Borut Pahor je držal svojo obljubo in na drsalkah preživel kar 10 ur! Foto: BoBo
Borut Pahor je držal svojo obljubo in na drsalkah preživel kar 10 ur! Foto: BoBo
Kot smo izvedeli, je Pahor v zadnjem času sicer res vadil drsanje v Ljubljani in na Bledu, toda njegova vztrajnost je v soboto presenetila tudi člane njegove ekipe. Foto: BoBo

Ko je Borut Pahor v dvorani Podmežakla zbranim novinarjem priznal, da ne bo zdržal obljubljenih deset ur drsanja, smo si predstavljali, da bo na ledu uro, dve, morda celo tri. Nazadnje pa je zdržal vseh deset!

Predsednik republike je pred odhodom v Soči slovenski hokejski reprezentanci obljubil, da bo drsal toliko ur, kolikor bodo oni dali golov - risi so jih v mreže nasprotnikov nazadnje skupno nasuli deset, Slovenija pa je začela z zanimanjem pričakovati, ali - in v kolikšni meri - bo Pahor izpolnil obljubo.

Mesec dni po koncu zimskih olimpijskih iger še vedno ni nič kazalo na to, da bo predsednik stopil na drsalke, zadnje dni pa se je v novinarskih krogih začelo šušljati, da se bo to vendarle zgodilo v soboto na Jesenicah.

Sam najel in plačal dvorano
Ob treh popoldne smo se številni predstavniki sedme sile tako res zbrali v dvorani Podmežakla in Pahor, ki je dvorano za to priložnost najel in tudi sam plačal, je do ledene ploskve prikorakal v spremstvu Dejana Kontreca, nekoč enega najboljših slovenskih hokejistov, danes pa direktorja Hokejske zveze Slovenije (HZS).

S seboj sta nosila dres slovenske hokejske reprezentance s podpisi slovenskih reprezentantov, hokejsko palico najboljšega slovenskega hokejista Anžeta Kopitarja in plošček iz Sočija - oba predmeta so namreč ponudili na dražbi, izkupiček pa bo namenjen mladim hokejistom do 18 let, ki bodo novembra odšli po znanje v Kanado, zibelko hokeja.

"HZS-ju se zahvaljujem za to, da je iz neke športne navdušenosti in stave, da bom drsal toliko časa skupaj, kolikor bodo naši hokejisti zabili golov, nastala akcija, ki je izredno pozitivna za mlade ljudi, ki si zaslužijo, da svoje talente, sanje in upanja, povezane z enako slavo, kot jo je danes deležen Anže Kopitar in drugi slavni slovenski hokejski zvezdniki, tudi doživijo," je dejal Pahor.

Vseeno navijal za čim več golov
Pahor pa se je nato začel pripravljati na izpolnitev dane obljube. Bo zdržal vseh deset ur? "Odkrito vam povem, da vam ni treba čakati deset ur - toliko časa seveda ne morem drsati, saj nisem drsalec. A obljubo je vseeno treba držati in potrudil se bom po svojih najboljših močeh," je novinarjem zatrdil pred začetkom. "Malo jim zamerim, ker so dali toliko golov, ampak sem vseeno vedno s srcem navijal, da bi jih dali čim več," je v smehu dejal, preden je stopil na led.

Med bliskanjem fotoaparatov in brnenjem kamer je oddrsal prvi krog, pa drugega in tretjega ... Novinarske vrste so se počasi začele redčiti, tudi na tribunah se je sicer zbrala le peščica radovednežev, saj dogodek ni bil uradno napovedan ali oglaševan v javnosti. Na ledu se mu je za nekaj krogov pridružila tudi Pia, mlada umetnostna drsalka iz jeseniškega kluba, po eni uri drsanja pa je Pahor na ograji mimogrede premaknil eno kroglico na znamenitem abakusu Ervina Čurliča iz olimpijskega studia na Televiziji Slovenija, in nato oddrsal naprej.

"Oh, kako ga bodo jutri bolele noge!"
Po dveh urah je z ledene ploskve odšel le toliko, da si je oblekel toplejšo bundo ter nadel kapo in rokavice, medtem so ledeno ploskev hitro očistili s čistilnikom ledu, Pahor pa je bil čez tri minute že nazaj. In spet je drsal in drsal, požirke izotoničnih napitkov in grižljaje energijskih tablic pa si je privoščil kar med drsanjem.

"Oh, kako ga bodo jutri bolele noge. So mi zdaj povedali hokejisti, da bo jutri komaj hodil," se po štirih urah posmeji varnostnik pri vhodu. A kdo bi si mislil, da predsednik takrat ni bil še niti na polovici?! Nazadnje se je namreč izkazalo, da nevztrajnosti ni na tistem seznamu stvari, ki bi jih lahko očitali Borutu Pahorju - zdržal je prav vseh obljubljenih deset ur drsanja!


V priloženem videoposnetku si lahko ogledate tudi nekaj utrinkov, ki jih je med predsednikovim drsalnim maratonom posnela MMC-jeva kamera!