Na modne brvi je McQueen vnašal dramo in ekstravaganco, za svoje kreacije je uporabljal vedno nove tehnologije, s čimer je pogosto šokiral in presenečal občinstvo. Njegove silhuete so dodajale modi domišljijo in uporniškega duha. Foto: EPA
Na modne brvi je McQueen vnašal dramo in ekstravaganco, za svoje kreacije je uporabljal vedno nove tehnologije, s čimer je pogosto šokiral in presenečal občinstvo. Njegove silhuete so dodajale modi domišljijo in uporniškega duha. Foto: EPA
Alexander McQueen
Med drugim je bil McQueen povzdignjen v viteza in kar štirikrat dobil priznanje za najboljšega britanskega modnega oblikovalca. Foto: EPA
Björk: Homogenic
Islandska pevka Björk je pri oblikovanju naslovnice za album Homogenic (1997) sodelovala z McQueenom, ki je režiral tudi videospot za pesem Alarm Call z omenjenega albuma.
Isabella Blow
McQueen menda nikoli ni prebolel samomora prijateljice in sodelavke Isabelle Blow, slavne angleške modne urednice in mednarodne modne ikone, ki mu je pomagala na poti do zvezdniškega statusa. Blowova je zadnjih nekaj let življenja trpela za depresijo, ki naj bi bila posledica finančih, zdravstvenih in osebnih težav.

Lee Alexander McQueen se je rodil 16. marca 1969 v Londonu v družini taksista Ronalda in učiteljice Joyce, bil je najmlajši izmed šestih otrok. Odrasel je v blokovskem naselju v Stratfordu, že v rosnih letih je začel izdelovati obleke za svoje tri sestre in zgodaj oznanil, da si želi postati modni oblikovalec.

Hodil je na šolo Rokeby, ki pa jo je zapustil pri 16 letih in postal pripravnik pri krojačih Anderson & Sheppard na sloviti londonski krojaški ulici, Savile Rowu. Veščine, ki jih je pridobil kot krojaški vajenec na Savile Rowu - takrat je bil med njegovimi strankami tudi princ Charles -, so mu pomagale na poti do enega najbolj cenjenih modnih oblikovalcev, ki je veljal za velikega strokovnjaka popolnega krojenja.

Leta 1994 se je iz Milana, kjer je delal za hišo Romeo Gigli, vrnil v London in se prijavil za delo na najprestižnejši londonski modni šoli, kolidžu umetnosti in oblikovanja Central Saint Martins, kjer naj bi poučeval krojenje. Zaradi njegovega izjemnega talenta so ga vodilni na šoli prepričali, da se je vpisal na študij na kolidžu. Magistriral je iz modnega oblikovanja, njegovo celotno magistrsko kolekcijo je kupila vplivna stilistka Isabella Blow, ki naj bi McQueena prepričala, da je začel uporabljati svoje srednje ime - Alexander - v poslovnem svetu in mu pomagala na poti do zvezdniškega statusa.

McQueenove prve modne kolekcije so utrdile njegov sloves kontroverznega in šokantnega oblikovalca in mu prinesle oznaki "l'enfant terrible" in "huligan angleške mode". Znan je bil po razsipnih in nekonvencionalnih modnih revijah. Prav kroji McQueenovih hlač naj bi uvedli smernico kavbojk z nizkim pasom, v svojih kreacijah je rad uporabljal tudi motiv lobanje.

Hiša Givenchy ga je utesnjevala
Leta 1996 je McQueen na čelu hiše Givenchy nasledil Johna Galliana. Njegova prva kolekcija visoke mode za hišo je bila neuspešna, celo oblikovalec sam jo je označil za "sranje". Pozneje je "umiril" svoj drzni slog, a še vedno v svoje kreacije vpletal uporniške motive, leta 2001 pa je prekinil sodelovanje s francosko hišo, saj naj bi "utesnjevala njegovo ustvarjalnost".

McQueen je bil eden najmlajših oblikovalcev, ki je dobil nagrado za britanskega oblikovalca leta, in sicer kar štirikrat med letoma 1996 in 2003. Imenovan je bil tudi za viteza.

Decembra 2000 je skupina Gucci kupila večinski delež njegovega podjetja. Do konca leta 2007 je imel Alexander McQueen svoje butike v Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Milanu in Las Vegasu, njegove stalne stranke so bile zvezdnice Nicole Kidman, Penelope Cruz, Sarah Jessica Parker in Rihanna. V zadnjem času je največ njegovih kreacij predstavila kontroverzna Lady Gaga, ki je v videospotu za pesem Bad Romance obula tudi razvpite McQueenove "kopitaste" čevlje.

"Naravnost iz maternice na gejevsko parado"
McQueen nikoli ni skrival svoje istospolne usmerjenosti. Kot je nekoč povedal, se je že od šestega leta zavedal, da je homoseksualec. Nekoč je izjavil: "Vedno sem se zavedal sebe in svoje spolne usmerjenosti in nič nimam za skrivati. Naravnost iz maternice sem šel na gejevsko parado." Leta 2000 se je McQueen poročil s partnerjem Georgeem Forsythom na jahti v Ibizi, leto pozneje sta se razšla, a ostala dobra prijatelja.

Po samomoru Isabelle Blow se je McQueenovo ime veliko pojavljalo v medijih, krožile so govorice, da sta bila v času njene smrti sprta, saj naj bi jo McQueen podcenjeval in jo pustil na cedilu, ko je šel pod okrilje skupine Gucci. McQueen je govorice zanikal in zahteval, naj ga pustijo pri miru. Dodal je: "To, kar sem imel z Isabello, je bilo popolnoma ločeno od mode, presegalo je modo."

Po smrti matere si je vzel življenje
Alexander McQueen se je 11. februarja, na dan, ko naj bi pokopali njegovo 2. februarja umrlo mater, obesil v garderobi v svojem stanovanju v elitni londonski soseski Mayfair. Mrtvega ga je našla sobarica. Pustil je tudi poslovilno sporočilo.

Nekaj dni pred samomorom je McQueen na spletnem omrežju Twitter objavil več sporočil, v katerih je izražal svojo žalost po smrti matere. McQueen, ena najsvetlejših zvezd britanske in svetovne mode, je štiri dni pred smrtjo na spletu pisal o "groznem tednu" in dodal, da "se mora nekako spraviti skupaj in dokončati stvari".

V fotogaleriji si oglejte nekaj McQueenovih kreacij in utrinkov z njegovih spektakularnih modnih revij.