'Črte čez lanski Rock Otočec ni vleči, saj je še vedno v spominu mnogih, ki so se ga v treh dneh udeležili. Bilo jih je precej več, kot na fotografiji, ki je bila posneta v srednjepopoldanskem času in objavljena na vašem spletnem mediju,' je za MMC dejal Franci Kek. Foto: MMC RTV SLO
'Črte čez lanski Rock Otočec ni vleči, saj je še vedno v spominu mnogih, ki so se ga v treh dneh udeležili. Bilo jih je precej več, kot na fotografiji, ki je bila posneta v srednjepopoldanskem času in objavljena na vašem spletnem mediju,' je za MMC dejal Franci Kek. Foto: MMC RTV SLO
Franci Kek
Največja letošnja novost bo rockopera, ki nastaja v sodelovanju z Anton Podbevšek Teatrom. Foto: MMC RTV SLO
Dan D
Tokac se s skupino Dan D vrača na Rock Otočec. Foto: RTV SLO
Laibach
Med drugim se bodo v rockoperi predstavili tudi člani skupine Laibach in Siddharta. Foto: MMC RTV SLO
Guano Apes
Lani so glasbeni izbor na Rock Otočcu popestrili člani skupine Guano Apes ... Foto: MMC RTV SLO
The Subways
... in alternativni rockerji The Subways. Foto: MMC RTV SLO
Rock Otočec
Organizatorji tudi letos pripravljajo pester obfestivalski program. Foto: MMC RTV SLO

"V tem spektakularnem dogodku se bo po zamisli Matjaža Bergerja zvrstilo več kot 200 nastopajočih, med njimi Laibach, Siddharta in Dan D," je še dodal Kek v pogovoru za MMC. Največja novost letošnjega festivala, ki bo potekal med 28. junijem in 1. julijem, rockopera, nastaja v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom in bo v program Rock Otočca umeščena kot del EPK-ja.

Spremenjen pa je tudi način izbiranja mladih neuveljavljenih skupin. Zbiranje prijav za predizbore se je končalo sinoči. "Finalna večera bosta sredi aprila v klubu Lokalpatriot v Novem mestu. Zmagovalec bo nastopil tudi na festivalu sredi Toskane v Italiji, posnel ploščo v studiu Soundgrounded, drugouvrščeni bo prejel praktično nagrado podjetja Audio Pro," je poudaril oče Rock Otočca.

Cel pogovor s Kekom si lahko preberete spodaj.


Morda preden preidemo na letošnji Rock Otočec, potegnimo še zadnjo črto čez lanskega: koliko ljudi ga je obiskalo v treh dneh?
Črte čez lanski Rock Otočec ni vleči, saj je še vedno v spominu mnogih, ki so se ga v treh dneh udeležili. Bilo jih je precej več kot na fotografiji, ki je bila posneta v srednjepopoldanskem času in objavljena na vašem spletnem mediju. Ob tem pa izkoriščam tudi priložnost in se vam zahvalim za lansko korektno poročanje, ki je tudi tistim, ki lani niso prispeli do otoške jase, pričaralo precejšen del tega, kar se je tri dni dogajalo ob reki Krki za gradom Otočec.

Lahko govorimo o pozitivnem ali negativnem izkupičku (gledano finančno)?
Eden naših glavnih ciljev je, da poravnamo vse račune. To nam je v petnajstih letih vedno uspelo. O izkupičku, da bi si kdo kaj od tega kupil ali od tega živel, pa ne moremo govoriti. Je pa res, da sem mnogokrat že slišal nekatere obiskovalce razmišljati: 'Poglej, tukaj je 10.000 ljudi. Vstopnica je 50 evrov. Pa če jim samo pol ostane je to 250.000 evrov. Kje je še denar od gostinstva, pa sponzorji.' Če bi bilo res tako enostavno, bi bilo precej več festivalov in ne bi vedno znova usihali. Tudi Rock Otočec je bil prvič organiziran leta 1976, pa potem šele 1983.

Je z leti organizacija lažja ali težja?
Kar se logistike tiče, je laže. Zaradi izkušenj. Teže pa je vsa ta leta vzdrževat zanimanje za dogodek.

Pri čem ste v teh začetnih fazah snovanja novega programa za festival najbolj pozorni, ko je govor o izbiranju glasbenih skupin?
Po obdobju od leta 2004 do 2010, ko so se na odru bolj ali manj menjale domače skupine, smo morali po sedmih letih poskrbeti tudi za prisotnost svetovno znanih glasbenih skupin. Lani sta bili to Guano Apes in The Subways. Letos, kot del Evropske prestolnice kulture, bo festival tudi z rockopero naredil korak naprej.

Kdaj se priprave na nov festival sploh začnejo?
Zelo obrabljena fraza je – takoj po končanem festivalu. Ampak tako je. S tem, da se priprave na različnih nivojih intenzivirajo v zadnjih petih mesecih.

Kako to, da ste letos spremenili trajanje festivala?
Zaradi rockopere Človek z bombami, ki je eden temeljnih projektov Evropske prestolnice kulture. V tem spektakularnem dogodku se bo po zamisli Matjaža Bergerja zvrstilo več kot 200 nastopajočih, med njimi Laibach, Siddharta in Dan D.

Štirje dnevi ... To je precejšnji zalogaj. Kako ga bose napolnili z obstranskimi dejavnostmi, po katerih je festival tudi znan?
Priprava teh dejavnosti nam je v posebno veselje. Tako, da se ni bati, da vse štiri dni 'vso noč in ves dan, v vodi in v zraku' ne bi bilo dovolj igrivih, kulturno-zabavnih, športnih in poučnih rajskih vsebin. V tem smo že dolgo najmočnejši.

Kljub vsemu – poletje je še daleč – a za vse tiste, ki bi radi nastopili na njem, pa se čas kar hitro odšteva. Kako to, da ste spremenili letošnji izbor za mlade bende?
Tudi predizbori, ki potekajo vse od leta 2000, so potrebovali nekaj prenove. Za njih bo skrbela posebna ekipa, ki se bo udeležila vseh koncertov. Finalna večera bosta sredi aprila v klubu Lokalpatriot v Novem mestu. Zmagovalec bo nastopil tudi na festivalu sredi Toskane v Italiji, posnel ploščo v studiu Soundgrounded, drugouvrščeni bo prejel praktično nagrado podjetja Audio Pro …

Kaj pravzaprav boste iskali na predizborih? Imate že določene orise skupin, ki jih iščete?
Gre za avtorsko rockovsko glasbo v širšem smislu. Poleg glasbe in besedila je seveda pomembna izvedba. Pomembno je, ali zna skupina 'povleči občinstvo za sabo'.

Dolgoročno gledano – bi lahko Slovenija pod streho spravila obiskan festival, na katerem bi nastopali le mladi neuveljavljeni bendi?
Tak projekt bi bil s finančno-komercialnega vidika težko izvedljiv. Tukaj bi bila potrebna izdatna pomoč države oziroma lokalne skupnosti.

Lahko morda že izdate ime kakšne bolj znane skupine, ki se bo predstavila letos na Rock Otočcu, ali je še prezgodaj?
Za zdaj je še prezgodaj. To bomo storili, ko skopni sneg. Mogoče kmalu zapade.