Oba festivala bosta še okrepila dogajanje ob plaži, ki postaja vedno bolj nepogrešljiv del dogajanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Oba festivala bosta še okrepila dogajanje ob plaži, ki postaja vedno bolj nepogrešljiv del dogajanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Metalcamp 2012
Metaldays je med metalskim občinstvom postal sinonim za do obiskovalca prijeten festival in prve prave metalske počitnice. Festival že vrsto let odlikuje prijetno naravno okolje z osvežujočima rekama Sočo in Tolminko, bližina pravih naravnih biserov, ki kot magnet vabijo predvsem tuje obiskovalce in ne nazadnje senca bližnjih dreves, ki udeležence hladijo v vročem poletnem soncu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Korn
Lani so bili prvo ime festivala Korn. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
In Flames
Letos od večjih imen prihajajo In Flames, ki so nazadnje obiskali Slovenijo v sklopu svoje turneje, na kateri so kot predskupina nastopali Noctiferia. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Roman Fileš
Roman Fileš je zagotovil, da letos z MetalDays obračajo nov list. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Punk Rock Holiday je nastal iz pepela dveh odličnih slovenskih alternativnih festivalov. Združili so Šklabfest in Njoki Summer festival ter ustvarili največji pankrockovski festival v regiji. Povrhu pa so izbrali eno lepših festivalskih prizorišč v Evropi, ob dih jemajočem sotočju reke Tolminke in Soče v Tolminu, Sloveniji, ki ne ponuja samo nevsakdanje festivalske izkušnje, ampak tudi nepozaben počitniški duh … Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Sevšek
Andrej Sevšek je priznal, da si bodo v nadaljnjih izdajah festivala prizadevali predvsem za to, da bi privabili čim več svežih kakovostnih imenih. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Festivala se bosta letos še bolj povezala z mestom gostiteljem - Tolminom. "Razvijamo nekaj novega v Sloveniji - to je koncept počitnic. Mi nočemo delati na konceptu navadnega festivala: prideš, poslušaš skupino in greš. Mi želimo obiskovalcem ponuditi del narave, vrečke za smeti, kjer lahko ločuješ odpadke, tople tuše - to mislim, da ljudje cenijo, saj prihajajo že z družinami. To bo razlikovalo MetalDays od preostalih festivalov - poleg tega, da ima omejeno kapaciteto: ne moremo in si ne želimo zrasti večje od 12.000 obiskovalcev," je na tiskovni konferenci pojasnil organizator festivala MetalDays Roman Fileš.

Letošnjo promocijo so organizatorji MetalDays okrepili predvsem na področju Južne Amerike, od kjer pričakujejo precejšen novi val obiskovalcev. Kot je že znano, letos na festival med drugim prihajajo švedski melodični death metalci In Flames. Vrste finskega poganskega metala bodo nadgrajevali Ensiferum. Manjkala pa ne bo niti metalska klasika Meshuggah. Poleg omenjenih prihajajo še Mayhem, My Dying Bide, Subway to Sally, Powerwolf, Ihsahn, Turisas, Primordial, Unleashed, Candlemass, Leprous ... Na današnji tiskovni konferenci pa je Fileš razkril še dve večji imeni: predstavniki atmosferičnega death metala Hypocrisy in melodičnega metala Wintersun.

"Kar se tiče skupin je veliko novosti. V Sloveniji se vedno dogaja, da pri metalu omenjajo Iron Maiden in Motörhead in tu se konča. Jaz pa lahko zatrdim, da ima heavy metal veliko večjo širino. In se nagibamo k večji raznolikosti ter k mladim uspešnim skupinam, da ne pogrevamo ves čas starih stvari. Počasi že nima smisla, da pogrevamo imena, ki smo jih velikokrat že videli," je zatrdil Fileš.

Dva odra, številni novi obrazi
Festival letos obljublja dva odra in veliko skupin iz različnih heavymetalskih podzvrsti. In še pomembna novost: za letošnje leto so organizatorji naredili že na samem začetku časovni trak in vanj vstavljali skupine. "Za glavne skupine bo treba hitro teči, ne bosta pa dva začela istočasno." In kar je še bolj pomembno: izvajalci ne bodo predstavniki istih zvrsti.

Predprodaja vstopnic za MetalDays je po besedah Fileša boljša kot pretekla leta. Trenutno so prodali že 40 odstotkov vstopnic, zato je Fileš pozival slovenske ljubitelje festivala, da malce pohitijo pri nakupu. Cene vstopnic so za cel teden 129 evrov. V prodajo pa bodo šle še tridnevne in enodnevne vstopnice. "Naša želja je, da je to 'holliday', da so tam obiskovalci cel teden. Želimo se osredotočiti na turizem," je še dodal Fileš.

Metalci in Tolmin z roko v roki?
Uspešna glasbena zgodba o heavymetalskih počitnicah je rajsko dolino med Sočo in Tolminko postavila na zemljevid najboljših festivalov v Evropi. Po skromnih začetkih, ko je festival obiskalo nekaj več kot 9.000 ljudi, je bilo lani v "peklenskem raju" skupaj 67.230 obiskovalcev. Festival z občino Tolmin že vsa leta živi z roko v roki. Prenočitve so julija v zadnjih devetih letih porasle za od 20 do 30 odstotkov, spalne kapacitete so polne.

Ne le v Tolminu, ampak v vsej okolici. "Domačini imajo zelo cenejše vstopnice - med 30 in 35 odstotkov. V Tolminu pride 800 domačinov, kar je 25 odstotkov. To vam lahko pove, kako se je ustvarila harmonija. Nismo več metalci 'bavbav', kot so mislili na začetku," je pojasnil Fileš.

Še pred metalci prihajajo pankerji
Tolmin pa bodo letos najprej napolnili ljubitelji panka. Prvega, ki je bil leta 2010, sta odprli eni najmočnejših pankrockovskih skupin NOFX in Bad Religion. Na dveh odrih pa so se v dveh letih zvrstile tudi skupine, ki jih predtem še nismo videli v tem delu Evrope: Hot Water Music, Bouncing Souls, Strung Out, Street Dogs, The Real McKenzies, Total Chaos, The Toasters ...

Punk Rock Holiday je letos v začetku ponudil za 50 odstotkov cenejšo vstopnico. Do začetka festivala pa bo cena za štiri dni znašala 78 evrov. Kot je poudaril organizator festivala Andrej Sevšek, tudi letos njihov cilj ostaja, da ponudijo čim večji nabor kakovostnih skupin.

"Letos bomo gradili še naprej, da ponudimo tako skupinam kot obiskovalcem nekaj posebnega. Smo eden redkih evropskih festivalov - tako velikih -, da si privoščimo imeti glavni oder brez ograje in tako ponujamo obiskovalcem 'stage diving' - kar vrača ljudi na festival. Dviguje pa se tudi število tujih obiskovalcev - tako kot pri Metaldays. Če smo prvo leto štartali z od deset do 20-odstotnim deležem tujcev, smo zdaj že presegli 50 odstotkov. Letošnja prodaja vstopnic napoveduje čez 50 odstotkov mednarodnih gostov," je povedal Sevšek.

Vračajo se Anti-Flag, kar je po besedah Sevška pozitivna stvar, saj tudi skupine same začutijo, za kako edinstven festival gre. Poleg Anti-Flag pa med tolminske gozdove prihajajo še Raised Fist, Snuf, H20, The Casualties, Madball, Strike Anywhere ... In mlajše, kot je Your Demise. "V prihodnjih letih bomo poskušali predstaviti čim več mlajših skupin," je poudaril Sevšek.

Težave? Kakšne težave?
Lanske težave, ki so nastale v času samega festivala Metalcamp, so - vsaj tako se zdi - pozabljene. "Prišlo je na to, kar smo navajeni (smeh): mora se skoraj vse sesuti, da se lahko znova zgradi. Toda to ni krivda gospoda Humarja, da ne bo pomote. Jaz sem pozitiven, da se to ne bo več ponavljalo. Toda apetiti se vedno pojavijo. Na neki meji jih je bilo treba ustaviti in zdaj smo začeli na novo ter upamo, da se ne bo ponavljalo. Ko imaš največji festival v Sloveniji - kar je tudi čudo: največji festival v Sloveniji je metalski festival - mislim, da smo unikat - je treba narediti korak skupaj. Zasebni apetiti pa vedno predstavljajo težavo," je razložil Fileš.

Festival že vrsto let odlikuje prijetno naravno okolje z osvežujočima rekama Sočo in Tolminko, bližina pravih naravnih biserov, ki kot magnet vabijo predvsem tuje obiskovalce in ne nazadnje senca bližnjih dreves, ki udeležence hladijo v vročem poletnem soncu. "Jaz menim, da ni treba poveličevati občasnih težav, ki se pojavljajo. Treba je priznati, da je festival obremenitev za Tolmin in tolminsko infrastrukturo. Lani je bilo več kot 12.000 obiskovalcev - to je več kot trikratna populacija mesta Tolmin. Kot da bi jih v Ljubljani zbrali milijon. Zato je včasih treba malo več strpnosti pri reševanju težav," je dopolnil Fileša v. d. direktor LTO Sotočje Janko Humar in dodal, da so tovrstni projekti vredni podpore.

Prizorišče in datumi so tako "zacementirani" za letošnje leto. Nekaj vprašanj pa ostaja še vedno pri samih imenih izvajalcev, ki bodo razkriti v prihodnjih tednih.