Novopečeno vojvodinjo Cambriško so v Kanadi sprejeli odprtih rok. Očarala jih je tako z uglajenostjo kot s svojimi modnimi izbirami (na fotografiji v čipkasti kreaciji Rolanda Moureta). Foto: EPA
Novopečeno vojvodinjo Cambriško so v Kanadi sprejeli odprtih rok. Očarala jih je tako z uglajenostjo kot s svojimi modnimi izbirami (na fotografiji v čipkasti kreaciji Rolanda Moureta). Foto: EPA
Kate je oblačila, ki jih je vzela na pot v Kanado, kupila že izdelana in niso bila zasnovana posebej zanjo. Izjema je bil prikupni rdeči klobuček z javorjevim listom, s katerim se je poklonila državi gostiteljici. Foto: Reuters

To je bil njen prvi uradni obisk tujine in že prvič je zadela v polno. Ne le, da modne izbire vojvodinje pričajo o njenem smislu za slog, ampak so tudi patriotsko navdihnjene, diplomatsko spretne, duhovite in varčne, ugotavlja Kate Finnigan v Telegraphu in dodaja, da bi marsikatera izkušenejša ženska dala vse, da bi ji kaj takega uspelo.

Catherinin naravni slog povezujemo z zadržano eleganco, ki pa ni dolgočasna. V četrtek je bila v mornarsko modri obleki Rolanda Moureta, suknjiču kanadske znamke Smythe in s trendovsko torbo ter salonarji videti kot prava mednarodna diplomatka.

Nato je z lahkoto prešla v bolj mladosten in sproščen slog, za zabavo z žarom z mladimi prostovoljci si je nadela prikupno obleko s ptičjim potiskom znamke Issa London in espadrile, za praznovanje dneva Kanade v petek pa je bila uradna, a vseeno sproščena v kremasti obleki znamke Reiss, znani s fotografiranja ob oznanilu zaroke, in posebej zanjo oblikovani rdeči čepici, okrašeni z javorjevimi listi.

Catherine je neprecenljiva ambasadorka britanske mode, piše Telegraph, saj je na pot vzela kose iz priljubljenih verig ulične mode (obleka Reiss, čevlji Hobbs in LK Bennett) ter uglednih znamk (mornarsko modra torba znamke Mulberry in pisemska torba Anye Hindmarch). Za mednarodno priložnost je združila oblačila oblikovalcev, ki delujejo v Britaniji, a prihajajo iz drugih delov sveta: Roland Mouret je Francoz, Erdem Moraglioglu, oblikovalec njene polnočno modre čipkaste obleke, v katero se je na letalu preoblekla za prihod v državo, pa se je rodil v Kanadi. Poleg omenjene obleke s ptičjim potiskom znamke Issa London je izbrala še svetlovijoličasto kreacijo iste znamke, katere kreativna vodja je Brazilka Danielle Helayel.

Telegraph spomni, da je nova merila za ženske na državniških obiskih postavila Carla Bruni-Sarkozy na francoskem obisku v Veliki Britaniji leta 2009. Njena oprava s podpisom hiše Christian Dior je zaslovela po vsem svetu, saj je izžarevala eleganco in diplomatsko prefinjenost, njenemu zgledu so sledile tudi Sarah Brown, Samantha Cameron in Michelle Obama. Gotovo pa tudi današnja vojvodinja Cambriška, takrat še "običajna državljanka" Kate Middleton.

A, kot piše Telegraphova novinarka, je šla vojvodinja še korak naprej: ne nosi kosov, izdelanih posebej zanjo (razen klobučka z javorjevim listom), še posebej privlačno na njej je to, da ni bahaška, ampak se še vedno odloča za kose velikanov ulične mode, večkrat pa se pojavi tudi v isti obleki, celo v nekaj let stari. To je v kulturi, v kateri se igralka ali poppevka na eni sami podelitvi nagrad preobleče petkrat ali šestkrat, zelo osvežujoče.

Odločitev, da si je v petek pripela kraljičino diamantno broško v obliki javorjevega lista, je imela močno sporočilo: ne le, da je bila poklon Kanadi, bila je tudi potrditev, da je Catherine zdaj del kraljeve družine in da je, kjer koli na svetu se znajde, predstavnica njene kraljeve visokosti. To je bil tako globalni kot osebni simbol, nekako tako kot vojvodinja sama, prispevek končuje Finniganova.

Oprave vojvodinje Cambriške na obisku v Kanadi si oglejte v fotogaleriji.