Pustovanja v živo se vračajo. Foto: Marko Pigac
Pustovanja v živo se vračajo. Foto: Marko Pigac

Čeprav je sprva kazalo, da bodo pustovanja po Sloveniji tudi letos večinoma dostopna le prek spleta ali televizije, so se po sprostitvi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 nekateri organizatorji opogumili. Čeprav je bila sprva sicer načrtovana v spletni obliki, bo v živo izvedena tudi cerkljanska laufarija – tradicionalna prireditev bo potekala tako na pustno nedeljo kot tudi pustni torek. Na ogled je vabljena širša javnost, brez posebnih omejitev.

Sorodna novica Kurenti in koranti preganjajo zlo in zimo z dobro voljo in velikim truščem

Že prej je bila na pustno soboto napovedana poberija škoromatov iz Hrušice po domači vasi. "Glede na to, da zdaj ni več potreben pogoj PCT, bomo pustovanje naredili tako, kot smo ga pred epidemijo – pobiramo od hiše do hiše, zbrane darove potem skuhamo in zvečer pripravimo večerjo," je pojasnil član organizacijskega odbora Danijel Cek.

Pustni liki še vedno ne bodo hodili v hiše, ampak bodo pobirali darove pred pragom, zvečer ne bodo pripravili zabave s plesom, ampak le večerjo. "Skratka, po lanskem popolnem mrku letos spet (skoraj) običajna škoromatija," je še povedal Cek.

Maškare na ulicah številnih krajev po Sloveniji – tudi v Celju, Brežicah, Kranju, Domžalah in Vrhniki

Po celjskih ulicah bo danes krenila pustna povorka Osnovne šole Lava, v torek bodo Celje obiskali kurenti, ocenjevali bodo pustno krasitev mestnih lokalov, mestne pekarne pa bodo prispevale približno 300 brezplačnih krofov.

Danes bo opravljen tudi tradicionalni prevzem oblasti na Občini Brežice, s čimer se začenja devetdnevna prireditev Fašjenk Dobova, osrednja povorka pa bo 5. marca. To soboto vabijo na pustovanje med drugim v Šmarju pri Jelšah, Zagorju ob Savi, Kočevju in Kotljah na Koroškem.

Znova bo izveden tudi Krančkov karneval v Kranju, v Domžalah so pripravili pustno vodenje po tematskih poteh v občini, na Vrhniki pustovanje s koncertom Romane Kranjčan v telovadnici osnovne šole in v Kulturnem domu Dolsko otroško pustovanje.

Krofov ne bo zmanjkalo. Foto: BoBo
Krofov ne bo zmanjkalo. Foto: BoBo

Pustovanju se bodo pridružili tudi v Novem mestu, Litiji, Slovenj Gradcu in Trbovljah

Pravi karneval na pustno soboto so še pred sprostitvijo ukrepov napovedovali v Novem mestu, enako tudi v Litiji. Tam bo na pustni tržnici mogoče na predčasnih volitvah glasovati za najbolj prepričljivo namišljeno pustno stranko za slovenski parlament, litijska pustna oblast se bo predstavila na vožnji skozi mesto, zvečer pa bodo na koncertu zabavali Tilen Artač in Čuki.

Pustno rajanje bo na Trgu svobode v Slovenj Gradcu, kjer bi sicer letos morali imeti 50. Pustni karneval. A za njegovo organizacijo je bilo po navedbah župana Tilna Kluglerja premalo časa.

V Trbovljah bo pustovanje potekalo v soboto popoldne na treh prizoriščih, s čimer želijo doseči, da se pustne maske porazdelijo po kraju.

Opogumljeni tudi gostinci in organizatorji koncertov

S sprostitvijo koronavirusnih ukrepov so začeli napovedovati pustovanja tudi gostinci in nakupovalna središča. Na smučišču Kope bo v soboto po dveh letih premora zabava pod veliko tendo, kjer bo nastopil Luka Basi. V Mozirju pripravljajo zabavo z Modrijani, ponovno se napoveduje pustovanje v velikem prireditvenem šotoru v Dutovljah.

V nedeljo bo povorka maškar pri Svetem Andražu v Slovenskih goricah, v Mariboru pa bo osrednji dogodek v torek, ko bo na Glavnem trgu festival ustvarjalnosti in norčavosti v organizaciji Zveze prijateljev mladine. Na pustni torek je med drugim napovedan tudi 30. Cirkovški fašenk na Dravskem polju s pustno povorko po kraju in karnevalskim balom v dvorani.

Maškare tudi letos v Ljubljani ne bodo pohajkovale v okviru Zmajevega karnevala. Foto: BoBo
Maškare tudi letos v Ljubljani ne bodo pohajkovale v okviru Zmajevega karnevala. Foto: BoBo

Tradicionalnim karnevalom so se odpovedali v Ljubljani, Cerknici, Kopru in na Ptuju

V Ljubljani tradicionalnega Zmajevega karnevala "zaradi nepredvidljivih epidemičnih razmer in konstantno spreminjajočih se ukrepov, ki so otežili potrebne predhodne priprave in načrtovanje javnih dogodkov", še vedno ne bo. Otroci prve triade osnovnih šol se vseeno lahko pridružijo pustno obarvanim delavnicam na Ljubljanskem gradu, med koncem tedna in na pustni torek pa se bo pustnim dogodkom mogoče pridružiti tudi v nakupovalnem središču Aleja.

Množična pustna zabava odpade tudi v Cerknici. Za omejeno število gledalcev poteka program v kulturnem domu, v centru za obiskovalce ob Cerkniškem jezeru si je mogoče ogledati maketo pustnega karnevala. Na pustno nedeljo, ko je po navadi glavna povorka, bodo na spletu predvajali posnetek enega starejših karnevalov. Bo pa po najnovejših načrtih od danes do nedelje zvečer zabava v šotoru na parkirišču pri osnovni šoli.

Ker priprave na pustovanje načeloma trajajo več mesecev, pustne povorke v Kopru niso uspeli pravočasno organizirati. Bodo pa za veselo pustno vzdušje poskrbeli z manjšimi dogodki. V Centru mladih Koper bo v soboto od 20. ure dalje dogodek Maškarada zmerne svobode ali Za-Pust-i-PCT, vstop na dogodek bo brezplačen, najboljšo pustno masko pa bodo nagradili. Ples v maskah prirejajo tudi v hotelu Grand Koper, Yugo pustovanje pa v Bellavita bar Koper. Pustni obhod po vasi bo v soboto in nedeljo v Dekanih in v vasi Loka, v nedeljo pa se bo pustna povorka sprehodila tudi po Gračišču in Loparju. V nedeljo društvo Dobra volja Škofije pripravlja Otroško pustno rajanje, na svoj račun bodo prišli tudi športni navdušenci – kolesarski odsek Obalnega planinskega društva vabi na pustno kolesarjenje.

Foto: Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper
Foto: Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper

Kljub spremenjenim okoliščinam je tradicionalna pustna povorka odpadla na Ptuju, saj naj bi bila težava premalo časa za pridobitev potrebnih dovoljenj za tako obsežne prireditve. Bodo pa priredili nekaj manjših dogodkov v živo, kot so otroške ustvarjalnice in drsanje v maskah, na pustno nedeljo je namesto mednarodne karnevalske povorke še vedno na programu le posebna televizijska oddaja. Že ob sobotnem začetku sicer večinoma spletnega Kurentovanja se je na ptujskih ulicah vseeno zbralo veliko število tradicionalnih pustnih mask, pred mestno hišo se je zbrala tudi množica kurentov.