Metalcamp vsako leto v Tolmin privabi številne obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metalcamp vsako leto v Tolmin privabi številne obiskovalce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Korn
Letos so organizatorji med drugim vabili z ameriškimi numetalci, ki so se v zadnjem obdobju začeli spogledovati z dubstepom - Korn. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slayer
Lani so organizatorji med drugim vabili s Slayerji. Foto: EPA
Roman Fileš
Roman Fileš je na tiskovni konferenci v sredo poudaril, da se organizacija festivala - kot je potekala do zdaj - ne more nadaljevati. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metalcamp 2012
Sam festival je med drugim mikaven tudi zaradi ohladitve v mrzli Soči. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metalcamp 2012
V samem ospredju pa je glasba. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Punk Rock Holiday
Tako kot Metalcamp na istem prizorišču poteka tudi festival Punk Rock Holiday, ki mu grozi podobna usoda kot "velikemu bratu". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tolminska dolina je pretekli teden že devetič gostila metalski "raj v peklu". Letošnji festival je obiskalo rekordno število ljudi, le v sredo, ko so – med drugim – nastopili Korn, več kot 12.000 in večer je bil razprodan.

A Metalcamp odhaja v pozabo. Organizatorja Roman Fileš in Boban Milunović za prihodnje leto napovedujeta organizacijo dogodka pod drugo blagovno znamko, ki se bo imenovala MetalDays (ime, ki si ga bo festival znova delil z drugimi): "Gre za identično zasnovo Metalcampa, saj devetih let dela ne bi rada vrgla v smeti. V osnovi gre za Metalcamp z novim imenom. Začela pa bova z novim imenom, ker mislim, da si moramo naliti čistega vina. Ker moramo začeti z ničle."

Eden izmed razlogov je konec sodelovanja s partnerji, s katerimi so se razšli soglasno. Drugi, ki je prispeval k tej odločitvi, pa so razmere v Tolminu, ki po besedah organizatorja Fileša ne omogočajo organizacije festivala, kot je Metalcamp ali kakršni koli festival v takšnem obsegu (tudi Punk Rock Holidayu se ob morebitni tretji izvedbi festivala obeta sprememba lokacije).

Tudi občina vlagala v festival
Med drugim so očitki leteli tudi na občino. A kot je za MMC zatrdil tolminski župan Uroš Brežan, njihova vloga ni velika. "V našo pristojnost spadata izdaja dovoljenj za zaporo ceste in čezmerno obremenitev s hrupom ter izdaja pogojev za začasno kampiranje. Neposredno niti nimamo vpliva na ceno nekaterih javnih storitev, ki so bile omenjene - zdravstveni dom, komunala, elektrika .... Letos smo se na zahtevo občinskega sveta prvič tudi odločili, da bomo organizatorju obračunali tudi znižano turistično takso v znesku 10.000 evrov, ki je bila tudi plačana. Ta sredstva želimo vlagati v infrastrukturo na festivalskem prizorišču," je poudaril Brežan.

Po tiskovni konferenci organizatorjev letošnjega Metalcampa so se oglasili na občini Tolmin s sporočilom za javnost, ki si ga lahko v celoti preberete na tej povezavi.

Na tiskovni konferenci, ki je potekala preteklo sredo - prav na dan nastopa najudarnejše zasedbe letošnjega festivala, je Fileš skupaj s svojim organizatorskim kolegom Milunovićem sedmi sili potarnal, da so se letos spopadali z velikimi težavami, dovoljenje so tako dobili šele v petek ob dveh, treh popoldne. "... Festival takšnega cenovnega razreda si definitivno ne more privoščiti, da že pripeljemo sem nekaj tisoč ljudi, mi pa še dovoljenja nimamo," je poudaril Fileš.

Težave na obeh straneh
Župan Tolmina je pri tem za MMC pojasnil, da so pri izdaji dovoljenj letos imeli dve težavi. Prva je bila v tem, da manj kot mesec dni pred festivalom niso vedeli - zaradi konflikta znotraj organizatorske ekipe - kdo oz. katero podjetje bo dejanski organizator festivala. Druga težava pa je bil spor med organizatorji in lastnikom nekdanjega hotela Paradiso, ki pa je povzročil kar nekaj zapletov pri izdaji dovoljenja za čezmerno obremenitev s hrupom.

Ob sporu pa se vse vpletene strani vedno znova vračajo na sam kraj dogajanja - lokacijo in parcele, na katerih poteka sam festival. "Velika večina parcel je v zasebni lasti. Nekatere so še v postopku denacionalizacije. Za najem se organizator dogovarja z lastniki," je pojasnil Brežan.

Apetiti postajajo (pre)veliki
Dejstvo je, da je nekdanji Metalcamp, zdaj MetalDays v devetih letih postal ogromen projekt, ki je prerasel svoje korenine in začetke. "Metalcamp je za Tolmin in tudi Slovenijo izredno velik projekt. Tu se križajo številni interesi, ki se včasih na različne načine kažejo tudi v javnosti," je poudaril Brežan. In z njim se je na tiskovni konferenci strinjal tudi Fileš - interesi posameznikov in institucij postajajo preveliki.

Občina občinskih sredstev neposredno v izvedbo festivala ni vlagala. "Na pobudo organizatorjev smo letos prvič v proračunu zagotovili sredstva (okoli 50.000) za elektrifikacijo prizorišča, ki bi pomembno znižala stroške organizacije. Žal projekta nismo mogli izvesti, ker nismo dosegli dogovora z lastnikom nekdanjega hotela Paradiso," je pojasnil Brežan in dodal: "Če naj bo tako velik projekt smiseln, potem mora pokriti svoje stroške - tudi stroške odvoza odpadkov, zdravstvene službe ... Sam prihodnje sodelovanje vidim v tesnejšem povezovanju organizatorjev, lokalnih gostincev, trgovcev, sobodajalcev, lastnikov nepremičnin na prizorišču in tudi lokalne skupnosti ter LTO-ja. Mislim, da na ta način lahko pridemo do stabilne strukture, ki bo festivalom v Tolminu kot pomembnemu turističnemu produktu omogočila nadaljnji razvoj."

Tolmin in metal z roko v roki?
A kljub temu Tolmin v tednu festivala postane zbirališče metalcev z vsega sveta. Po besedah Brežana se število prebivalcev vsaj potroji: "Na eni strani je to velika obremenitev za okolje, na drugi pa tudi velika poslovna priložnost za naše gostince, trgovce, sobodajalce in tudi lastnike nepremičnin na samem prizorišču. Lahko rečem, da so Tolminci metalce v devetih letih že dovolj dobro spoznali in jih tudi sprejeli. Mislim pa, da je tudi Tolmin v metalskih srcih našel svoje mesto."

Prav tako pa je še vedno v interesu organizatorjev, da festival ohranijo v Tolminu. Sama odločitev z njihove strani pa bo znana 1. septembra.

Posnetek s tiskovne konference, ki so jo pripravili organizatorji Metalcampa v sredo, in nekaj utrinkov letošnjega dogajanja si lahko ogledate spodaj.