Muzej najstarejše trte na svetu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Muzej najstarejše trte na svetu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Muzej najstarejše trte na svetu z večmedijsko in interaktivno razstavo govori o živi muzealiji, ki še vedno raste in rodi, pa tudi o širši zgodovini Maribora.

Drago Oman iz Pokrajinskega muzeja Maribor je dejal: "Seveda je osrednji del skupna zgodba, stara okoli 450 let, kolikor je stara trta, ta predstavi pomen vinogradništva, ne samo te trte, sploh na našem območju."

V kletnih prostorih nekdanje hladilnice-ledenice bo Zavod za turizem prirejal degustacije štajerskih vin in skrbel za promocijo mariborske trte kot turistične znamke.

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, je dejal: "Najstarejša trta je zagotovo najpomembnejša znamka, ki jo premore Maribor. Je edinstvena, z njo se lahko ponašamo kjer koli. Vemo, da obstaja veliko starih trt, najstarejša pa je le ena, naša, ki ima več kot 450 let."

Prenova še ni končana

Obnova muzeja je del večletne, širše prenove kompleksa Lenta. "Muzej najstarejše trte je sestavni del obnove in revitalizacije Vojašniškega trga in Minoritskega kompleksa. Prenova tega objekta je stala nekaj več kot 530.000 evrov," je povedala podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra.

Celotna vrednost obnove Vojašniškega trga z vsemi objekti je vredna okoli 6,8 milijona evrov. 80-odstotno je projekt muzeja sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Muzej bo odprt vse dni v tednu, tudi v soboto in nedeljo, ta konec tedna pa je vstop za obiskovalce brezplačen.

Muzej najstarejše trte na svetu