Francija se, kot kaže, pridružuje Italiji, Španiji in Izraelu, ki so delo presuhim manekenkam prepovedale že leta 2013. Foto: Reuters
Francija se, kot kaže, pridružuje Italiji, Španiji in Izraelu, ki so delo presuhim manekenkam prepovedale že leta 2013. Foto: Reuters

Francija se, tako kaže, pridružuje Italiji, Španiji in Izraelu, ki so že prepovedale delo presuhim manekenkam – tako na modnih pistah kot v oglasih in oglaševalskih kampanjah lahko v omenjenih državah že od leta 2013 nastopajo samo dekleta z zdravo telesno težo.

"Pomembno je, da manekenke ne le jedo redno in tako skrbijo za svoje zdravje, ampak morajo to tudi jasno pokazati oz. povedati in s tem vplivati na mnenje deklet, ki v njih vidijo svoje vzornice," opozarja francoska zdravstvena ministrica Marisol Touraine.

Najmanj 55 kilogramov pri 175 cm
Tudi zato je vlada v okviru obsežne zdravstvene reforme, o kateri bo parlament začel razpravljati v torek, predlagala tudi dva amandmaja, ki regulirata težo oz. videz manekenk. Med drugim bodo morale manekenke opravljati redne zdravniške preglede, pri katerih bo velik poudarek na teži, njihov indeks telesne mase bo moral znašati vsaj 18 (to pomeni, da bodo lahko pri 1,75 metra tehtale 55 kilogramov ali več), za vsako kršitev pa jih bo čakala denarna kazen.

Omenjeno spodnjo mejo, ki naj bi ločevala med nedohranjenostjo in normalno prehranjenostjo, je določila Svetovna zdravstvena organizacija. Z globo (75.000 evrov) bodo kaznovane tudi agencije in odgovorne osebe, ki bodo presuho manekenko zaposlile oz. ji omogočile delo, pojasnjuje poslanec vladajoče socialistične stranke Olivier Veran, ki je dopolnilo k zakonu tudi napisal.

75.000 evrov kazni
Zakon predvideva tudi kazni za kakršno koli obliko vzpodbujanja nezdrave suhosti, vključno s številnimi spletnimi stranmi, ki zagovarjajo anoreksijo oz. poveličujejo shiranost. V Franciji je sicer kar med 30 in 40 tisoč ljudi, ki trpijo za anoreksijo, večina je najstnikov, ob tem še opozarja Veran, po poklicu zdravnik.

Anoreksija je v modnem svetu sicer že leta dejstvo, prvič pa je na problematičnost ustaljenih shujševalnih praks opozorila nekdanja manekenka Isabelle Caro, ki je pri 28 letih umrla zaradi posledic anoreksije, še prej pa je posnela pretresljivo oglaševalsko kampanjo, ki je prvič osvetlila problem.