Le tako so lahko čim bolj skrili deformacije, ki jih je manekenki povzročil ponesrečen postopek, pri katerem "zamrznejo" telesno maščobo.

"V resnici moja čeljust in vrat nista videti tako – po svetu pa se ne morem sprehajati z lepilnim trakom in elastiko na obrazu," je povedala 57-letna kanadska manekenka, ki je za Vogue povedala, da se "skuša imeti rado", taka, kot je.

"Ampak za fotografije ... Poglejte, za fotografije vedno mislim, da smo tu, da ustvarjamo fantazije. Ustvarjamo sanje. Mislim, da je to dovoljeno. Poleg tega so na teh fotografijah poskrbeli za vse moje negotovosti, tako, da sem lahko počela to, kar obožujem početi."

Evangelista, ena najbolj slavnih supermodelov v 90. letih in začetku zdajšnjega stoletja, je pred letom dni v iskrenem zapisu na Instagramu razkrila, da je zaradi neuspelega kozmetičnega posega "trajno in brutalno iznakažena", kar je razlog, da je izginila iz oči javnosti.

Gre za poseg CoolSculpting, pri katerem zamrznejo telesno maščobo.

"Če bi vedela ..."

A namesto da bi maščobne celice upadle, so se pri njej povečale, kar je povzročilo, da so predeli telesa, ki si jih je želela zožiti, zatekli in postali vse večji.

Gre za redek stranski učinek, ki pa se ga ne da v resnici popraviti, tako da ima nekoč ena najlepših žensk na svetu danes zatrdline na bradi, stegnih in predelu oprsja.

"Če bi vedela, da so morebitni stranski učinki taki, da izgubiš svoj vir preživetja in pristaneš v taki depresiji, da sovražiš sebe ... potem ne bi tvegala," je povedala.

Vse fotografije v reviji razkrivajo zgolj sprednji del obraza, njen vrat, ušesa in lasje pa so pokriti.

Kot je povedala Evangelista, jo je postopek pritegnil zaradi prepričljivega oglaševanja in lastne nečimrnosti.

"Reklame za CoolSculpting so se nenehno vrtele, na CNN-u, na MSNBC-ju, neprestano. "Ste si všeč, ko se pogledate v ogledalo?" so spraševali in zdelo se mi je, da me nagovarjajo."

"Šlo je za trdovratne maščobne obloge, ki se jih nisem mogla znebiti. Reklama je obljubljala, da bodo za to poskrbeli en, dva, tri, brez operacije. In sem požrla te pravljice, tudi zato, ker sem malce nečimrna. In sem šla v to. Pa se mi je maščevalo."

Evangelista na vrhuncu svoje kariere v družbi Cindy Crawford, Karla Lagerfelda in Claudie Schiffer. Foto: AP
Evangelista na vrhuncu svoje kariere v družbi Cindy Crawford, Karla Lagerfelda in Claudie Schiffer. Foto: AP

S podjetjem so se pogodili

Evangelista je zaradi spodletelega postopka tožila Zeltiq Aesthetics, podjetje, ki stoji za Cool Suculptingom, julija pa je povedala, da so se s podjetjem zunajsodno poravnali.

"Zadovoljni smo, da smo z go. Evangelisto to zadevo rešili. Še naprej ostajamo osredinjeni na dviganje samozavesti z našo linijo varnih, zanesljivih estetskih produktov in znanstveno podprtih posegov. CoolSculpting je neinvazivni poseg za vidne maščobne obloge na devetih predelih telesa, potrdila pa ga je tudi Zvezna agencija za zdravila (FDA)," so iz Zeltiqa izjavili za revijo Vogue.

Evangelista se sicer v intervjuju dotakne še številnih drugih tem, med drugim se spominja svojih manekenskih začetkov v 80. letih.

Na vprašanje, ali se je zavedala svoje lepote in ali so jo fantje obletavali, je zatrdila z odločnim "ne": "Imela sem vrsto fantov, ampak, ne. Veste, kaj je bilo? Bila sem visoka in ljudje so moji mami dopovedovali, da bi zaradi tega morala postati manekenka. Poleg tega sem bila obsedena z modo."

Na vrhuncu svoje kariere je Evangelista tudi lobirala za višje honorarje za manekenke. "Imela sem moč, da sem lahko izsiljevala. Tako preprosto. Poleg tega sem razmišljala o različnih industrijah. Športniki niso vsi plačani enako – nekateri so plačani več, glede na to, kaj prispevajo k svojemu športu. Ni šlo za to, da bi mislila, da sem boljša, sem pa se zavedala, koliko sem vredna."