Viviennin drugi mož, Avstrijec Andreas Kronthaler, je njen nekdanji študent. Foto: EPA
Viviennin drugi mož, Avstrijec Andreas Kronthaler, je njen nekdanji študent. Foto: EPA
Vivienne Westwood je dejavna v prizadevanjih za ohranjanje okolja. Foto: EPA

Zdaj se je 72-letna modna oblikovalka, katere rojstno ime je Vivienne Isabel Swire, s prijateljem in uveljavljenim biografom Ianom Kellyjem lotila dela, njena avtobiografija pa naj bi pri založbi Picador izšla naslednjo jesen. Vanjo bodo vključeni tako spomini Westwoodove kot pripovedi njenih prijateljev, sorodnikov in sodelavcev.

Nekdanja osnovnošolska učiteljica
Kot je povedal Kelly: "Vivienne je veliko več, kot je videti na prvi pogled. Je strastna borka za človekove pravice, dejavna je na področju okoljske politike, želim pa si povedati tudi resnico o topli in duhoviti osebi z ogromnim srcem, katere obraz in oblačila so znani po vsem svetu, a je v svojem bistvu učiteljica iz osnovne šole v Derbyshru, ki je spoznala Malcolma McLarena, se vanj zaljubila, nato pa sta skupaj spremenila svet."

Knjiga bo sledila življenjski zgodbi Vivienne od časa, preden je bila znana oblikovalka, prek trenutka, ko je spoznala McLarna (tudi menedžerja pankvelikanov The Sex Pistols), s katerim sta postala par in odprla razvpiti butik SEX na King's Road.

Njene kreacije so krojile slogovno podobo pankovskega gibanja, kot samoukinja je zgradila lastno modno znamko. Seveda ne bodo manjkala poglavja, posvečena političnemu aktivizmu in dobrodelnosti, pa njeni aktualni ljubezenski zgodbi s precej mlajšim Andreasom Kronthalerjem.

Vivienne ima dva sinova, prvi, fotograf Ben Westwood, se ji je rodil v prvem zakonu z Derekom Westwoodom, Joseph Corre, ustanovitelj znamke prestižnega spodnjega perila Agent Provocateur, pa je sad njene ljubezni z zdaj že pokojnim McLarnom.

Dama brez spodnjic
Zdaj že legendarna je anekdota iz leta 1992 s podelitve priznanj reda britanskega imperija pri kraljici Elizabeti II., saj je pred Buckinghamsko palačo eden izmed fotografov Westwoodovo v objektiv ujel v kočljivem položaju: brez spodnjic.

Pozneje je Vivienne v svojem slogu povedala, da niti pomislila ni, da bi se izpod frfotavega krila lahko kaj videlo, a da je slišala, da se je "kraljica sliki zelo nasmejala". Očitno ji spodrsljaja res ni zamerila, saj jo je leta 2006 povišala v damo.