Whitesnake s trajnami, ki se jih ne bi sramovale niti dame v žajfnici Dinastija, ki je v 80. letih skupaj z glasbo izoblikovala modne smernice. Foto:
Whitesnake s trajnami, ki se jih ne bi sramovale niti dame v žajfnici Dinastija, ki je v 80. letih skupaj z glasbo izoblikovala modne smernice. Foto:
Kevin Bacon je danes cenjen igralec, zato mu (plesna) vloga z zelo oprijetimi kavbojkami v Footloosu, s katero je zaslovel, ni v ponos.
Madonna je bila od nekdaj kraljica kameleonstva - in 80. leta so bila nedvomno njena leta.

In področje, kjer se je ves blišč najbolj spustil z verige: glasba. Jennifer Beals je navduševala v plesnem dresu v Flashdanceu, ZZ Top so svojim permanentnim bradam v videih dodali še brhke, napol razgaljene manekenke, Axl je bil še kul z raztrganimi kavbojkami in rdečo rutico, Freddy Mercury je pojmu "glam kič" dodal nove razsežnosti, Duran Duran so v roza srajčkah pecali bejbe v Braziliji ...
Madonna je bila kot devica - a obenem tako daleč od tega - v belih čipkah in rokavičkah, Bon Jovi so veličastno solirali na vrhu rdečih skalnih osamelcev puščavske Amerike, Whitesnakom pa je tudi z dolgimi kodri in razpeto srajco uspelo obdržali popolnoma resen izraz na obrazu.
Eklektičnost glasbe in mode
To je bilo obdobje, ko je glasba doživljala nekaj svojih vrhuncev in obenem nekaj svojih največjih kiksov. Obdobje, ki je bilo tako vizualno kot zvočno in obdobje, v katerem se je moda najbolj popolno zlila z glasbo v veličastno, pretirano celoto.
Desetletje so zaznamovali sintesajzerji in kitarske solaže, z lansiranjem MTV-ja pa so videospoti dobili velikanski vpliv na nadaljnji razvoj (in videz) glasbe. Najbolje so novi medij izkoristili tisti glasbeniki, ki svoje poze niso gradili (le) okoli kakovostne glasbe, ampak predvsem s celostno podobo. Duran Duran, Madonna, Queen, Michael Jackson ... Videi so za njih pomenilli popolnoma nov poligon tako za predstavitev glasbe kot tudi za postavljanje modnih smernic.
Vse se vrača ...
Za čistim popom niso prav nič zaostajali še ''new wave s synthpopom'' (New Order, The Cure, The Smiths ...), hiphop (in MC Hammerjeve variacije le-tega), hard rock, heavy metal in glam metal. Prav metalci so s svojimi bujnimi kodri, s katerimi so nesramežljivo "slamali", in oprijetimi usnjenimi opravami dali 80. letom svoj pečat.
Še pred leti smo se ob gledanju teh starih spotov lahko le posmihali, a da se v modi vse reciklira, so dokazale zadnje ponovne resurekcije tega obdobja. Pajkice, balerinke, visok pas, kričeče barve ... Vse to je postalo v zadnjih dveh letih ponovno obvezen kos naše garderobe. Le do natupiranja se nekako (še?) nismo pripravili ...
V spodnji galeriji nekaj velikanov iz 80. let - skupaj z opravo.