Yves Saint Laurent velja za enega najpomembnejših modnih oblikovalcev vseh časov. V modi je povzročil pravo revolucijo. Foto: EPA
Yves Saint Laurent velja za enega najpomembnejših modnih oblikovalcev vseh časov. V modi je povzročil pravo revolucijo. Foto: EPA

V razstavišču Petit Palais je mogoče videti več kot 300 kreacij modnega oblikovalca, ki je povzročil revolucijo v modi in ženske oblekel v hlačne kostime.

YSL - ne le znamka, ampak mit
Na razstavi številne fotografije in publikacije obiskovalcu predstavijo življenje in delo modnega oblikovalca, ki je v Franciji pod znamko YSL postal mit.

Yves Saint Laurent, katerega zaščitni znak so bila očala z velikimi črnimi okvirji, je umrl leta 2008 v starosti 71 let. Zadnjo veliko retrospektivo njegovih del so leta 1983 pripravili v newyorškem Metropolitanskem muzeju. Razstava v Parizu bo odprta do 29. avgusta.

Pokroviteljica Carla Bruni
Na razstavi v Petit Palaisu so predstavljeni najbolj znani modeli, ki so povezani z zgodovino modne znamke YSL: damski smoking, dolga večerna obleka s cvetličnim vzorcem ali balonasto krilo. Pri svojih kreacijah se je Yves Saint Laurent zgledoval tudi pri delih umetnikov, kot so bili Mondrian, Picasso, Matisse in Braque.

V njegovih kreacijah so se po modni pisti sprehodile svetovno poznane manekenke, med njimi Claudia Schiffer in Laetitia Casta, pa tudi Carla Bruni, žena francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je pokroviteljica razstave.

Kreacije, ki so na ogled, so sicer v lasti Fundacije Pierre Berge - Yves Saint Laurent. Leta 2004 ustanovljena fundacija ima v lasti okrog 5.000 oblek ter 15.000 modnih dodatkov in modnih skic. Pierre Berge je soustanovitelj modne hiše YSL in dolgoletni življenjski sopotnik Yvesa Saint Laurenta.