Pahor je svojo prvo obletnico od nastopa mandata preživel med ljudmi. Foto: BoBo
Pahor je svojo prvo obletnico od nastopa mandata preživel med ljudmi. Foto: BoBo
Borut Pahor
Obiskal je gostilno Ham Ham, ki nudi brezplačne tople obroke ljudem v stiski. Foto: BoBo
Leto predsedniškega mandata za Pahorja

Obiskal je gostilno Ham Ham, ki nudi brezplačne tople obroke ljudem v stiski. Lastnik gostilne Enes Musić je oktobra začel akcijo, v okviru katere na brezplačno kosilo vabi tiste, ki so se znašli v stiski. Ker je po dobrodelni potezi gostincu upadel promet, se je Pahor odločil, da ga obišče in mu izkaže podporo.

Med Slovenci se je s krizo sprožil notranji čut dobrote, je prepričan predsednik Borut Pahor. Pravica družbe je, da ohrani dostojanstvo vsakogar izmed nas. "Deloma nam to v zadnjem času uspeva bolj, deloma pa se še vedno oklepamo predsodkov," je ob obisku poudaril predsednik države.
Vzroke vidi v predsodkih nekaterih ljudi. "Skozi celotno obdobje krize se soočamo s celo vrsto predsodkov, ki nam otežujejo, da bi jo lažje preživeli. Še vedno se namreč oklepamo predsodkov, da sami ne smemo povedati, da smo zašli v stisko, ali pa da ne želimo biti poleg tistih, ki so v stiski. Ampak kriza drobi tudi te predsodke," je poudaril.

Pahor v stiku z ljudmi
Pahor se je vse leto - od nastopa mandata - udejstvoval v humanitarnosti. Ob mednarodnem dnevu invalidov se je na povabilo dvakratnega svetovnega prvaka in paraplavalca Darka Đurića v tivolskem pokritem bazenu udeležil humanitarnega dogodka Za Darkove nove noge in podprl začetek vseslovenske humanitarne akcije Športniki za športnika.

Preizkusil se je v vlogi kmeta. Z akcijo je želel opozoriti na pomen spodbujanja prenosa kmetij na mlajšo generacijo, pomembno pa se mu zdi tudi izboljšati strukturo nosilcev kmetij, povečati razvojno sposobnost prevzetih kmetij in s tem prispevati k povečanju produktivnosti dela v kmetijstvu.

Dejaven je bil tudi pri promoviranju slovenskih etnografskih posebnosti. Ob uradnem odprtju prvega muzeja s kozolci na prostem na svetu – Dežele kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem - je posadil lipo. Preizkusil se je v peki potice na dan potice na Blejskem otoku. Zaobšla pa ga ni niti košarkarska vročica ob letošnjem EuroBasketu.

Leto predsedniškega mandata za Pahorja