Marija kljub dolgemu premoru in padcu na svetovni lestvici ostaja pri vrhu priljubljenosti svetovnih tenisačic z milijoni oboževalcev po vsem svetu. Foto: EPA
Marija kljub dolgemu premoru in padcu na svetovni lestvici ostaja pri vrhu priljubljenosti svetovnih tenisačic z milijoni oboževalcev po vsem svetu. Foto: EPA
Marija Šarapova in Saša Vujačić
Kdaj bo športna poroka leta, še ni znano. Foto: EPA
Marija Šarapova
Na vsakem velikem turnirju se pojavi v drugačni kreaciji, s katero večinoma navduši modne strokovnjake. Foto: EPA

Nič čudnega, da je ruska teniška zvezdnica najbolje plačana športnica na svetu. Vsak prosti trenutek, ki ga preživi zunaj teniških igrišč, namreč izkoristi za svojo veliko strast - modo, zato zagnano in natančno preveri vsako poročilo o prodaji svoje linije oblek. "Resnično mi je všeč ta posel. Komaj čakam, ko vsak mesec na mizo dobim podatke o prodaji in nato razglabljam, katere barve bi bile primerne za pomlad in poletje in kaj bi bilo ljudem všeč," je v zanosu pred začetkom Wimbledona razlagala novinarju časopisa Independent.

Bogastvo razkriva le zaročni prstan
24-letna športnica se zato večkrat odpravi v trgovine in opazuje, kaj imajo kupci povedati o njenih oblekah, jih sprašuje za nasvete in predloge. "Med policami so ljudje zelo zgovorni, dajo ti cel kup dobronamernih nasvetov, ki jih nato prinesem v našo pisarno in z ustvarjalno ekipo se nam porajajo vedno nove zamisli."

Sama se sicer v prostem času rada oblači zelo športno, preprosto, čeprav je vsak kos, ki ga da nase, zagotovo vreden vsaj sto dolarjev. Edini res bleščeči dodatek v njenem prostem času je tako zaročni prstan, ki ji ga je lani podaril slovenski košarkar Saša Vujačić.

Sibirska lepotica sicer ostaja prav na vrhu najbolje plačanih športnic. Po podatkih revije Forbes je lani zaslužila kar 24,5 milijona dolarjev, nedavno pa je podpisala tudi najdonosnejšo indvidualno pogodbo v svetu ženskega športa, saj ji bo osemletno podaljšanje pogodbe z ameriškim velikanom Nike prineslo kar 70 milijonov dolarjev.

Navdih dobi v mestih, v katerih igra
V trgovinah tega podjetja tako ponuja svojo kolekcijo, hkrati pa je tudi obraz znamke Cole Haan, ki prav tako sodi pod Nikovo okrilje. A čeprav se veliko vrhunskih športnic rado preizkuša v modnem svetu, le malokatera svoj konjiček jemlje tako resno kot Marija, ki vedno, ko igra na turnirjih po svetu, prosti čas izkoristi za sprehod po ulicah in ogled mestne mode. "V zadnjem času sem imela srečo, saj sem bila v nekaj res zanimivih mestih, kot so Madrid, Rim in Pariz. Po njih se sprehajam in preučujem, kaj domačinke nosijo in na kakšen način obleke kombinirajo. Vse fotografiram in nato izdelke predstavim Cole Haanu in Niku," je dejala.

Prav zato čim manj časa, kot je mogoče, preživi v slačilnici. "To je moj najmanj priljubljen kraj na svetu, saj se želim izkazati na igrišču, nato pa stadion čim prej zapustiti. Všeč mi je, da po koncu dvoboja odvrnem misli od tenisa. Nikoli se ne bi mogla vse dni pogovarjati le o športu," je dejala.

"Zagotovo je ljudem všeč moj slog"
Plavolaska riše tudi svoje skice: "Trudim se, ampak seveda nisem Picasso ... Nikoli nisem študirala mode ali oblikovanja, zato nisem strokovnjak, kljub temu pa imam veliko idej. Katere barve in materiale uporabiti, pa mi svetujejo profesionalci, ki stojijo za menoj. Menim, da ljudje ne kupujejo mojih oblek, ker bi me spoštovali kot oblikovalko, ampak zato, ker jim je všeč moj slog oblačenja."

Biti v Wimbledonu je prav poseben občutek
Zvezdnica si prav zaradi mnogih konjičkov ne predstavlja, da bi se po koncu kariere odločila za vlogo komentatorke. "Ne bi mogla biti ure na dan zaprta v 'škatli' in govoriti o takšnih in drugačnih udarcih," je bila iskrena. A trenutno je v njenih mislih še vedno zmagovanje na igrišču. Tudi v Wimbledonu, v katerem je že dvignila cenjeni krožnik, a od takrat je minilo že sedem let, ko je štela komaj 17 pomladi.

Čeprav so jo v zadnjem času pestile poškodbe, zaradi katerih je morala prestati dve operaciji rame, ne bi spremenila ničesar. "Uživam v tem obdobju, ne bi se želela pomladiti. Poleg tega pa me Wimbledon sam od sebi pomladi. Vsakič, ko stopim na londonska tla, občutim tisto neverjetno energijo, ki sem jo imela pri 17 letih ..."