Detajl s kreacije Heidi Klum. Foto: Reuters
Detajl s kreacije Heidi Klum. Foto: Reuters
Med najlepšimi sta bili prav gotovo nominiranki Kirsten Dunst in Alicia Vikander, prva v črnem Valentinu, druga v belem Louis Vuittonu. Foto: Reuters
Ekstravagantni ovratnik Jane Fonde, nominirane za vlogo v Mladosti - in ene tistih, ki se uvrščajo na sezname najslabše oblečenih. Foto: Reuters

Mlada švedska senzacija je blestela v belini Louisa Vuittona, izbor znamke pa pač ni bilo presenečenje, glede na to, da je 27-letnica obraz te hiše. Vikanderjeva sicer na rdečih preprogah le redko zgreši in že velja za modno ikono. Švedinja je kljub dvojni nominaciji (za Dansko dekle in za Ex Machino) domov odšla brez kipcev - a s fantom Michaelom Fassbenderjem, kar je, kot so izpostavljale njegove oboževalke, največja nagrada.

Tudi Jennifer Lawrence je ostala zvesta svoji hiši, Diorju, tokrat v rdeči toaleti z izrezom ob pasu, ki je zaradi svojega kroja kritike malce razdvajala, in 156-karatno Chopardovo diamantno ogrlico. 25-letna JLaw je za vlogo v biografski drami Joy odnesla že svoj tretji zlati globus.

Nam je bila med ljubšimi Kirsten Dunst v seksi črnem Valentinu, ki ji je zasluženi zlati globus za vlogo v seriji Fargo izpred nosa presenetljivo odnesla Lady Gaga, pa tudi Amber Heard, romantična v večplastni, s cvetlicami obrobljeni toaleti Gucci Couture.

Jennifer Lopez si za rumeno Giambattisto Valli zasluži pohvale že zato, ker je bila bolj zapeta (in manj svetleča) kot običajno - iz enakega razloga velja izpostaviti Lady Gago v Versaceju, modne kritike pa je navdušila še Jamie Alexander v ekstravagantni, globoko izrezani smaragdno zeleni kreaciji hiše Genny.

O hollywoodskih telesnih standardih
Kar nekaj dam se je odločilo za svetleče, z bleščicami pošite tesno oprijete kreacije, pri čemer so bile ene bolj, druge manj uspešne. Brie Larson, ki ji je prvi globus prinesla vloga v drami The Room, je v svojem zlatem Calvin Kleinu in z visečimi Tiffanyjevimi uhani spominjala na kipec na dveh nogah, a se je zdelo, da še nima tiste prave, samozavestne drže za tako glamurozne kreacije.
Olivie Wilde je blestela v temnordeči, po meri krojeni kreaciji Michaela Korsa, Kate Bosworth se je odločila za rožnato Dolce&Gabanno, pri čemer celotni videz zlasti zaradi pričeske ni bil optimalen, še slabše pa sta se odrezali Julianne Moore v modrem Tomu Fordu in Regina King v mnogo pretežki, povsem neposrečeni kreaciji Krikorja Jabotiana.

Mešanih odzivov je bila tokrat deležna tudi diva rdečih preprog Cate Blanchett v rožnati, prezapleteni čipkasto-resičasti kreaciji Givenchyja in njena soigralka iz Carol Rooney Mara, ki jo je bledo rožnata kreacija Alexandra McQueena, ki je spominjala na oskubljeno ptico, povsem sprala.

Neposrečene so bile tudi Katy Perry v precej ceneni rožnati Pradini kreaciji, Amy Schumer v glomazni črno-beli toaleti Prabal Gurunga, Maggie Gyllenhall v Marcu Jacobsu in Melissa McCarthy v lastni kreaciji, ki je precej spominjala na svetlečo šotorsko ponjavo. Med tistimi z nenavadnejšimi kreacijami pa je bila nedvomno veteranka Jane Fonda v belem Yves Saint Laurentu z ovratnikom, ki bi lahko verjetno sam oblekel še eno zvezdnico na rdeči preprogi. Nesporna kraljica rdečih preprog po 70. letu tako ostaja Helen Mirren, tokrat v črni toaleti Badgley Mischke.

Izpostaviti velja še eno - Bryce Dallas Howard, ki sicer v matronasti žametni kreaciji Jenny Packham ni ravno pri vrhu najlepše oblečenih, a je osvojila mnoge s svojo iskrenostjo, ko je povedala, da je obleko kar sama kupila v veleblagovnici, kjer ima kot ženska, ki nosi "nehollywodsko" konfekcijsko številko 42, preprosto - več izbire.