Kate prisega na klasični slog, londonska poulična moda ji je tuja. Foto: EPA
Kate prisega na klasični slog, londonska poulična moda ji je tuja. Foto: EPA
Britanci so navdušeni na Katino naravno lepoto, njenimi jamicami v licih in dolgimi nogami. Foto: EPA
Poročna obleka princese Diane velja za najbolj posnemano v zgodovini. Zdaj je britanska javnost na trnih: kakšno obleko bo izbrala Kate? Kdo bo modni oblikovalec, ki jo bo zasnoval? Foto: EPA
Kate nakupuje oblačila tudi v trgovinah, ki so dostopne vsem Britankam (in drugim 'običajnim smrtnicam'). Foto: EPA

Gregory Katz v prispevku za agencijo AP njen slog opisuje kot "naraven, neprisiljen in nedomišljav". Nikoli se ne zdi, da se preveč trudi ali da bi jo skrbelo, ali je v skladu z bleščečim modnim svetom. In to ji bo zelo prav prišlo, ko se bo ta "naravno lepa mlada ženska, blagoslovljena z lepo držo, jamicami v licih, dolgimi nogami in popolno postavo" naslednje leto poročila s princem Williamom, dodaja.

Middletonova je že na seznamu najbolj fotografiranih žensk v Veliki Britaniji, ob oznanilu zaroke pa se je zavihtela še na vrh seznamov najbolje oblečenih, kar je položaj, ki ga je nekoč zasedala princesa Diana, Williamova mati, ki je leta 1997 umrla v prometni nesreči v Parizu. Tako kot Diana, katere elegantni slog je bil posneman vse do njene tragične zgodnje smrti, bodo tudi izbire Middletonove pod drobnogledom modnih urednikov po vsem svetu.

28-letna Middletonova že ima prepoznaven videz, pri katerem je poudarek na njenih dolgih rjavih laseh, čisti bledi polti in karizmatičnem slogu, piše Katz. Raje kot barvita oblačila ima belo in črno, londonski drzni poulični slog ji je tuj, raje ima bolj tradicionalnega. Modna urednica časopisa Telegraph, Hilary Alexander, pravi: "Ima ženstven slog in se oblači po svoje, ni zasužnjena modna žrtev. Nikoli ni zelo opazna. A zdaj bo na njej velikanski pritisk, saj kraljeve poroke takih razsežnosti nismo imeli skoraj 30 let." Middletonova nosi različne klasične oprave, najraje ima dolge plašče v temnih barvah. Iz sezone v sezono in iz leta v leto se njen slog ne spreminja dosti.

Spodletelo ji je le dvakrat
Na spletu že obstajajo modni blogi, posvečeni Middletonovi in njenim modnim izbiram. Za zdaj še nima močnih povezav z določenimi oblikovalci, a ji je poleg drugih menda všeč delo Danielle Isse Helayel. Middletonova ima tudi srečo, da je dobro videti v skoraj vsakem okolju - od bolj uradnih večernih toalet do kavbojk in puloverjev. Fotografirali so jo že na ladji, na tekmah pola, podelitvi diplom in strelskih izletih - redko ji je spodrsnilo, pravzaprav le dvakrat: na neki dobrodelni modni reviji leta 2002 (še pred romanco s princem) je nosila prosojno obleko, pod njo pa črno spodnje perilo, na nekem drugem dobrodelnem dogodku pa je požela kritike v rumeno-turkizno-rožnati opravi na rolerjih. Fotografi so jo ujeli v ne ravno laskavem položaju, a se je Kate nato temu smejala in pokazala, da ima tudi smisel za humor.

In kljub dejstvu, da so njeni starši milijonarji (ki so denar zaslužili sami in ga niso podedovali), se ne oblači kot premožna ženska, ampak pogosto nakupuje v trgovinah srednjega cenovnega razreda, ki jih najdemo na vsaki britanski nakupovalni ulici. Na praznovanju svojega 25. rojstnega dne je tako nosila cenovno ugodno obleko iz Topshopa, kos pa je nato na Otoku postal prava senzacija in so ga razprodali v 24 urah. V zadnjih mesecih se je usmerila bolj k oblačilom, izdelanim po meri, ko bo tudi uradno postala članica kraljeve družine, pa bo njen slog gotovo še bolj izbran.

Modna odločitev življenja: poročna obleka
A zdaj je pred Kate Middleton morda najpomembnejša modna odločitev njenega življenja: katero poročno obleko izbrati. Urednica revije za neveste Brides Deborah Joseph pravi, da bo Kate pod velikim pritiskom, naj izbere angleškega oblikovalca, medtem ko Alexandrova pravi, da od prihodnje princese pričakuje presenečenje.

Josephova pravi, da se Kate ni treba ozirati v tujino, se bo pa takoj pojavilo veliko ugibanj o oblikovalcu. Morda se bo po vzoru princese Diane obrnila k Bruceu Oldfieldu ali Amandi Wakeley, morda pa bo ubrala povsem svojo pot. Pred Middletonovo je resnično velika odločitev, saj bi njena izbira utegnila zaznamovati smernice poročne mode za naslednje desetletje, opozarja Josephova in dodaja, da je bila Dianina obleka iz leta 1981 najbolj posnemana poročna obleka v zgodovini. Je pa skoraj gotovo, da bo obleka Middletonove iz veliko mehkejše tkanine, na primer tila ali svile, ne pa bolj okornega tafta, ki ga je nosila Diana.

Josephova dodaja še, da se bo morala Kate odločiti glede poročne pričeske. Naj si prepoznavne dolge rjave lase spne visoko na glavi ali sploh ne? Modna strokovnjakinja pravi, da Kate še ni videla z visoko spetimi lasmi in da zdaj neveste pogosteje nosijo razpuščene lase. "Večina nevest noče biti videti kot popolnoma druga oseba, rade bi bile videti kot boljše različice sebe." A oseba, ki naj bi zapolnila Dianine velike modne čevlje (dobesedno - po nekaterih podatkih je pokojna princesa nosila številko 40, po drugih celo 42), pač ne spada v kategorijo "večine nevest".