Bella Hadid na pariškem tednu mode. Foto: Reuters
Bella Hadid na pariškem tednu mode. Foto: Reuters
Sorodna novica Quannah Lovi konja - staroselka, ki podira mejnike v modi

V prvih vrstah so sedela imena, kot so Florence Pugh, Tilda Swinton, Naomi Campbell in Stormzy, nabor nominirank za model leta pa še nikdar tako raznolik.

Peterico so tako sestavljale begunka iz Južnega Sudana Adut Akech, staroselska aktivistka Quannah Chasinghorse (Quannah Lovi konja), model za močnejše postave Paloma Elsesser, hčerka Kate Moss Lila Moss in Bella Hadid, ki ima palestinske korenine.

Zmagovalka je postala 26-letna Bella Hadid, ki je veliko pozornosti pritegnila na pariškem tednu mode oktobra, ko so nanjo kar sredi modne revije obleko – nasprejali.

"Obleke niso nič, dokler jih ne obudijo v življenje veličastne veščine modelov," je napovedala nominiranke za glavno nagrado Ashley Graham, verjetno najbolj znana manekenka močnejše postave.

Bella Hadid. Foto: AP
Bella Hadid. Foto: AP
Sorodna novica Lila Moss - pri 20 letih izrezana mama Kate Moss

Nasploh je bil izbor nominirank deležen veliko pohval zaradi vključevanja toliko različnih tipov žensk, porekel in ženske lepote, ki se je tako končno odmaknila od ozkih, evrocentričnih lepotnih standardov, poroča CNN.

Hadidova se sicer zaradi težav z boreliozo podelitve ni mogla udeležiti osebno, zato je nagrado v njenem imenu sprejel stilist Carlos Nazario.

Prva staroselska zvezdnica v svetu mode – Quannah Chasinghorse. Foto: AP
Prva staroselska zvezdnica v svetu mode – Quannah Chasinghorse. Foto: AP

Ameriška manekenka, po očetu Palestinka, po mami Nizozemka, se je v videosporočilu zahvalila svojemu agentu in mami Yolandi, pa tudi tistim manj vidnim v modni industriji.

Sorodna novica Balenciagin oglas razburja: Otroci s sadomazohističnimi medvedki in kozarci vina

"Vsi vi, moja modna družina, ste bili tisti, ki ste mi pokazali, kdo lahko postanem, in mi odprli oči za stvari, ki jih lahko dosežem. To nagrado si želim deliti z vsemi modeli, ki tako trdo delajo vsak dan, pa za svoje delo ne dobijo nobenega priznanja. Vem, da ni lahko – in vidim vas. Tako majhen del ogromne vizije sem in nihče ni bolj pomemben od drugega. Ta nagrada je za vse nas," je dejala.

Nagrada za oblikovalca leta je šla v roke Pierpaola Picciolija, kreativnega direktorja modne hiše Valentino.

V tej kategoriji je bil sprva med nominiranci tudi Denma iz Balenciage, a so ga po škandalu s kontroverzno oglasno kampanjo, v kateri so nastopali otroci z medvedki v sadomazohističnih oblekah, umaknili.

Oglejte si vse nominiranke za model leta v spodnji galeriji.

Bella Hadid. Foto: AP
Bella Hadid. Foto: AP
Quannah Chasinghorse. Foto: AP
Quannah Chasinghorse. Foto: AP
Lila Moss. Foto: AP
Lila Moss. Foto: AP
Paloma Elsesser. Foto: AP
Paloma Elsesser. Foto: AP
Adut Akech. Foto: AP
Adut Akech. Foto: AP