Kraljica Elizabeta II. 29. aprila letos, na družinski fotografiji po poroki svojega vnuka Williama in njegove izbranke Kate Middleton, ter Elizabeta v nedeljo, ko je obiskala cerkev St John’s v Canberri. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. 29. aprila letos, na družinski fotografiji po poroki svojega vnuka Williama in njegove izbranke Kate Middleton, ter Elizabeta v nedeljo, ko je obiskala cerkev St John’s v Canberri. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. in princ Philip
Elizabeta prisega na žive barve - tudi zato, da jo med množico hitro opazijo. Foto: EPA

Ko so svet obkrožile fotografije s kraljičinega obiska Avstralije, so modni navdušenci in tisti, ki skrbno spremljajo vsak korak vseh članov britanske kraljeve družine, ugotovili, da so rumeno obleko, ki jo je nosila, nekoč že videli. Aprila letos jo je namreč oblekla za poroko svojega vnuka, princa Williama in njegove izbranke Kate.

Volnena obleka z ročno izvezenimi črtami, ki se širijo od ovratnika in spominjajo na sončne žarke, je sicer delo kraljičine osebne pomočnice in šivilje Angele Kelly, tokrat pa jo je popestrila z rumeno broško, poroča časnik Telegraph.

Pogosto obleče isto stvar dvakrat (ali celo večkrat)
A čeprav se zdi, da se je tokrat prvič zgodilo, da je Elizabeta oblekla nekaj, kar je nekoč že nosila, v resnici ni tako. Poznavalci življenja na dvoru vedo, da britanska kraljica pogosto obleče isto stvar dvakrat (ali večkrat), le da jo po navadi kombinira z drugimi modnimi dodatki ali pa jo njena šivilja malo spremeni, da je videti drugačna. Tokrat je sicer izbrala isti klobuk kot aprila za poroko, le čevlje in torbico je zamenjala. Odpovedala se je tudi volneni jakni, ki jo je nosila na poročni slovesnosti, saj v Avstraliji potrebe po kakšnem dodatnem kosu oblačila ni bilo - V Canberri je bilo v nedeljo namreč okroglih 30 stopinj.

Kraljičina naklonjenost "recikliranju" oblek in kostimov je sicer (vsaj med poznavalci) pogosto tarča malce posmehljivih pripomb - Elizabeta, sicer ena najbogatejših monarhinj na svetu (njeno premoženje revija Forbes ocenjuje na 450 milijonov dolarjev oz. malo manj kot 300 milijonov evrov), namreč velja za precej stiskaško, ko gre za garderobo, saj le redkokdaj kaj zavrže.

Že pred leti se je odločila zmanjšati stroške za garderobo, in sicer tako, da je dala popraviti oz. spremeniti svojo staro garderobo. Ko je pred tremi leti obiskala Slovenijo, je nosila večerno obleko, ki je bila sešita iz blaga, ki ga je kraljica dobila za darilo pred dvajsetimi leti.

V živih barvah je opaznejša
Elizabeta ima precej prepoznaven modni slog - že desetletja prisega na preproste kroje in, seveda, zanjo tako značilne žive barve. Krojač Hardy Amies, ki je skrbel za zunanjo podobo britanske kraljice od zgodnjih 50. let 20. stoletja do leta 2003, ko se je pri 93. letih upokojil (leto pozneje pa umrl), je v svojih spominih pojasnil, da se je Elizabeta za žive barve odločila, ker je malce manjše rasti in bi bila v temnih oblačilih (ki bi bila morda primernejša za sicer precej konzervativno monarhinjo) precej neopazna. Zato je že pred desetletji začela posegati po živo modri, turkizni, roza, rumeni in zeleni barvi.