“Vidite kot mojih rok? Ne morem jih spustiti ob telo," je povedala danes 56-letna manekenka za revijo People, s katero je tudi delila fotografije svojega telesa in obraza.

“Oboževala sem hojo po modni brvi. Zdaj se bojim srečati koga, ki ga poznam. Ne morem več tako živeti in se skrivati, v sramoti. Preprosto nisem več mogla živeti v tej bolečini," je odgovorila na vprašanje, zakaj se je odločila končno spregovoriti.

Evangelista, svoj čas ena najlepših zvezdnic, znana po mačjih očeh, je med avgustom 2015 in februarjem 2016 prestala sedem posegov CoolSculptinga – gre za postopek, pri katerem "zamrznejo" telesno maščobo.

A namesto da bi maščobne celice upadle, so se pri njej povečale, kar je povzročilo, da so predeli telesa, ki si jih je želela zožiti, zatekli in postali vse večji, navaja.

Evangelista je med intervjujem vse te zatrdline na bradi, stegnih in predelu oprsja tudi pokazala.

Rešitve ni

“Skušala sem zadevo popraviti sama, saj sem mislila, da počnem kaj narobe. Na neki točki sploh nisem jedla. Zdelo se mi je, da se mi bo zmešalo," je povedala.

Linda leta 2009. Foto: AP
Linda leta 2009. Foto: AP

Štiri mesece po zadnji seansi CoolSculptinga so Evangelisti postavili diagnozo paradoksalne maščobne hiperplazije (PAH).

Gre za redek stranski učinek, pri katerem se maščobno tkivo kot odziv na CoolSculpting razširi namesto skrči. “Zdravnik mi je povedal, da ni diete ali treninga, ki bi to kadar koli še popravil,” je dejala.

Evangelista (druga z leve) ob Cindy Crawford, Karlu Lagerfeldu in Claudii Schiffer. Foto: AP
Evangelista (druga z leve) ob Cindy Crawford, Karlu Lagerfeldu in Claudii Schiffer. Foto: AP

50 milijonov dolarjev težka tožba

Evangelista je proti krovnemu podjetju CoolSculptinga, Zeltiq Aesthetics Inc., septembra lani vložila tožbo. V njej terja 50 milijonov dolarjev odškodnine, češ da je pred začetkom posegov niso opozorili na morebitne stranske učinke, zaradi njih pa ne more več delati.

“Danes sem opravila velik korak proti temu, da bi popravila krivico, ki sem jo utrpela in jo več kot pet let držala zase. Postala sem, kot me opisujejo mediji, neprepoznavna," je zapisala na Instagramu.

PAH ni le uničil mojih virov preživetja, ampak me je tudi pahnil v začarani krog težke depresije, globoke žalosti in najglobljih globin samosovraštva. V tem procesu sem postala puščavnica.”

Nekdanja supermanekenka je razložila, da se je odločila končno pokazati svoje telo in spregovoriti o svoji nesrečni poti, da bi skušala s tem pomagati drugim ženskam, ki prestajajo podobno.

“Upam, da se lahko s tem otresem nekaj sramote in pomagam drugim ljudem, ki so v enakem položaju kot jaz. To je moj cilj. Ne bom se več skrivala," je povedala.

Predstavnik CoolSculptinga je za People povedal, da je postopek “temeljito preučen v več kot sto znanstvenih publikacijah in več kot 11 milijonov tretmajev, izvedenih po vsem svetu", in da so stranski učinki, vključno s PAH-om, "še naprej dobro razloženi v brošuri za paciente in zdravstveno osebje”.