Anjeza Barbatovci je nova slovenska mis Zemlje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anjeza Barbatovci je nova slovenska mis Zemlje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anjeza Barbatovci
Barbatovčeva je krono prejela iz rok lanskoletne zmagovalke Rebecce Kim Lekše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anjeza Barbatovci
Barbatovčeva je dejala, da je bila njena ljubezen do potovanj eden izmed vzrokov, zakaj se je prijavila na izbor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Anja Mihelič in Mateja Hrvatin
Prva spremljevalka je postala Anja Mihelič, trojico najlepših je zaokrožila druga spremljevalka Mateja Hrvatin. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis Earth
Znova je največ pogledov pritegnil izhod v kopalkah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Šajn in Anjeza Barbatovci
Sam izbor je tako minil brez izpadle kandidatke. "Moram reči, da Eva je to sprejela čisto normalno. Kar zelo cenim pri njej. Ona se je zavedala, da je to problematično. Povedala je svojo plat zgodbe. Ampak temu ni oporekala. Mi smo ji dali uradno odstopno izjavo. To je tudi podpisala. Kar se Eve tiče, jo moram pohvaliti. Mi kot organizatorji o njej nimamo slabega mnenja, samo morali bodo ugotoviti, kaj se je pri tej zgodbi dejansko zgodilo," je pojasnil Šajn. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Game Over
Med glasbenimi premori so nastopili Mateja Malner, Game Over, Bojan Jambrošić in Miran Rudan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis Zemlje
Nova mis Zemlje odhaja na svetovni izbor na Filipine. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

21-letna Ljubljančanka, študentka menedžmenta na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, je dopolnila cvet slovenske lepote, ki se je v zadnjih petih letih zbral okoli izbora za mis Zemlje. "Celo leto sem se ukvarjala s projektom mis Zemlje. V to sem vložila veliko truda in energije. Sem zelo vesela, da mi je uspelo," je za MMC strnila svoje prve misli ob zmagi. Prva spremljevalka je postala Anja Mihelič, trojico najlepših je zaokrožila druga spremljevalka Mateja Hrvatin.

Organizatorjem je tako ob nekaterih starih znankah lepotnih tekmovanj in medijskih starlet uspelo v ospredje postaviti svež obraz. "Na letošnjem tekmovanju so bila dekleta zelo skupaj po točkah. Lani so bile prvi spremljevalki in Kim tako oddaljene že po devetem ocenjevanju od preostalih tekmovalk, da bi se na samem šovu težko prebile v ospredje. Letos pa je bilo izenačeno, ker nobena ni bila izrazita favoritinja," je pojasnil predstavnik agencije, ki je pripravil izbor, Igor Šajn.

Trinajsterica tekmovalk se je tudi letos predstavljala na obrobju prestolnice, v vodnem mestu sredi trgovsko-obrtne cone. Bazenski kompleks je znova združeval vse, kar zadnja leta premore izbor: stezo z rdečo preprogo, ki se dviguje nad vodo, ugoden ambient za povabljence in preostale obiskovalce na balkonu, žirijo, prikovano na svoje sedeže, tekmovalke v treh hodih in pevske točke na 'playback'.

"Letos je bil šov narejen s 45 odstotki lanskega proračuna. Pa ni bilo nekih bistvenih razlik. Še več zanimanja je bilo. V nedogled pa tudi ne moreš vztrajati. To, kar smo vam pokazali, je daleč od tistega, kar znamo. Če bodo gospodarske razmere dopuščale, lahko pričakujete leta 2014 končno spektakularni šov, ki ga boste prišli z veseljem pogledati. Znamo, samo treba je imeti denar," je razložil Šajn.

Trinajst kandidatk, ena krona
Čeprav se je zadnje dni dvigoval prah nad izborom zaradi erotičnih fotografij, ki jih je objavila ena izmed slovenskih tabloidnih revij, na katerih se je znašla tudi kandidatka Eva Mandič, se je zgodba na samem izboru potisnila v ozadje. Po plesni točki plesne skupine Jay Dance Studio pod vodstvom koreografa Jerneja Šerjaka je voditeljica večera Jerneja P. Zhembrovskyy v enem stavku obudila in končala to zgodbo: "Tekmovalka Eva Mandič je bila diskvalificirana iz tekmovanja."

Ko smo se nekaj ur pred samim izborom nedaleč stran od prizorišča izbora srečali z zdaj že nekdanjo slovensko mis Zemlje Rebecco Kim Lekše, nam je dejala, da so bili organizatorji prisiljeni k izključitvi kandidatke, saj nastali zaplet ni bil pravičen do drugih kandidatk. "Jaz se pridružujem mnenju naše nekdanje mis Zemlje Rebecce Kim. Kar se tiče, kaj se je zgodilo, se mi ne moremo vtikati. Naj institucije, ki so za to pristojne, raziskujejo. Glede naše odločitve, pa bi naredili še enkrat isto. Zagotovo. Kar naj bo tudi v prihodnje dekletom v poduk, da so to resna tekmovanja in da mi ne bomo odstopali od merih, ki smo jih postavili," je bil odločen Šajn po izboru.

Same fotografije so po njegovem mnenju sporne glede različnih zadev, četudi izpadla kandidatka na njih ni gola. "Vi morate vedeti, da imamo tu trinajst deklet, nekdanje zmagovalke, ki imajo ustvarjeno dobro ime, mi se moramo pridružiti mnenju Kim, da se mora to zaščiti. Tu ni nobene golote, toda za nekoga je sporno že, kaj je na teh fotografijah. Ne za nekoga, za veliko ljudi," je dejal Šajn in dodal: "Če se takšna poteza ne potegne, je povzročena škoda tekmovanju."

Brez odgovorov na vprašanja
A šov je šel naprej. V ekspresno hitrem postopku, kar je deloma zakrivila televizija, s katero so se organizatorji dogovorili za pokrivanje dogodka. Prav ona je bila z omejeno minutažo glavni "krivec", da so tekmovalke po predstavitvi v jesenski kolekciji, v kopalkah in večernih oblekah, ostale brez mnogokrat naj zanimivejšega dela - odgovorov na vprašanja strokovne žirije. "Vem, da ste jih pričakovali. Več razlogov je za to. Glavni je ta, da je oddaja v nedeljo na televiziji. Predviden je enourni termin. Ker smo mislili, da ta segment z vprašanji, v celem šovu, mogoče ni tako dobro pripravljen kot drugo, bi oni tako ali tako za televizijo izrezali, smo rekli, da je brez veze, da bi to predstavljali," je pojasnil Šajn.

Strokovna žirija "dala piko na i"
Tekmovalke so se tako predstavile štiričlanski žiriji, ki so jo sestavljali slovenska mis Zemlje 2011 Rebecca Kim Lekše, direktor vodnega mesta Miha Rakar, mis Slovenije 2006 Iris Mulej in ultramaratonski kolesar Marko Baloh. "Mi smo imeli že izdelano mnenje, kar se tiče komunikacije tekmovalk in njihove dejavnosti okoli samega projekta. Določene ocene so že dobile. Mi smo bili samo še tista pika na i. Jaz sem gledala tisto, kar je bilo videti na odru – postavo,," je svoje delo v žiriji pokomentirala Mulejeva.

Slovenski izbor za mis Zemlje, ki že v svoji osnovi poudarja lepoto z namenom, saj se (kot je zapisano v predstavitvi projekta) od zmagovalke pričakuje predvsem splošna razgledanost, inteligentnost, smisel za podjetništvo in samoustvarjanje itd., je tako v prvo vrsto v odločilnih trenutkih postavil lepoto. Znanje pa je ostalo v drugem planu. "Izkazala ga je z osmimi ocenami, ki jih je dobila pred samim finalom. Najpomembnejšo oceno je dobila med 'talk šovom' - ta je trajal tri ure in 40 minut. Strokovna žirija je dekleta ocenjevala. Dekleta so imela trinajst družbenopolitičnih tem. Na vse teme so morale debatirati. Če tam nismo dobili dobre ocene, potem ne vem, kje bi jo lahko," je pojasnil Šajn.

Med trinajsterico tekmovalk pa je sinoči bila le redka poraženka. Namreč v sklopu tekmovanja so podelili pet različnih lent. Mateja Hrvatin je postala mis Atlantis, mis spleta in mis osebnosti je postala Jinny Ribič, mis Nove Barbatovčeva, mis TV pa Teja Cenčič. Med sedmimi superfinalistkami, ki jih je razglašala Lekšetova, pa so pristale poleg prve trojice še Rija Drožđek, Inja Zalta, Jinny Ribič in Teja Cenčič.

"Jaz zmagovalki zmago privoščim iz vsega srca. Zmagala je, ker si je to zaslužila, ker je bila najboljša. Želim ji, da bo to leto maksimalno izkoristila in da bo to ena čudovita izkušnja v njenem življenju," je zmagovalko komentirala njena predhodnica.

Kakšna bo usoda mis Zemlje?
Zmagovalko zdaj čaka odhod na svetovni izbor na Filipine. Organizatorjem pa nadaljevanje zgodbe. "Lepotno tekmovanje ni več to, kar je bilo. Med leti 1991 in 1993 so bile tekmovalke neke vrste modeli. Pomembno je bilo le, da so znale hoditi po modni stezi in da so bile lepe. Danes pa so pomembni značaji. Mi kot organizatorji poznamo vse ocene in vemo, zakaj dekleta niso bile med prvimi. Na ocenjevanjih niso pokazale tistega, kar se pričakuje. To je tista težava gledalca v Sloveniji, ki ga bomo poudarjali tudi na izboru za mis Slovenije, da ko sediš pred televizijskim zaslonom, je popolnoma drug občutek, kot če ti poznaš," je pojasnil Šajn.

V boju za prepoznavnost in večjo odmevnost izbor za mis Zemlje še vedno koraka za svojima velikima sestrama (vsaj za bleščečo podobo, ki sta ju pustile v 90. letih prejšnjega stoletja). Tekmovalke se pred izborom predstavljajo zgolj po njihovem zunanjem videzu. Zmagovalko pa izbirajo med (bolj ali manj tesnimi) štirimi stenami. Nanj se luč pozornosti obrača zaradi obstranskih zgodb. Veliko je govora o težavah z investitorji. Po drugi strani pa premajhni zainteresiranosti medijev. Na koncu je zmagovalka tako obsojena na smehljanje s krono na glavi v družbi poslovnih partnerjev in redkih povabljencev.

Mnenje javnosti pa pride šele pozneje. In zakaj javnost nima večje vloge pri soodločanju? "Zaradi tega ne, ker je to posel. Televoting bi nam izbral kandidatko, s katero ne bi mogli delati in enostavno, kaj smo naredili? Mediji bi rekli, da je nezanimiva in nimamo kaj početi z njo," je pojasnil Šajn.
Klavdija Kopina, foto Sandi Fišer

Več fotoutrinkov si lahko pogledate spodaj.