Leto 2013 je postreglo z mnogimi odmevnimi medijskimi dogodki. Foto: EPA/YouTube
Leto 2013 je postreglo z mnogimi odmevnimi medijskimi dogodki. Foto: EPA/YouTube
Boštjan Gorenc - Pižama
S stand up komikom Boštjanom Gorencem - Pižamo smo izmenjali nekaj besed o iztekajočem se letu. Foto: Osebni arhiv
Leto 2013 je s svojimi uspehi nedvomno najbolj zaznamovala Tina Maze. Foto: Karo Media
Nelson Mandela med svetovnim nogometnim prvenstvom v svoji državi leta 2010
Prva štiri mesta v Googlovem poročilu trendov zasedajo trije pokojniki Nelson Mandela, Paul Walker in Cory Monteith. Vmes je iPhone 5S. Foto: Reuters
Miley Cyrus
V popkulturi je enega izmed večjih pečatov - kar se tiče medijske pozornosti - v letu 2013 pustila Miley Cyrus. Foto: Reuters
Vojvodinja, vojvoda in princ Cambriški
Leto 2013 je v medijih zaznamovalo tudi rojstvo britanskega kraljevega otroka Georgea Alexandra Louisa. Foto: Reuters
Harlem Shake
Leto, ki se izteka, je zaznamoval tudi ples, imenovan Harlem Shake. Foto: EPA
Portugalska
Po mnenju Pižame je od tujk najbolj zaznamovala leto beseda trojka. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež Frančišek je po izboru revije Time postal ime leta. Na drugem mestu mu je sledil "žvižgač" Edward Snowden. Foto: Reuters
Miles Scott, ki se že od svojega osemnajstega meseca bojuje z levkemijo, je imel le eno željo - da bi na en dan postal filmski junak -, novembra pa se je malčku želja tudi uresničila, in to po zaslugi dobrodelne organizacije Make-a-Wish. San Francisco se je tako spremenil v Gotham City, Miles pa se je prelevil v Batkida, ki je skupaj s svojim vzornikom Batmanom po ulicah preganjal zločince. Foto: Reuters
Leto 2014 bo po kitajskem horoskopu leto konja. Foto: BoBo

Zadnji dnevi v decembru so znova čas, da se potegne črta pod leto, in čas za najrazličnejše lestvice priljubljenosti. Tako na primer smo uporabniki na vodilnem slovenskem spletnem brskalniku Najdi.si v iztekajočem se letu največkrat vpisali ključne besede "Tina Maze", "horoskop" in "vreme". "Očitno se počasi prebijamo proti prihodnosti, saj je Google na osmem mestu najbolj iskanih poizvedb. Glede na videno se čudim, da med najbolj iskanimi pojmi na Najdi.si ni še Najdi.si," je v šali sklenil Pižama.

Njegove humorne misli o drugih popularnih temah in ljudeh v letu 2013 ter o napovedih za prihajajoče leto si lahko preberete spodaj.


Začniva kar doma. Med najbolj iskanimi temami na spletnem brskalniku Najdi.si. Prva tri mesta zasedajo: horoskop, igre in vreme. Na četrtem je zavod za zaposlovanje. Katero stran je uporabnik zapustil z večjo žalostjo?
Najbolj mrko počutje na dolgi rok so zagotovo zakrivile astrološke strani. Saj res, da je tudi iskanje skorajda neobstoječih del na zavodu za zaposlovanje precej depresivno početje, vendar ti tam vsaj ne vzbujajo puhlih upov. V nasprotju s tem in onim napovedovalcem prihodnosti, ki te lovijo na limanice pisanih obetov prihodnosti, obenem pa ti iz žepa brezsramno srkajo fičnike. Je lahko sploh kaj bolj žalostnega kot Oto Pestner, ki razlaga, kako verjame vedeževalcem in naj ljudje pridno pošiljajo drage esemese, da bodo izvedeli, kaj jih čaka. Po čem takem je tudi petje Krkovičevih besedil stopnička više v karieri.

V katerem letu najprej pomisliš, da smo, ko pogledaš vse lestvice najpogostejšega iskanja na Najdi.si?
Nekje v preteklosti, kjer ljudje še vedno uporabljajo Najdi.si. Ampak se očitno počasi prebijamo proti prihodnosti, saj je Google na osmem mestu najbolj iskanih poizvedb. Glede na videno se čudim, da med najbolj iskanimi pojmi na Najdi.si ni še Najdi.si.
Pogled na lestvico najbolj iskanih moških (Janez Janša, Jan Plestenjak, Borut Pahor) izda priljubljenost ljudi, ki poosebljajo enovitost: ena stranka za vse ljudi, ena obrv za vse oboževalke in en človek za vse poklice.

Če nadaljujeva z Googlovim poročilom trendov, ki so zaznamovali leto 2013 in lestvico s stotimi najbolj iskanimi pojmi na spletu. Prva štiri mesta zasedajo trije pokojniki Nelson Mandela, Paul Walker in Cory Monteith. Vmes je iPhone 5S. Kateri pojem oz. tema je tu največje presenečenje?
Mislim, da je največje presenečenje pokojni Nelson Mandela, ker je edini od trojice ljudi, ki sem ga poznal brez dodatnega guglanja. Zato je vmes tudi iPhone 5s, ker potrebuješ sposoben in zmogljiv telefon, da uspeš poguglati vse ljudi, o katerih teče beseda. Če ga nimaš, ti tvoj star Blackberry pregori po treh iskanjih, ti pa potem postaneš neprostovoljni hipster in v družbi zgolj nemo kimaš in se pretvarjaš, da veš, kdo so ti ljudje.

Peto mesto je sicer pripadlo Harlem Shaku. Kakšen bi moral biti "ples", ki ga lahko v naslednjem letu nasledi?
Bančna makarena. Po žepih iščemo še zadnje beliče za pokritje bančnih primanjkljajev.

Ko nekdo reče "twerkanje", je tvoja prva reakcija ...
Pretirana svetohlinska reakcija medijev na Mileyjin nastop na VMA-jih. V dušebrižniškem zanosu so vili roke, medtem ko sami živijo prav od takšnih ekscesov. Ženska, ki izkorišča svojo seksualnost v te ali oni namene, ni novica že vse od Salome dalje (tiste iz Biblije, ne tiste z Raba). Če temu sploh lahko rečemo eksces. Prej medijsko malce bolj izpostavljen žur na Mondialovem maturancu v Lloret del Maru, ko gre mladina prvič brez staršev tja, kjer jih nihče ne vidi. V času družbenih omrežij bi lahko prihranili za dolgo pot do Španije in Grčije, saj bodo fotografije tako ali tako končale na Facebooku, kjer jih bodo videli vsi. Bi pa potem Kingston in Mambo Kings ostali brez plačanih počitnic.

Spletna stran ask.com je objavila seznam najbolj iskanih vprašanj v letu 2013. Na prvem mestu je vprašanje, kako je ime britanskemu kraljevemu otroku. Brez goljufanja, kakšen je tvoj odgovor?
Karel Ferdinand Viljem Ildefonz Reptilian? Sem zadel vsaj eno ime? Vem, da ima dve in da zvenita kot hipsterski bend. Edino, kar sem si zapomnil, je, da se je ob njegovem rojstvu bila črkarska bitka proti puščanju imena v izvirniku, saj imena monarhistov pišemo v podomačeni obliki: Janez Nekoruptivni, Alenka Časonucna, Igor Koncesijski, Karel Multiopravilni, Zoran Stoženski.

Zanimivo: na devetem mestu se pojavi vprašanje, kako velik je dolg Detroita. Na katerem mestu misliš, da bi se lahko znašlo vprašanje, kako velik je dolg Slovenije?
Ne vem, na katerem mestu bi se znašlo, vem pa, da bi odgovor našli na straneh o astronomiji.

Katere like bi potrebovali za kratki film o letu 2013 v Sloveniji?
Iste kot že dvajset let, le da bi si nekateri nadeli nova imena. Bi pa moral biti sinhroniziran v ostudno slabo angleščino in vsi igralci bi imeli imena svojih likov in njihove vloge odtisnjene na podplatih čevljev. V njem bi prvič po Ne joči, Peter lahko zaigral Bogdan Lubej, ki bi sredi prostrane jame spraševal mimoidoče: "A je tvoj denar tut not padu?"
Katera je po tvojem mnenju beseda leta v Sloveniji?
Od tujk definitivno trojka. Od domačih pa kapeka.

Tina Maze.
Mislim, da se ji bo zdaj zdaj odprlo in bo znova posegla po prvih mestih. Dokazala je, da ima zmagovalno mentaliteto in kanček športne sreče. Naši smučarji so imeli v preteklosti to smolo, da se je na vrhuncu njihovih moči vedno našel nekdo, ki ga niso mogli premagati. Bojan Križaj je imel Ingemarja Stenmarka, Jure Košir Alberta Tombo in Aleš Gorza prvi tek slaloma.
Je pa za moje pojme trenutna sezona Tine Maze uspešnejša od lanske, saj letos ni posnela nobenega novega komada.

So ga pa zato drugi. Koliko so lahko takšne skladbe v pomoč?
Odvisno od tega, kje skladbo predvajajo. Če jo spustijo v štartni hišici, bo Tina v cilju, ko bodo druge tekmovalke šele na tretjem vmesnem času, če jo predvajajo v ciljni areni, pa se zna zgoditi, da bo Tina Maze postala nov up slovenskega ekstremnega alpinizma.

Ime leta po izboru revije Time je papež Frančišek. Ali to pomeni, da je bilo leto 2013 leto vere? Vere v kaj?
Pri papežu Frančišku je predvsem zanimivo, kako vsi mediji poročajo o njegovem krščanskem vedenju. Kot bi bili začudeni, da se vrhovni vodja Rimskokatoliške cerkve vede v skladu s Kristusovim naukom neizključujoče ljubezni do vseh. Kaj sledi? Bodo na prve strani dali novico, da neka mlada pevka izvablja pozornost s poudarjanjem svoje seksualnosti?
Mi je bila pa od vseh zgodb o Frančiškovi dobroti in preprostosti najbolj všeč tista s švicarskim gardistom, ki je zaokrožila po medijih kmalu po njegovi izvolitvi. Papež zjutraj pride iz svojih soban in pred vrati zagleda švicarskega gardista, ki je celo noč strumno stal na straži. Ponudi mu stol in reče: "Sedi, sin moj." Gardist odvrne: "Ne smem, sveti oče." "Sedi, no, sem rekel," mu prigovarja papež. "Resnično ne smem," odgovori gardist. "Papež sem in če ti rečem sedi, potem sedi, sin moj," ga ponovno pozove Frančišek, nakar gardist res sede na ponujeni stol. Ni sicer tako impresivno kot Jezus, ki je hromemu rekel, naj vstane in hodi, ampak nekje je treba začeti.

Je Batkid rešil svet?
Tu bi do konca odgovoril na prejšnje vprašanje. Batkid je ena tistih zgodb, ki nam vračajo vero v človeštvo. In mislim, da je to tista vera, ki jo je treba ohraniti. Da kljub množici negativizma, s katerim nas obstreljujejo mediji, ljudje globoko v sebi ostajamo dobri. V nas ostaja živo sočutje, ki stopi v pomoč ljudem, ki so jo odnesli še slabše kot mi.

Kako bi se glasil slogan za televizijski ali radijski oglas za leto 2013?
Pohitite z nakupom, dokler je še na zalogi. Zdaj za 20 odstotkov izvirne cene in z dvojnimi točkami zvestobe. Če pokličete v naslednje pol ure, priložimo še komplet državnih podjetij. Mogoče je plačilo na 48 obrokov, ki jih bodo poravnali iz proračuna.
V ozadju pa se vrti venček Klinčijevih poskočnic.

Pred dnevi sem zasledila prispevek, ki se je začel: "Prihajajoče leto 2014 bo po kitajskem horoskopu v znamenju konja." Kaj pravi konj?
Da kitajski horoskop zamuja za eno leto, saj je bil že letos prisoten prav v vsem. Od govedine do vladajočih elit. Še staro reklo "Beseda ni konj" smo morali spremeniti v: "Beseda je 0,23 odstotka konja."