Tudi člani skupine Dubioza kolektiv so mlade pozivali k skupnem uporu. Foto: MMC RTV SLO
Tudi člani skupine Dubioza kolektiv so mlade pozivali k skupnem uporu. Foto: MMC RTV SLO
Škisova tržnica 2010
Prve vrste ob glavnem odru so lahko uživale predvsem v hitrih ritmih. Foto: MMC RTV SLO
Škisova tržnica 2010
Popolnoma drugačno vzdušje je bilo ob malem odru. Foto: MMC RTV SLO
Škisova tržnica 2010
S sproščenim vzdušjem je Škisova tržnica skozi leta postala prepoznavna tudi kot prireditev, kjer se vedno sklepajo nova poznanstva, rojevajo nove ideje in kjer nikoli ne zmanjka iskrivih nasmehov na obrazih prisotnih. Foto: MMC RTV SLO
Koncertno dogajanje na Škisovi tržnici
Večerni nagovor Zorana Jankovića na Škisovi tržnici

Že res, da je Škisova tržnica edina prireditev na naših tleh, kjer lahko na enem mestu slišimo vsa slovenska narečja, hkrati pa je tudi celodnevni dogodek, ki ga redko kdaj obide že skoraj stalni obiskovalec - dež. Včerajšnji večer je tako predvsem vzbujal občutek domačnosti pri nenasitnih ljubiteljih dolenjskega glasbenega festivala Rock Otočec.

A razmočena zelenica Letnega telovadišča Narodnega doma Ilirija in noge večtisočglave množice so preprosto naredili svoje. Blatna oaza, ki je bila rezultat stalnice največjega enodnevnega študentskega projekta pri nas, pa je (presenetljivo ali ne) zmotila le redko katerega obiskovalca. Najbolj iznajdljivi so poskrbeli za primerno zaščito svojih najljubših obuval, drugi pa so v sicer počasnejšem tempu kot prejšnja leta ruvali od enega odra od drugega. Oziroma, bolje rečeno, od jurčkov s pijačo in hrano do prvih koncertnih vrst.

Dogajanje se je preselilo ob koncertne odre
Po pestrem dnevnem dogajanju na odrih so večerni glasbeni gostje le nadaljevali rdečo nit letošnje tržnice, ki je zasenčila tisto pravo pod sloganom Moj kraj, moj ponos. "Bomo spali ali demonstrirali," je bil je eden izmed nagovorov pevca skupine Zaklonišče prepeva, Vanje Aliča. Ti so glavni oder zasedli kot tretji po skupini Division ter Kosti + Hamu & Tribute2love.

Zaklonišče zaigrali na čustva zbranih
Med okoli eno uro dolgim sprehodom po njihovem bogatem repertoarju tako niso izostale uspešnice, kot so Prokleta je duša slovenska, Hasan iz Azila, Glasujte za nas. Popolnoma razživete prve vrste so člani Zaklonišča prepeva zapustili s himno, ki jo je Vanja posvetil nekdanjemu maršalu Titu. "U ime svih nas iz pedeset i neke. Za zakletvu Titu ja spevao sam stih," je tako najprej odmevalo iz grl zbranih in se končalo ob pevčevem ponavljanju refrena Računajte na nas.

Elektronika donela na drugi strani
In medtem ko so ljubitelji rocka že prišli na svoj račun, se je na drugi strani odra počasi zbirala druščina ljubiteljev elektronske glasbe, ki so jih drug za drugim zabavali Disco Bros., Blue&Deep, Manueldark vs. Spinne in Gramophonedzie. Plesišče iz blata, žagovine in mivke, na katerem si brez velikega truda z lahko izgubil svoje plesne čeveljce, se je dodobra napolnilo šele v poznih večernih urah, ko so zeleni reflektorji in didžeji poustvarili malo blatno Ibizo sredi prestolnice.

Še bolj zahtevni glasbeni sladokusci ali pa tisti, ki preprosto niso vedeli, kam bi šli, pa so se tako kot vsako leto lahko zabavali vmes. Če so le našli pravo točko, so bili lahko deležni zvokov, ki so močno spominjali na kakšno izmed zvočnih kulis kultnih Hitchcockovih filmov.

Od Tidov do Magnifica
Velika večina se je kljub bogati glasbeni ponudbi v vse večjem številu zbirala ob glavnem odru. Tega so po Zaklonišče prepeva okupirali člani skupine Tide. Po njihovih uspešnicah Guns in the sky, Release my gun, Regeneration, hiperenergičnem pevcu Kevinu Koradinu in kitarskih solih so se iz umirjenih vrst na drugi strani odra slišali vzkliki: "Dubioza!". "Danes ste dali Tidu orgazem na odru," pa je bil odgovor pevca nad Škisovo množico in odhod s Follow you.

Po Tidih so se plesni ritmi elektronike preselili na glavni oder, a le za kratek čas, dokler nista svoje prve note zaigrala trubača in naznanila nastop Magnifica, ki ga je najavili kar sam župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Njegov večerni nagovor si lahko ogledate v videu desno.

Magnifico je razgrete študente pozibaval predvsem z ritmi z njegovega najnovejšega albuma in s tem razočaral tiste, ki so pričakovali njegove stare uspešnice. Tako se je množica še najbolj razvnela ob Hir Aj Kam, Hir Aj Go in Giv mi mani in se po svoje zabavala in plesala ob preostalih.

Zaključek ob hitrih ritmih
Potem pa je streslo iz zvočnikov. Bosanska zasedba, ki sliši na ime Dubioza Kolektiv, je pognala še višje v zrak zabave željne. Ob hitih predvsem iz njihovega zadnjega albuma 5 do 12 so se kriki deklet vrstili ob Svi u štrajk, Recesija in Dosta. Njihova energija z odra se je dobesedno preselila med publiko, ki jih ni spustila dol tako hitro. Po prvem bisu so se sicer spet vrnile dežne kaplje, ki so ponehale ob odhodu bosanske energijske bombe za Škisovo tržnico.

Ekstravaganco na odru pa je le še nadgradila skupina Lollobrigida s svojim disko-trash-punk žurom. Pevki sta svoj kratek šov naznanili z refrenom Moj dečko je gej, pravi šov pa se je začel s skladbami Miss Right & Mr. Wrong in se nadaljeval v tem ritmu. Ob natanko drugi uri zjutraj pa se je svetloba z odra pomaknila na razruvano, nekoč travnato površino, pokrito s praznimi plastičnimi kozarci.

Več pa si lahko pogledate v galeriji spodaj.


Koncertno dogajanje na Škisovi tržnici
Večerni nagovor Zorana Jankovića na Škisovi tržnici