John Galliano se bo znova lotil oblikovanja. Foto: EPA
John Galliano se bo znova lotil oblikovanja. Foto: EPA

Za modno znamko 80-letnega oblikovalca iz Dominikanske republike bo Britanec oblikoval celotno kolekcijo, ki bo prvič predstavljena februarja na newyorškem tednu mode, so razkrili v modni hiši Oscar de la Renta.

"Z Johnom se že dolgo poznava in že od nekdaj občudujem njegov velik talent," je dejal de la Renta in dodal: "Dolgo se je trudil in veliko delal za svoje okrevanje." "Zato sem vesel, da mu lahko ponudim priložnost, da se znova vrne v svet mode in se reklimatizira v okolju, kjer je bil nekoč tako ustvarjalen," je bil poetičen oblikovalec, ki je zaslovel že v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je po njegovih kreacijah posegala Jackie Kennedy.

De la Renta sicer slovi predvsem po svojih poročnih in večernih oblekah ter stvaritvah, v katerih se svetovno znane zvezdnice z veseljem sprehajajo po rdečih preprogah.

"Magična kombinacija"
Tudi zato je urednica britanskega Vogua Alexandra Shulman nad sodelovanjem dveh oblikovalskih velikanov že zdaj navdušena. "Oscar de la Renta je kralj sofisticirane elegance, John Galliano pa je princ romantičnega glamurja, zato bo to magična kombinacija," je prepričana. Ob tem je za časnik Guardian še poudarila: "Res se veselim njegove vrnitve v svet mode."

Zadnji dve leti je Galliano preživel bolj ali manj v senci škandala, ko je marca 2011 močno opit v neki pariški kavarni verbalno napadel nič hudega sluteči par, ki je sedel na terasi kavarne. Septembra istega leta ga je za krivega antisemitizma razglasilo tudi francosko sodišče in Galliana, ki je do takrat delal kot kreativni direktor pariške modne hiše Cristian Dior, obsodilo na 6.000 evrov kazni.

Hvaležen za priložnost
Zaradi izbruha, ki je bil, je pozneje priznal Galliano, posledica njegovih težav z alkoholom, so ga pri Diorju odpustili. V vmesnem obdobju je sprejel le eno delo - julija 2011 je oblikoval poročno obleko supermanekenki Kate Moss -, sicer pa se je v "osami" zdravil zaradi alkoholizma. "Ne morem opisati, kako zelo sem hvaležen Oscarju, da me je povabil, naj preživim nekaj časa z njim v znanem okolju oblikovalskega studia," je za Guardian dejal v Gibraltarju rojeni Britanec in dodal: "Njegova podpora in vera vame v meni zbujata ponižnost."