Sara Savnik se bo kmalu poslovila od krone. Foto: MMC RTV SLO
Sara Savnik se bo kmalu poslovila od krone. Foto: MMC RTV SLO
Sara Savnik
Organizatorje je letos razveselilo to, da se je na avdicijo prijavilo kar nekaj deklet, ki so na izboru sodelovala že lani. Zmagovalka bo poleg lente letos prejela še štipendijo za študij na zagrebški šoli ekonomije in menedžmenta v vrednosti 20.000 evrov. Če je dekle že študentka, lahko štipendijo izkoristi za podiplomski študij. Foto: MMC RTV SLO
Aktualna mis Universe 2013 Venezuelka Gabriela Isler v družbi poslovnežev Arasa Agalarova in Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Na zmagoslavje upa naslednjih 14 deklet: Katja Virant, Urška Novak, Urška Bračko, Sanja Bencuz, Ester Erzin, Gabriela Lozančič, Diana Čonč, Monica Flego, Neža Tavčar, Barbara Lipej, Tina Mastnak, Tjaša Cerovšek, Dijana Purić in Liza Rijavec.

Letošnja zmagovalka tekmovanja Miss Universe Slovenije bo kot glavno nagrado dobila štipendijo v vrednosti 20.000 evrov za štiriletni študiji na zagrebški fakulteti za ekonomijo in menedžment (ZŠEM).

"Dekleta morajo imeti poleg lepega obraza in izklesanega telesa še nekaj več: kombinacijo komunikativnosti, simpatičnosti in ambicije, da nekaj naredijo iz svojega življenja. Če so centimeter višje ali nižje, ni pomembno. Ne izbiramo dekleta za top modele ali manekenke," je lastnik licence za mis Universe Vladimir Kraljević razložil pred kratkim.

Pravila, ki jih morajo tekmovalke izpolnjevati, so: stare morajo biti vsaj 18 let in ne smejo biti starejše od 27 let od datuma 1. februar 2014; morajo biti slovenske državljanke s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, morajo biti neporočene in ne smejo biti ločene, ne smejo biti matere ali noseče.

Izbor za slovensko predstavnico na izboru mis Universe je v zadnjem letu odmeval predvsem na račun zakulisnih iger, glavno vlogo pa je igrala lažniva misica Nina Đurdević. Potem ko je zmagala na izboru in predstavljala Slovenijo na svetovnem izboru, so ji organizatorji po prihodu domov odvzeli krono, saj se je lagala o svoji izobrazbi. Krono so nato podelili Sari Savnik, aktualni mis Universe 2013.

Prvi izbor Miss Universe Slovenije je potekal leta 2001 in z njim je bila okronana prva mis Universe Slovenije, Minka Alagič. Za njo so prestižen naslov nosile Iris Mulej (2002), Polona Baš (2003), Sabina Remar (2004), Dalila Dragojević (2005), Nataša Pinoza (2006), Tjaša Kokalj (2007), ki je hkrati prva Slovenka, ki se je prebila v Top 15 na svetovnem izboru mis Universe, Anamaria Avbelj (2008), Mirela Korač (2009), Marika Savšek, (2010), Ema Jagodič (2011) in Sara Savnik (2013).

Miss Universe je lepotni izbor s 63-letno tradicijo, ki je od leta 1996 v lasti ameriškega mogotca Donalda Trumpa in televizijske hiše NBC. Glede na statistične podatke si izbor mis Universe ogleda več kot milijarda ljudi v živo ali prek posnetkov izbora, ki ga prenaša več kot 180 različnih TV-postaj.