Breivik je na otoku Utoya med morilskim pohodom ubil 69 najstnikov in mladih, v bombnem napadu v središču Osla, ki ga je izpeljal, pa je umrlo osem ljudi. Foto: EPA
Breivik je na otoku Utoya med morilskim pohodom ubil 69 najstnikov in mladih, v bombnem napadu v središču Osla, ki ga je izpeljal, pa je umrlo osem ljudi. Foto: EPA
Snoop Dogg - ne ravno najprimernejša izbira za vzornika mladih? Foto: Adidas

32-letnik, ki je 22. julija v Oslu in okolici pobil 77 ljudi, namreč vsakič, ko zapusti zaporniško celico, obleče pulover s prepoznavnim logotipom znamke s krokodilom.

V njegovem manifestu, ki je po množičnem poboju zakrožil v svetovni javnosti, je zapisal celo, da "bi morali prefinjeni ljudje, kot je on, nositi znamke, kakršna je Lacoste". Za francosko znamko oblačil za prosti čas naj bi njegove modne izbire predstavljale pravo "nočno moro".

Norveški časnik Dagbladet je poročal, da so vodilni pri znamki policiji iz Osla poslali pisno prošnjo, v kateri zahtevajo, naj Breiviku preprečijo, da bi nosil njihova oblačila. Predstavnik policije je za časopis povedal, da pri podjetju menijo, da bi lahko Breivik zelo škodil njihovemu ugledu. Francoski dnevnik Liberation pa ponavlja, da je situacija prava nočna mora za eno najuglednejših francoskih oblačilnih podjetij. Pri Lacostu niso želeli komentirati zadeve.

Primer precej spominja na tistega, v katerem je znamka Abercrombie and Fitch Mikeyju Sorrentinu, gledalcem resničnostnega šova Jersey Shore bolj znanega pod vzdevkom The Situation, ponudila zajetno vsoto denarja, če le ne bi več nosil njihovih oblačil, saj naj bi na znamko metal slabo luč.

Adidas, "uradni sponzor nemirov"
Med nemiri na Otoku se je na Adidas in druge znamke športnih modnih oblačil usul plaz kritik, saj naj bi v svojih oglasih zlorabljali "gangstersko" kulturo. Na zdaj že ikonični fotografiji z nemirov je izstopal prav mladenič, od glave do pet oblečen v znamko Adidas, ki so ji britanski mediji podelili naziv "uradni sponzor londonskih nemirov" (Adidas je sicer uradni sponzor olimpijskih iger, ki bodo v Londonu leta 2012).

Med obrazi, ki nastopajo v oglasih Adidasa, je tudi raper Snoop Dogg, nekdanji član tolpe Crips, ki je bil aretiran zaradi posedovanja kokaina in obtožen umora, a nato oproščen ter bil tudi že obsojen zaradi posedovanja orožja, pišejo britanski mediji. Dodajajo, da v njihovih oglasih nastopa tudi raper Big Sean, pred kratkim ovaden zaradi spolnega napada.

Zaradi nemirov je znamka Levi's umaknila TV-oglas, ki naj bi poveličeval "vstajo" mladih. Poleg dveh Adidasovih si ga oglejte spodaj.