Foto: EPA
Foto: EPA

Zvezdniki, oblikovalci in drugi udeleženci tedna visoke mode v Parizu so se znašli pod plazom kritik, ker so se odločili dogodek izpeljati kljub nemirom zaradi nedavnega policijskega nasilja. Pariškega tedna visoke mode so se med drugimi udeležili pevka Cardi B, igralka Tracee Ellis Ross, pevka Camila Cabello, manekenki Gigi Hadid in Kendall Jenner ter zvezdnica serije Igra prestolov Maisie Williams.

Čeprav so se nemiri v zadnjih dneh nekoliko umirili (aretacij in izgredov je bilo bistveno manj) so družabna omrežja, še posebej Twitter, preplavile objave ogorčenja.

Po smrti mladoletnika izbruhnili nemiri

Pred tednom dni so na ulicah pariškega predmestja Nanterre prvič izbruhnili nemiri, potem ko je policist med prometnim nadzorom ustrelil in ubil 17-letnika.

Najstnik, ki so ga identificirali kot Naëla M., je kljub pomoči reševalnih služb umrl zaradi strelnih ran v prsni koš. Med streljanjem sta bila v avtomobilu še dva potnika, izmed katerih je eden pobegnil, drugega mladoletnika pa je policija pridržala.

Po incidentu so v več krajih po Franciji izbruhnili protesti. Protestniki policijo obtožujejo čezmerne uporabe sile, v soboto je bilo na protestih aretiranih več kot 700 ljudi.

Uporabniki so bili šokirani, da se glamurozne modne hiše niso dale motiti: "Noro je gledati objave modne hiše Maison Schiaparelli, takoj pod njimi pa goreče francoske ulice." Številni so bili kritični tudi do zvezdnikov, označili so jih za brezobzirne: "Čudno je, da so nadaljevali teden mode, kljub protestom. Elita se obrača stran in uživa na zabavah in v predstavah z več tisoč dolarjev vrednimi oblačili."

Foto: EPA
Foto: EPA

Ogorčenje je izrazil tudi oblikovalec Heidi Slimane, ki bi pred dnevi moral razkriti novosti spomladanske moške kolekcije za leto 2024. "Modni šov v Parizu je v tem trenutku popolnoma neprimeren in brezobziren," je zapisal na svojem Instagramovem profilu in dodal, da zaradi nemirov in varnosti gostov, kot tudi njegove ekipe, prikaza kolekcije modne hiše Celine Homme ne bodo izvedli.