V oddaji Nizozemska, hvala ti Pet zavrnjenih prosilcev za azil tekmuje v kvizu o Nizozemski. Tisti, ki bo zmagal, bo v svojo domovino odnesel gotovino. Foto: MMC RTV SLO
V oddaji Nizozemska, hvala ti Pet zavrnjenih prosilcev za azil tekmuje v kvizu o Nizozemski. Tisti, ki bo zmagal, bo v svojo domovino odnesel gotovino. Foto: MMC RTV SLO
Bernarda Žarn in Seku M. Conde
Gledalce sta skozi zanimiv sobotni večer popeljala voditelja Bernarda Žarn in Seku M. Conde. Voditeljema so se s svojimi mnenji lahko prek telefona pridružili tudi gledalci in gledalke.

Poleg omenjene oddaje, v kateri pet zavrnjenih prosilcev za azil tekmuje v kvizu o Nizozemski, sta bili slovenskim gledalcem všeč tudi Nemški strah, ki je trenutno vodilna pri nemškem ZDF-u, in Kaj naj naredim, da me sprejmete?, prav tako iz Nemčije. V Nemškem strahu želi voditelj oddaje v vsaki epizodi predstaviti socialno ogroženo skupino ljudi ter na humoren in provokativen način ustvari most med obstranci in "normalnimi" občani, v drugi oddaji pa se mladi komik "Teddy", ki se je rodil v Nemčiji, a ima eritrejske korenine, ubada z vprašanji integracije. Kako lahko postane "pravi" Nemec?

Vse pilotne oddaje projekta TV Lab si lahko ogledate tukaj, kjer lahko tudi glasujete za svojo najljubšo.
Kot je za MMC povedala Jelka Stankovič, ki skrbi za projekta, vse tri med slovenskimi gledalci doslej najodmevnejše oddaje povezuje podobna problematika: ukvarjajo se s predsodki, stereotipi, prišleki iz tujine ... Točni podatki o odzivu na projekt še niso znani, a Stankovičeva pravi, da je zelo dober in bodo o številkah javno spregovorili takrat, ko dobijo podatke iz Nizozemske.

TV Slovenija prvič sodeluje pri vseevropskem projektu nizozemske televizije Evrovizijski TV-Laboratorij, ki gledalcem daje priložnost oceniti in glasovati za, po njihovem mnenju, najboljšo pilotno oddajo. Deset povsem novih konceptov oddaj treh evropskih javnih televizij so si lahko ogledali v soboto na 2. programu TV Slovenija.

Gledalci predvajane vsebine lahko ovrednotijo s pomočjo vprašalnika, ki je na voljo na posebni spletni strani, svoje mnenje o predvajanih pilotnih oddajah, ki so namenjene zlasti mlajšim gledalcem in gledalkam, pa lahko izrazijo tudi na družbenih medijih Facebooku in Twitterju ali na elektronski naslov tvlab@rtvslo.si. Svoje ocene bodo lahko oddali še teden dni po predvajanju oddaj na televiziji, saj so pilotne oddaje na ogled tudi na spletni strani. Ob tem velja poudariti, da bodo ocene slovenskih gledalcev upoštevane tudi v mednarodnem merilu in bodo tako vplivale na ustvarjanje novih televizijskih formatov v širšem prostoru.