Tradicionalno
Tradicionalno "beli" Wimbledon je letos pod oblekami dovolil tudi temnejše odtenke hlač. Foto: EPA

Belorusinja Viktorija Azarenka, Britanka Katie Boulter in 16-letna "čudežna deklica" Mira Andrejeva iz Rusije so samo tri znana teniška imena, ki so na letošnjem Wimbledonu nastopila v enaki beli obleki.

V srednem četrtfinalu sta si Belorusinja Arina Sabalenka in Američanka Madison Keys stali nasproti celo v popolnoma enakih belih oblekah.

Sabalenka je nato v polfinalu izpadla proti Tunizijki Ons Jabeur, ki se bo v nedeljskem finalu pomerila s Čehinjo Marketo Vondrouševo.

Poleg pogoste izbire med igralkami na letošnjem Wimbledonu je omenjena obleka veliko pozornosti vzbudila tudi zaradi zavesastega kroja in precej kratke dolžine.

Urednik pri Women’s Wear Dailyju Hikmat Mohammed je obleko glede na tradicionalne standarde Wimbledona označil za drzno. "Obleka z mrežastimi zavesami je zabavna, volančkasta in nekoliko ženstvena," je dejal in dodal, da se mu zdi tudi kot "znak sestrstva, ko jo nosita ženski iz Belorusije in ZDA".

Ustanoviteljica teniške znamke Exeat Laura Ward je komentirala, da "zgornji del oprijetega bodija in večplastno krilo ustvarita resnično laskavo kombinacijo silhuet", vendar je ob tem tudi dodala, da je "čudno" videti dve igralki na istem igrišču v enaki obleki.

Arina Sabalenka je v četrtfinalu premagala tekmico v enaki obleki Madison Keys. Foto: EPA
Arina Sabalenka je v četrtfinalu premagala tekmico v enaki obleki Madison Keys. Foto: EPA

Nekateri drugi opazovalci ne delijo navdušenja. Britanska pisateljica Rose George je brez dlake na jeziku kritizirala krilo: "Obleka Nike, ki sem jo videla na več igralkah v Wimbledonu, je križanec senčnika s prtičkom in je resnično grozna."

Nike je v preteklosti sicer že razburil s kratkim dizajnom teniške obleke, natančneje leta 2016, ko si je njihova obleka prislužila naziv najbolj nepraktične športne obleke do tedaj. Številna velika imena svetovnega tenisa takrat niso želela nositi stvaritve, 17-letna Katie Swan pa si jo je sredi tekme raje zataknila v kratke hlače.

Igralkam letos dovolili temne hlače in nogavice

Letošnji Wimbledon je sicer precej bolj "pisan", kot je bil v preteklih letih, saj so organizatorji lani jeseni opustili striktna pravila oblačenja, da morajo vse igralke nositi samo belo barvo. Bel mora biti "le" še zgornji del obleke.

Na letošnjem prvenstvu tako številne igralke, denimo Azarenka, Sabalenka, Elena Ribakina in Shelby Roger, nosijo temnejše hlačke ali nogavice. Stroga pravila so se zrahljala po številnih kritikah, da so morale igralke belo perilo nositi tudi med menstruacijo, je poročal Forbes.

Kot še piše Guardian, igralke same, sploh tiste zunaj svetovnega vrha, nimajo prav veliko besede pri odločitvi glede obleke, ne glede na pomisleke o seksualizaciji ali udobju, saj so vezane na pogodbo s proizvajalci.

"Izbira obleke na igrišču je na koncu vezana na denar. Igralci se med pogajanji odločijo, da bodo nosili oblačila znamke, ki je pripravljena plačati največ," je na teniški spletni strani zapisal nekdanji igralec Karue Sell.