let je tekmovanje dobrodelno. "Za otroke iz socialno šibkih družin organiziramo celodnevne izlete v sredogorje," je razložil Grašič. Prihodnje leto bodo organizirali jubilejni 30. tek, ki se ga tako zbrani kot organizatorji že veselijo.